Postmen over 15 jaar Documents

Voordat we ingaan op alle feestelijkheden anno 2013 is het goed om even terug te gaan naar de periode waarin al het Postmen-geweld losbarstte. Voordat er goed en wel sprake was van een volwaardig album, was het in de scene bekend dat Rotterdammer Mis (nu bekend onder zijn gewone naam Remon Stotijn) onder een nieuwe naam muziek maakte: Postmen. Het eerste wapenfeit was het aanstekelijke Docks Documents op verzamelaar This Is What You Want van platenlabel CMC/Soul Relation. “De reacties op dat nummer waren goed, ook in de pers, en dat was wel het moment dat ik dacht: de combinatie van hiphop en reggae zou weleens kunnen aanslaan. Het was een echte crossover en dat was tot op dat moment nog niet echt gedaan in de Nederlandse hiphop”, vertelt Remon.

Het avontuur Documents
Op Docks Documents was Michael Parkinson (toen bekend als MC onder de naam Shy Rock) nog niet te horen als zanger. Toen eenmaal bekend werd dat deze grote MC uit de vaderlandse scene zich als zanger bij Mis en G-Boah had gevoegd, kwam er pas echt een buzz. Remon: “Cocktail kwam uit op single met This Life als tweede track. Radio 538 pikte het nummer op en plaatste het in heavy rotation.” Dat het uiteindelijk een top 10 hit zou worden, had hij nooit verwacht.
“Ons verwachtingspatroon was heel laag. Wij hadden van Docks Documents 400 singles geperst en E-Life van Stacked With Honors 1000. Dat vonden we al heel wat. We hadden geen echte voorgangers die vanuit de scene succesvol waren geworden.” Cocktail bleek pas het begin, want met Crisis en U Wait scoorde Postmen nog twee hits en het album Documents werd het eerste Nederlandse hiphopalbum dat de platinastatus (100.000 verkochte exemplaren) bereikte. Michael heeft de late jaren 90 en het begin van het huidige millennium in een roes beleefd. “We wisten dat we goed werk hadden geleverd, dat zeker, maar zoveel succes hadden we nooit verwacht. We waren bij wijze van spreken al blij geweest met een tipparade-notering. Het was eigenlijk één grote, doorlopende droom.”

De re-release wordt een feit
Het idee om Documents opnieuw uit te brengen, speelde al flinke tijd. Mensen bleven bij shows vragen om het album, dat al jaren niet meer verkrijgbaar is. Van een digitale release op iTunes of Spotify is het tot dit moment ook nooit gekomen, dus in 2012 werd het idee voor een re-release officieel nieuw leven ingeblazen. Michael werd benaderd om te vragen of hij wat zou voelen voor een re-release van Documents in 2013, als het album 15 jaar oud zou zijn. De Haarlemmer vond het een goed idee. “Net als Remon kreeg ik vaak reacties van mensen op straat en in winkels op Documents. Kids die in 1998 een jaar of 10 waren, zeiden dat het destijds hun leven had veranderd en vroegen wanneer het album weer beschikbaar werd. We kregen steeds meer door hoe groot de impact destijds is geweest.” Over de re-release waren de twee artiesten het eens en van het een kwam het ander: Postmen was in 2012 officieel weer bij elkaar. Michael: “In 2012 hebben we geloof ik 26 shows gedaan en dat ging als vanouds. De vocalisten en de band vormden gelijk een echte eenheid.”
Documents is inmiddels geremasterd, maar de sound is intact gebleven, vertelt Remon. “Je kan zeggen dat met het opnieuw masteren er wat stof is afgeveegd, maar ik wilde het album zeker niet opnieuw mixen. Die analoge, warme sound is kenmerkend voor het album, daar moet je niet teveel aan zitten.”
Daarnaast kan de luisteraar zich opmaken voor interessant bonusmateriaal.
“Ik heb een paar schoenendozen met oude DAT-tapes. Daarop staan alle singleversies, allerlei andere versies die nooit zijn uitgekomen en nog meer speciaal materiaal. Daar ga ik binnenkort een selectie uit maken.”

Paradiso 4 mei
In de komende tijd brengt Postmen twee nieuwe tracks uit als opwarmer voor de re-release van Documents, en op 4 mei vindt de officiële releaseparty plaats in Paradiso. Wat kunnen we daarvan verwachten? Remon: “Veel gasten in ieder geval. E-Life, Sonny D en U-Niq zijn er zeker bij en misschien ook nog wel wat nieuwe mensen. We houden het nog even spannend wat de precieze invulling gaat worden.” Postmen beschouwt België als tweede thuis en denkt erover om ook daar iets te organiseren rondom de re-release.

Akoestisch album en nieuw materiaal
Na 4 mei volgt een akoestisch album met werk van de afgelopen 15 jaar. Remon: “Ik noem het geen Greatest Hits ofzo, daar hou ik niet van. Zie het als een mooi overzicht van ons werk in een ander jasje. Een volledig album met nieuw werk zou wel heel veel van het goede zijn, dus dat volgt in 2013 niet meer, maar er zal zeker materiaal verschijnen. Het mooie van deze tijd is dat je heel veel zelf kan doen. Ik kan bij wijze een nummer opnemen op vrijdag en het op maandag online zetten. Muziek is heel democratisch geworden, dat vind ik een goede ontwikkeling. Je hoeft niet per se verantwoording af te leggen aan een platenmaatschappij. Vroeger maakten we soms clips van meer dan een ton, dat is nu ook niet meer nodig.”

Geplaatst door bowie op 15 februari 2013