Polemo I – Volume 1uid

Het eerste nummer is een mix van de twee finale battles van de Polemo e-battle, een stevig begin dus dat veel goeds voorspelt. TOR en Crack_Bek laten zich van hun beste kant horen en laten je lekker op tempo komen. Best goedkope reclame voor hun website, maar origineel is het wel!
Skillz Attack zijn de eerste Nederlanders die voorbij komen en vragen zich af waar de aap is gebleven. De onderliggende boodschap is me ook niet echt duidelijk, maar het is in het begin een relaxe track met een rustige flow, maar ook niets meer dan dat. Maar dan komt een van de MC’s met een irritant en mislukt piepstemmetje waarbij hij zich verontschuldigt dat hij weg was. De boodschap van de track is plots duidelijk, maar dit hadden ze toch anders kunnen oplossen.
Gelukkig was het tijd voor de grootste verassing van het album: Mr. Zoom Zoom, ik had hem al eerder gehoord op zijn demo en daarvan nam hij de beste track, namelijk Vibevetmesten in een collabo met Mellow P. Zoom Zoom is een speciale kerel die in zowel West-Vlaams als Spaans als Engels rapt, maar dat doet hij wel goed, hij heeft een goede flow, maar komt niet altijd even verstaanbaar, een minpunt maar zeker niet afdoende van zijn kwaliteiten.
Meza en Kinsman komen met een diepere track, de intro is alvast een aanklacht tegen de commercialisering van hiphop. Opnieuw een rustige track met een in het refrein de rockgitaar en wat geschreeuw van Kinsman dat wel aardig overkomt, het bewijs dat rock en hiphop toch samen gaat wordt hier weer geleverd. Het blijft goed ontopic met originele lines, maar wederom brengt het niet dat beetje extra dat je toch zoekt.
Dit is een gevoel dat over heel het album hangt. Te veel jonge artiesten en misschien net iets te weinig sterkhouders en als die er dan zijn presteren ze ondermaats. De Philibustas bijvoorbeeld op hun track ‘Heet van den Bik’, wederom oke met een dope flow en een rustige tekst zoals we WIM kennen, maar het refrein is totaal ondermaats: ze proberen te zingen maar het mislukt faliekant.
Aan de andere kant was er nog Saalk, hij brengt als eerste fun in het album. Het grootste deel van de tracks zijn eerder huilplaten met namen als Laat me, Tweestrijd en Teleurstellingen. Saalk vertelt op Shmokeuh me mij het verhaal van zijn drugsgebruik en hoe zijn moeder het ontdekte. Een leuke track in de echte Saalk stijl met een lekkere flow en grappige rijms maar ook hard als het moet: “Elke dag hetzelfde liedje met wat zielige features gefixt voor een tientje.”
Verder was ook Mellow P nog eens terug te vinden op de Polemo cd met 9000 in de tent, de schijf die voor mij persoonlijk de ondergang van Lefto betekende op Dour, daarom was het wel tof terughoren maar de track was al een tijdje uit en daarom weer niet zo verfrissend. Een stevige track die je wel loskrijgt als je ‘9000 in de tent’ begint mee te roepen en zo weer tot de toppers op deze plaat behoort maar dat zegt dan ook weer veel over dit album.

Polemo brengt een album dat me diep teleurstelt. Het begint veelbelovend, maar komt nooit echt onder stoom en daarbij zijn er slechts enkele MC’s als Mellow P, Saalk en Mr. Zoom Zoom die hun niveau halen. De nieuwkomers tonen ook te veel diepgang, een losse track waar ze hun absurde belevenissen als die van Saalk inzetten kunnen ze blijkbaar niet. Te serieus en dat hoort hier niet thuis, Skillz deed op dat vlak veel beter. Ze moeten trouwens allemaal maar één track brengen en toch blijft het niveau te laag, sommigen zijn blijkbaar nog niet klaar voor het hoogste niveau. Een spijtige zaak in elk geval want het is en blijft een mooi initiatief zoals er meer mogen volgen.

Tracklist:
01. Crack_Bek vs T.O.R. – Interland
02. Skillz Attack – Waar is die aap gebleven
03. Mr Zoom Zoom ft Mellow P – Vibesvetmesten
04. Meza ft Kinsman – .m.u.zIeK.
05. Onverwachts – Vroeger
06. Uruz – Streetcredibility min drie
07. Phillibustas – Heet van den Bik
08. Jay Tee – Laat Me!
09. RSF ft Anne – Wat je hebt
10. Uruz – ¿Candacen da je alore?
11. DJ Dulac ft Miss Malfliet – All Adolphs aint Hitler
12. Saalk – Shmokeuh me mij
13. Stepper & Crack_Bek – Teleurstellingen
14. Cristall – X%&@$!
15. De Nihilisten – Voe’t moment
16. Rikers – The end of eternity
17. Mellow P – 9000 in de tent
18. Letzl (A.M.O.K.) – Tweestrijd
19. Engel, Maestro Mikel & Lucky – Afgelopen

Meer info: http://www.polemo.be

Geplaatst door bowie op 29 augustus 2006