Poetic Justice is één en al liefde voor Nederlandstalige woordkunst

Drieënhalf jaar bloed, zweet en tranen zitten erin, en dan moest Poetic Justice-initiatiefnemer Vincent Geraedts het ook nog allemaal in zijn eentje coördineren. In zijn vrije uurtjes, want hij heeft ook gewoon nog een baan. Het resultaat van al het geploeter is Een Liefde: Art Of Lyrics, een album waarop hij zestig Nederlandse hiphopartiesten heeft verzameld en dat de focus legt op zijn grote liefde: tekst.

Vincent zit op het terras van TivoliVredenburg, vlak aan de gracht. Een jaar of vijf geleden begon hij met het platform dat specifiek Nederlandse hiphopteksten uitdiept via social media-kanalen, voornamelijk Instagram. Toen nog onder de noemer Rappoëzie. De liefde voor taal en tekst is er met de paplepel ingegoten volgens hem: “Mijn ouders zijn allebei Neerlandici. Mijn moeder is opgeleid in de Nederlandse taal en letterkunde en mijn vader schreef vroeger altijd al gedichten. Op de middelbare school was Nederlands helemaal niet mijn favoriete vak, al zou je dat misschien denken. Pas toen hiphop in beeld kwam, ging ik me echt interesseren in tekst. Door Brainpower z’n couplet op Zoete Inval van Extince raakte ik in de ban van tekst. Daarna moesten we op school een keer een gedicht analyseren en koos ik zijn nummer MC Vol Overgave. Toen vertelde ik de klas al dat ze deze shit moesten checken in plaats van al die dooie dichters. Uiteindelijk vond ik dat ik er wat mee moest doen, dus toen ik werd wegbezuinigd bij mijn toenmalige werkgever ben ik begonnen met Rappoëzie.”

Van een platform dat teksten onder de loep legt naar een bomvol compilatiealbum. Het lijkt een grote stap, maar een eigen album was altijd al Vincent’s ambitie. “Toen heb ik mijn plan een keer gemaild naar Jiggy Djé en die nodigde me uit voor een gesprek. Hij vertelde me toen dat de naam Rappoëzie te niche, te stoffig was en dat ik daar van afmoest. Vanaf toen wilde ik telkens méér. Toen Poetic Justice eenmaal geboren was, wilde ik niet meer de standaard plaatjes posten. Het kon steeds beter; de video’s erbij, de sample moest eronder, het moet grootser. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik begonnen met het album. Drie jaar later zitten we hier!”

Dat klinkt luchtiger dan het daadwerkelijke proces is verlopen. Hij nuanceert: “Gaandeweg kom je er pas achter wat je je op je hals hebt gehaald. Zestig artiesten project-managen… appjes sturen, belletjes plegen; ‘Heb je al een beat, heb je je couplet al af?’ En je weet zelf hoe rappers zijn; ‘Komt goed, komt morgen wel, komt volgende week wel.’ Ik had vijfentwintig tracks kunnen hebben. Er zijn een paar featurings niet doorgekomen en twee tracks vervangen. Sommigen vonden het irritant dat ik er zó bovenop zat en haakten daardoor af. Maar ik wilde dóór, natuurlijk.”

Hoewel het proces niet zonder slag of stoot ging, ligt er nu een album vol verrassende combinaties. Op Een Liefde featuren artiesten die je in eerste instantie niet bij elkaar zou verwachten. Vincent maakte de schetsen voor die combinaties en opperde ze dan aan de rappers. “Meestal zorgde ik voor drie opties. Dan belde ik Lange Frans met de vraag of hij mee wilde doen en opperde ik Insayno en nog twee artiesten. ‘Nee, Insayno is prima!’, kreeg ik toen te horen. Pas daarna belde ik Insayno met het idee, en kon ik meteen vertellen dat Frans down was om een track met hem te maken.” Dan was er ook nog de juiste beat nodig: “Insayno werkte in die tijd veel met Tantu Beats, dus toen werd hij naar voren geschoven. Dat werkte ook zo toen ik Nosa vroeg; het was haast logisch dat Nikes ook betrokken werd bij het project. Gelukkig wilde hij ook.” Zo rolden hem van alle kanten contacten en voornamelijk geïnteresseerde muzikanten tegemoet. Vincent’s rol bleef ‘beperkt’ tot het creatieve deel, plannen, project managen, artwork en video’s regelen en veel schaken; de juiste pionnetjes bij elkaar zetten en hopen dat er iets moois uit zou rollen.

“Het liefst zou ik ook een millie streams halen en helemaal viraal gaan met dit album, maar ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat dat niet gaat gebeuren.”

Zo staan Heist Rockah, Skenkie en Akwasi samen op een nummer en is er een possecut te horen met aanstormend talent dat bij veel luisteraars nog onder de radar doorvliegt; Steev, Jooz, George Kush, De Meester, BMB, Vin Arge, Karel en Spuugzat. “Ik was erbij toen die track ontstond, Ver Gaande Glorie. Al die jonge gasten zaten op de zolderkamer van Ben Jur. Het thema was dus ‘Ver Gaande Glorie’, dat heb ik ze gegeven. Want zie maar eens acht guys bakkeleien over een thema, laat staan over de beat en lyrics. Toen gingen ze allemaal aan de slag, dat was echt prachtig om te zien. Er ontstond een groepsdynamiek, eerst in de groepsapp en daarna in de studio. Daar gingen mensen gingen herschrijven omdat anderen zó hard kwamen. In totaal negen man in een rokerige zolderkamer… die sfeer was geweldig. Leuk detail: ik rook niet.” 

Ook toen het nummer van Diggy Dex en Snelle werd opgenomen was Vincent erbij. “Het is geweldig om twee van zulke mc’s bij elkaar te zetten en helemaal als je nu kijkt hoe hun carrières zijn ontploft. Hun focus zal op dit moment niet bij deze track liggen, maar ik ben enorm trots op die track. Hetzelfde geldt voor het nummer van Rosa Ana en Tenshun; ik kon helaas niet bij de opname zijn, maar kan me nog herinneren dat ik op vakantie was in Zeeland en dat toen die track in m’n mail verscheen. Ik kreeg meteen kippenvel toen ik ‘m aanzette en stond te springen door de kamer. Het is te hopen dat dat bij meerdere luisteraars gaat gebeuren.”

“Het liefst zou ik ook een millie streams halen en helemaal viraal gaan met dit album, maar ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat dat niet gaat gebeuren. Het hoeft ook helemaal niet. Dit album is gemaakt uit liefde voor de cultuur. Als ik de uren moet gaan tellen die ik erin heb zitten, zou ik helemaal gek worden, dat gaat zich nooit terugbetalen. Uiteindelijk ben ik trots om te kunnen presenteren wat ik drie jaar geleden begonnen ben. Volgens mij is het het grootste project ooit, in ieder geval qua omvang. Twintig tracks, zestig artiesten. De plannen voor een deel twee worden voorzichtig gemaakt, maar we gaan eerst kijken naar hoe dit ontvangen wordt. Misschien kunnen we het dan ook nog wel op vinyl laten persen.”

Beluister het mega-compilatiealbum hier:

Geplaatst door bowie op 28 juni 2019