Playboi Carti bereikt arena-status en dat voelen de fans in hun portemonnee

Er is van alles aan de hand in de grillige industrie die de ticketmarkt genoemd wordt. Volgens de laatste ontwikkelingen introduceert Ticketswap nu een eigen bot tegen de bots – zodat je gegarandeerd een kaartje kunt kopen mits ze beschikbaar komen. Evenementen kiezen ervoor om de doorverkoop op platformen als Ticketswap juist te blokkeren en komen met en eigen doorverkoop-service, die ophoudt met werken zodra het evenement nadert. Om nog maar niet te spreken over de dynamische ticketprijzen waarmee we nu worden doodgegooid. Playboi Carti laat zien waar het allemaal begint en vraagt een woekerprijs voor een entreekaartje voor zijn Antagonist Tour, op 25 november in de Ziggo Dome. En dat leidt nu al tot grote teleurstelling.

Het lijkt er op dat de transparantie ontbreekt als het gaat om de start van een ticketverkoop. Wie gisteren online in de rij aansloot op de website van Ticketmaster, hongerig om een kaartje te scoren, had namelijk nog geen flauw benul van wat er afgerekend moest worden. Pas nadat de wachtrij was geslonken en de bezoeker werd doorgeloodst naar het volgende scherm, stond ‘ie voor een keuze. En die lijkt niet heel moeilijk bij een Playboi Carti-concert. Want heb je zin om vanaf de tribune toe te kijken hoe op de vloer een draaikolk van springende mensen ontstaat? Tuurlijk niet. You missed the rage, net als Carti zelf, dus klikt snel op ‘vloerplaatsen’.

Echte waarde

En dan is het knipperen met de ogen geblazen, en ach welja; wrijf er ook nog maar eens goed in. Een ticket voor de Antagonist Tour kost maar liefst € 112,-. Honderd-en-twaalf euro, inderdaad. Het is ook niet dat de prijs drastisch daalt naarmate over de beschikbare stoeltjes gescrold wordt. Voor een stoel op de tweede ring moet nog altijd 84 euro worden neergelegd. Over hoe een ticketprijs tot stand komt, heeft MOJO zelf een artikel online staan op de eigen website.

Een passage daaruit luidt: “Eigenlijk is het in ons belang om de kaartprijs zo laag mogelijk te houden, omdat ons risico dan kleiner is. In de praktijk blijkt dat niet altijd haalbaar. Denk bijvoorbeeld aan een artiest die gemakkelijk een stadion kan vullen, maar er zelf voor kiest om in Carré te staan. En ook aan wat voor bedragen mensen betalen op de secundaire markt. Dat is eigenlijk de echte waarde van het concertkaartje, alleen ziet de artiest daar niets van terug aangezien alles naar de opkoper van de kaartjes gaat.”

Smeken

De jonge fans van de rapper uit Atlanta smeekten de festivalorganisatie van Rolling Loud Rotterdam online om zijn komst naar Ahoy. De woorden ‘Fix’ en ‘Carti’ waren onlosmakelijk met elkaar verbonden in de comments die ze plaatsten. En toen ze zagen dat hij wel het gelijknamige festival in Portugal zou headlinen, naar het Engelse Wireless zou komen en zelfs in Luik op kwam treden voor Les Ardentes zag het er natuurlijk steeds rooskleuriger uit. MOJO, betrokken bij Rolling Loud Rotterdam, had echter andere plannen.

Want de Ziggo Dome moet natuurlijk vol als er een show wordt neergezet in het najaar. Nederland is echter geen uitzondering wat de hoge ticketprijs betreft. Op Reddit worden boards geopend die specifiek gaan over de on sale van dezelfde tour. En in Amerika betreft het zelfs bedragen van 400 tot 600 dollar voor de ‘floor tickets’, wat zonder twijfel überhaupt exorbitant hoog is voor een show. “Als Playboi Carti zijnde hetzelfde vragen als Beyoncé of Taylor Swift? Belachelijk. En zij geven tenminste nog spectaculaire optredens met uitgebreide sets, stages en visuals.”

Demonisch punk-geschreeuw

Nu weten we natuurlijk nog niet wat voor productie Carti en de rest van de Opium Records-stal in petto hebben voor deze toernee. Maar feit is dat fans van het label onlangs alle optredende signees van Carti nog hebben kunnen zien; Ken Car$on en Destroy Lonely op Rolling Loud, Homixide Gang in de Melkweg. Zijn ze klaar om mee te liften op Carti’s onlangs verkregen arenastatus? Klaar om een publiek dat honderden euro’s en/of dollars heeft betaald om de grote ster van hun label te zien te vermaken? Het moet blijken in Amsterdam-zuidoost, eind november.

Dan de hoofdact. We zagen Playboi Carti voor het laatst op WOO HAH! X Rolling Loud in 2022, waar hij als zijn pseudoniem King Vamp ten tonele verscheen. Oor noemde het “WOO HAH!’s collectieve gehoor aantasten met demonisch punk-geschreeuw.” Precies, de vele hoge ad-libs werd afgewisseld met oorverdovend gekrijs, dat schalde over het strand in de Beekse Bergen. Dezelfde website noemde hem toen lui. “Hij rapt in totaal ongeveer drie coupletten mee en laat voor de rest de live rockgitaar en schrijnende 808’s het werk doen.” Precies, hoe een show als dat een ticketprijs van boven de honderd euro rechtvaardigt is ons ook een raadsel.

Normaal

Een ander merkte op dat Carti’s prijs verdrievoudigd is sinds zijn King Vamp Tour van 2021, en dat hij voor dat geld liever een PlayStation 5 koopt. De doelgroep van Playboi Carti is een luide. Dat zie je bij zijn optredens – het hele strand van de Beekse Bergen veranderde vorig jaar in een moshpit – maar net zo goed online. Als hen iets niet bevalt, laten ze het weten ook. Dat het een tour betreft waarin het hele roster van Carti’s label voor het eerst bijelkaar komt onder de naam Opium Collective, kan hen niet schelen. “Het geld moet verdeeld worden onder vier acts”, merkt iemand op. Waarop een ander direct zegt: “Ja, maar daarvan zijn er drie mid.” Het woord mid is een afkorting voor middelmatig en wordt niet al te vaak in positieve context gebruikt.

Schrijnend

Alles lijkt erop ingericht om jonge bezoekers naar de Ziggo Dome te trekken op 25 november. In plaats van de gebruikelijke tijden waarop een concert in de verkoop gaat, koos MOJO er nu voor om kaarten in de verkoop te laten gaan om 17:00 – zowel in de pre-sale op donderdag in de normale verkoop op vrijdag. Slim, want voor veel scholieren en studenten zijn dan klaar met hun dag. Ze zitten op de rand van hun schooljaar en tuimelen zometeen hun zomervakantie in.

Ze zullen hebben afgeteld naar het moment dat de ticketsale begon, en hoe moeilijk is het om als je in de wachtrij hebt gestaan nog op het kruisje te klikken na het zien van de prijs? Dat ze moeten opgroeien in een wereld waar het normaal is om meer dan honderd euro af te rekenen om in de pit bij hun favoriete artiest te staan, is schrijnend.

Wie Playboi Carti, Destroy Lonely, Ken Carson en Homixide Gang wil zien, dient om 17:00 in te loggen bij Ticketmaster. Let op: je dient te beschikken over een dikke portemonnee. Carti en de zijnen nemen een aardige hap uit je vakantiegeld. Schrik dus niet meer van de prijzen, we hebben je gewaarschuwd.

Geplaatst door bowie op 14 juli 2023