Planet Rock 2003

Zaterdag 13 December was het weer zo ver! de vijfde editie van Planet Rock! Dit grote hiphop festival had al aardig grote namen op de line-up staan dus als het aan de flyer lag, zeker de moeite waard om te checken. Of dit echt een succesvolle editie was van Planet Rock lees je hier…

Planet Rock vierde dit jaar zijn vijfjarig bestaan. Vanaf donderdag 11 tot zondag 14 december waren in Eindhoven verschillende hiphop evenementen met als hoogtepunt het programma van zaterdag in het Beursgebouw. Alle vier de elementen kwamen hier zoals elk jaar in terug: MC-ing, DJ-ing, B-boying en graffiti was weer als vanouds aanwezig om zo de liefhebbers in hogere sferen te brengen.

Het programma van zaterdag was zeker interessant. Met artiesten als onder andere Raekwon, Pharoah Monch en Supernatural op de line-up was het al zeker de moeite waard om naar Eindhoven te komen. Tevens zou de eerste Europese editie van de prestigieuze breakdance competitie ‘City vs City’ gehouden worden evenals de DMC Dutch DJ Championships waar de Nederlandse kampioen DJ-ing gekozen zou worden.

In de groots opgezette beurshallen stond het podium als een rots. Met een decoratie in de vorm van een ghettoblaster was het een imposant gezicht. Verder was de het allemaal zeer ruimtelijk opgezet en naast een friettent waren enkele kraampjes waar je goodies, LP’S en dergelijke kon halen. Ook was er een speciale stand voor sigaretten en had Eastpak een eigen corner waar je speciale tassen kon winnen. Deze werden speciaal gemaakt op lokatie door twee designers/artists die door middel van markers en verf hier creatief te werk gingen. Helaas was door de grote opzet van de zaal het moeilijk sfeer te creëren. Ook was het niet massaal druk waardoor er leegtes ontstonden. Maar het is ook wel eens prettig als je de ruimte hebt om uit je dak te gaan, dus met dat in mijn achterhoofd was ik benieuwd wat de avond mij zou gaan brengen…

De gehele avond werd er gedraaid door de DJ’s zoals Mista Sweet, Cut Nice, Edzon en SP die dope records aan het spinnen waren. Uiteindelijk was het de eer aan Frontline om de avond vol met optredens te openen. Frontline was net als Mystic Xperienz en MOD the Black Marvel op het laatste moment toegevoegd aan de line-up. De drie heren Rawskillz, Jay Frenzy en DJ Krylon zorgde voor een vrij energieke rauwe opening van het evenement. Met de ‘certified bangers’ die ze Engelstalig dropten zetten ze de toon van de avond die later meer dikke hiphop zou brengen. Hierna mocht Mystic Xperienz het werk overnemen en samen met zijn Backup-MC zorgde hij voor die dope vibes.

Een opmerkelijk feit is overigens dat Supernatural samen met Deams de host was. Supernatural liet het publiek tussen de shows door kennis maken met zijn Freestyle kunsten. Dit werd zeer plezierig ervaren door zowel het publiek als Supernatural zelf. Het was zeer dope om deze legendarische Freestyle-MC aan het werk te zien.

De City vs City Breakdance competitie zou nu gaan plaatsvinden dus alle b-boys & b-girls waren op het podium te vinden. De 7 beste breakers uit Parijs, Berlijn, Stuttgart, Rotterdam, Brussel, Londen en zelfs Chicago waren aanwezig om zo hun spectaculaire moves op hoog battle niveau te laten zien. Dit eerste deel van de battles was redelijk indrukwekkend en zo konden de verschillende steden het 20 minuten tegen elkaar opnemen om zo om de beurt een breaker zijn moves te laten doen. Dit B-boying van niveau was mooi om te zien. Het footwork, de powermoves, headspins, windmills, alles was aanwezig… en leidde uiteindelijk tot een winnaar die in de finale later op de avond door de vakjury gekozen zou worden.

Na een pauze was het Supernatural die op originele wijze Pharoahe Monch aankondigde. Samen met een achtergrond zangeres en zanger betrad de Mighty Pharoahe het podium. Met zijn karakteristieke ritme en manier van uiten dropte Pharoahe oude klassiekers maar ook tracks van het nieuwe album “Agent Orange” en liet zo zijn excentrieke manier van rappen horen aan het publiek. Opmerkelijk was dat Pharaohe meerdere malen bleek te denken dat hij in Amsterdam was, doordat hij schreeuwde: “?Wassup Amsterdam?” Verder kwamen tracks voorbij als “Oh No”, “The Truth”, “Right Here” en natuurlijk “Simon Says” wat een hype crowd opleverde. Opmerkelijk was ook de verschijning van D.I.T.C lid OC die snel nog even samen met Pharaohe een track spitte en hierna het podium weer verliet. Maar naar mijn mening kwam Pharoahe Monch niet echt overtuigend tijdens de show. Koeltjes stond hij op het podium zijn lyrics te droppen bijgestaan door de vocale talenten van de backup zangeres en zanger. Al met al toch een dope show die naar mijn mening wat wilder had gemogen.

Nu was het wachten op Raekwon, voordat deze show het podiumlicht zag was eerst de City vs City finale. Na een battle van de steden die verder waren gekomen in de halve finale was het een close run waaruit Parijs als winnaar volgde. Het was een mooi spektakel om te aanschouwen. Ook was het DMC Technics Dutch DJ Championship hierna aan de orde. De deelnemers die hun scratch talenten zouden showen waren de DJ’s: Sniper, Irie, Serum, SL , Loco G, Rachi, Mixmilton, Fox en natuurlijk Savage die zijn titel moest verdedigen. Allen hadden dope skillz met uitblinkers van Irie en Savage! Uiteindelijk werd bepaald dat het de taak van Irie zou worden om Nederland te gaan vertegenwoordigen op de prestigieuze DMC World Championships in 2004. Irie nam vol blijdschap zijn titel in ontvangst en Savage moest tevreden zijn met een 2e plaats.

Voordat de show van Raekwon aangekondigd was mocht het publiek het heugelijke feit mee maken van een historische Freestyle sessie van Supernatural! Supernatural verzocht het publiek vriendelijk om allerlei voorwerpen omhoog te houden zodat hij hierover kon spitten in zijn Freestyle. Van alles ging de lucht in, van schoenen tot zakken wiet, van camera’s tot petjes en alles kwam aan bod. Het publiek genoot van zijn zeer goed geïmproviseerde lines over o.a: digitale camera’s, dada schoenen, Che Guevara en een hoedje uit Brazilië. Deze Freestyle kan zeker als legendarisch opgevat worden en zal nog menig head bezig houden als gespreksstof.

Nu was het dan tijd voor Raekwon! Helaas was zijn eigen DJ niet aanwezig waardoor er een inval DJ die niet echt wist wanneer de plaat gestopt moest worden en dergelijke de klus maar moest zien te klaren. Raekwon stond samen met zijn backup-MC aan zijn zijde op het podium om zo het publiek te verrassen met zijn show. Dit gebeurde helaas op negatieve wijze… Met oude Wu-Tang joints als: “C.R.E.A.M.”, “Protect Ya Neck” en “Wu-Tang Clan Ain’t Nuttin’ To Fuck With” zorgde Rae voor een heerlijk sfeertje wat helaas van korte duur was. Na classic tracks van het album “Only Built 4 Cuban Linx” waaronder “Ice Cream” werden ook nummers gepresenteerd van zijn nieuwe album “The Lex Diamond Story.” Zijn presentatie op het podium was leuk, maar het was afgezien van die paar classic tracks, die door het publiek wel goed ontvangen werden, toch een matige show. Echt zonde dat zo’n grote artiest met een dergelijke voorstelling van beneden zijn niveau komt.

Na deze show werden we nog verrast door een show van MOD the Black Marvel die de hype met zijn aggresieve hiphop deels weer in het publiek terugbracht. Tenminste het gedeelte wat er nog was. Deze voorstelling was zeker beter dan de vorige wat zo de grote teleurstelling weer een beetje verhielp.

Hierna kwam nog een verrassings act van niemand minder dan Shabazz the Disciple en Cilvaringz. Shabazz rockte de Planet en dropte ille tracks van zijn album die ook nog eens het publiek in werden gegooid. De crowd leefde op door de show van Shabazz, die samen met Cilvaringz een goed op elkaar ingespeelde performance bracht. Cilvaringz zelf dropte nog een zeer dope accapella over niets minder dan zijn visie over 11 september en terrorisme. Shabazz dropte zelfs nog een track temidden van het publiek en ging drastisch mee bouncen op zijn eigen nummer wat een mooi gezicht was. Met deze show vers in het geheugen zorgde Shabazz ervoor dat je toch met een redelijk tevreden gevoel de beurshallen kon verlaten.

Terug gekeken op de avond was het een matige avond. Het geluid was niet al te best om het maar eens netjes te formuleren en ondanks de chaos in het programma en de tegenvallende shows, was ik wel tevreden met enkele verassingen zoals Shabazz en was ik blij dat Supernatural op een ille wijze dit evenement had gehost! Helaas geen optreden van Supernatural zelf, maar zijn aanwezigheid als host was al meer dan genoeg. Dus op naar die afterparty op een ille locatie met verassende artiesten als Declaime waar de hiphop tot vroeg in de ochtend nog steeds actief was…

Fixtures:
Hoogtepunt: de Subject Freestyle van Supernatural in het publiek.
Dieptepunt: Show van Raekwon.
Bier: 2 muntjes van 1,60
Wc: 0.50
Garderobe: 1,50
Fotograferen: Jazeker! Jeuj
Geluid: Matig/Redelijk
Bezoekers: ca. 2000
Damage: 30 euro
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 15 december 2003