Planet Rock 2002

Veel Nederlandse acts op de Planet Rock editie van 2002. DAC, Spacekees en Terilekst, VSOP, Opgezwolle. Daarnaast natuurlijk ook acts uit Amerika zoals Mr. Sinista, Complex, Ed OG en Large Pro,

Het eerst dat opviel toen we arriveerden bij Planet Rock dat de drukte aan de deur echt stukken minder was dan in voorgaande jaren. Eenmaal binnen (via de persingang dan) bleek de inrichting van het beursgebouw aangepast te zijn. En zeker op een goede manier, de grote zaal was zo ingericht dat de grote zaal wat kleiner was. De kraampjes waren aan de zijde van de kleine zaal geplaatst waardoor er een soort gangpad was dat afgezonderd was en waarmee je dus de kleine zaal kon bereiken.

Er waren al redelijk wat mensen binnengestroomd toen DAC, later als gepland, mocht openen op het hoofdpodium. Zonder rauwe beats maar met een band. Hetgeen dat wel erg gelikt klonk, ze konden niet echt overtuigen bij me, zeker niet met te zacht afgestelde mics, en het deed me niet echt meer aan hiphop denken. Het weerspiegelde ook niet echt hun cd en ook niet het optreden dat ik een hele tijd terug gezien had zonder band. Kortom mijn hoofd knikte nauwelijks.

Op naar de volgende set, deze was van het duo Spacekees en Terilekst die veel last hadden van het slechte geluid waardoor de mic soms wegviel. Het geluid was over het algemeen al niet erg goed, ook Spacekees kwam een beetje laconiek over op het podium en kon niet erg overtuigen. Aangezien we met de digitale camera in de weer waren en zelf ook op het podium stonden merkten we dat het geluid op het podium niet echt overeen kwam met dat in de zaal. Er werd tijdens hun set een soort Turntablist showcase gegeven maar dan wel een zeer korte. De DJ’s waren Savage en Bobbafet, die allebei heel even wat toonde. Daarna werd de set afgesloten door de heren, helaas was het publiek niet echt enthousiast.

Volgende in de running up waren VSOP die ik nog niet eerder live had gezien maar wel van wist dat het draaide om humor en streetwise raps en dat was precies wat ze ons gaven. Een krachtige en perfect in elkaar gestoken show. Ze konden ook op een enthousiast publiek rekenen. Een zeer imponerende performance dus.

Hierna werd het tijd voor de Delic beats die erg goed klonken ook met het mindere geluid van het beursgebouw. De Siamezen Steez en Rico deden hun ding zoals altijd strak en zeker nummers als Opgezwolle de Volle mogen er altijd wezen, ja ja ja jajaaaa!

Mr. Complex bracht een zeer zwakke set, hij deed een paar nummers die bestonden uit enkele regels die hij continue herhaalde. Want echt veel tekst zat er niet in. Ik vond het een zeer grote teleurstelling, ik had toch iets meer verwacht van Complex. Zou hij daar ook in de VS mee wegkomen? Hoogtepunt van de show was Mr. Sinista die op de draaitafels liet zien wat je moet doen met je skills die bij hem bestaat uit vliegende handjes.

E-Life werd onder andere vergezeld door U.N.I.Q. en ik moet zeggen dat ze een degelijke show afleverden. Hoewel ik niet echt onder de indruk ben van E’s album en zijn prestaties met band ook niet al te hoogdravend vind. Maar E-Life kwam wijselijk zonder band en bracht daardoor meer kracht in zijn show. Misschien omdat hij naar eigen zeggen voor niets was gekomen in de naam van hiphop en daarom zonder band er was. In ieder geval wel relaxed om zo toch bij te dragen aan Planet Rock. Het was dan ook met gemak dat hij de prestaties van de nalatige Complex overtrof.

Oldschool legende Ed OG kwam ook met een degelijke set maar wist me niet te imponeren. Misschien verwachtte ik ook teveel van deze gozer of was het gewoon een mindere dag voor hem, lag het aan de gebrekkige sfeer bij Planet Rock? Ik weet het niet maar ik was zeker erg blij dat Ed “Say Something” deed van zijn album “The Truth Hurts”. Hij kwam zelfs even naar beneden van de stage en ging op het dranghek zitten in de nabijheid van het publiek. Een leuk gebaar om de afstand tussen artiest en publiek te verkleinen. Ook diste hij George Bush nog tijdens zijn set en niet onterecht.

Large Pro dan eindelijk wiens nieuw album “1st Class” erg dope is, deze man met een zeer uitgebreid hiphop verleden en nog een toekomst die wacht liet het zeer pijnlijk afweten door zijn nummers af te breken omdat hij de teksten niet kende. Als excuus gebruikte hij dat die hiphop shit gewoon te real was voor ons en dat we het niet zouden begrijpen. Zeer jammer, natuurlijk kan iedere artiest zijn teksten vergeten maar dit gebeurde meermals en was duidelijk te wijten aan een zeer gebrekkige voorbereiding. Tevens was er een storend iemand uit het publiek die onzinnige dingen naar Large Pro riep, waarom is de security er dan niet bij? Maar goed ergens aan het einde van de set werd om een MC gevraagd uit het publiek. Er kwam een Engelstalige MC met moeite het podium ondertussen was ik met camera ook boven. Nadat hij was geweest besloot ik ook maar eens de microfoon te testen en deed snel mijn ding en gaf Large Pro ook de mic weer terug toen hij kwam aanzetten om zijn show af te maken. Ik kan in ieder geval “1st Class” aanraden de show was helaas wat minder.

En zo liep Planet Rock teneinde:
Geen verslag van de kleine zaal omdat ik daar nauwelijks ben geweest en er dus geen beeld van kan geven. Ook geen verslag van het breaking, dat was gewoon dope zal gedeeltelijk bij ons te downen zijn evenals fragmenten van optredens.
Een betere zaal opzet die eigenlijk voor een betere sfeer zou moeten zorgen maar door de toch lage opkomst dat niet voor elkaar kreeg.
Helaas wat minder presterende artiesten die ook nog eens geplaagd werden door het geluid maar gasten als VSOP, Sinista, Ed OG en de breakers maakten dit toch weer goed.

Toch is dit festival zeer essentieel voor hiphop in Nederland, ook de organisatie leek dit jaar beter dus volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Fixtures:
Hoogtepunt(en): Mr. Sinista, VSOP, Ed OG en de breakdance
Dieptepunt(en): Mr Complex, DAC, geluid en de hoge entree
Bier: 1,60 euro voor een muntje
Wc: –
Garderobe: 1.20 euro en 2 euro respectievelijk jas en tas
Fotograferen: Yes
Geluid: matig
Bezoekers: circa 1300 tot 1400
Damage: 30 euro
Cijfer: 6.5
Meer info: http://www.planetrock.nl

Geplaatst door bowie op 13 oktober 2002