Pikkatrillaz- Drop of d’r Oonder

Sinds 2000 zijn de Pikkatrillaz actief in de Nederlandse, of liever, de Limburgse hiphopscene. Hun dialectrap is voor eenieder buiten de Limburgse grenzen namelijk verdomd moeilijk te volgen, maar maakt dat hun muziek ook ontoegankelijk voor de gemiddelde Nederlander? Ja en nee. Enerzijds versta je er weinig van, maar anderzijds is het dusdanig uniek dat de Maastrichtenaren er geregeld de (landelijke) media mee halen. Benieuwd of ze dat kunstje met deze plaat opnieuw weten te flikken.

Drop of Droonder is de achtste release van de Pikkatrillaz. Toch was het even wachten op een nieuw full length album, want de laatste (Original Sjengstas) stamt uit 2004. Wat kun je als luisteraar verwachten? Allereerst een oer-Limburgse, haast carnavaleske sound. Beatbakker Markan maakte voor de beats op deze plaat veelvuldig gebruik van oude Limburgse platen. Dat pakt de ene keer wat beter uit dan de andere. Op de tracks Volksfigure en Aw Buurte, Ander Tije komt dit lekker uit de verf: op Aw Taol Nui Taol en het wat over de top gepitchte Ederein Heet Ziene Eige Ingel wat minder. Wat dat betreft komen de wat verder van huis gezochte samples op de track Vrun en de oldschooltrack De Veer Illeminte nog het beste tot hun recht, met de laatstgenoemde als uitblinker. Jammer van de wat té voor de hand liggende/bekende samples op de titeltrack en Veur ’t Leve. De beats zijn overigens wel allemaal van prima productiekwaliteit en ook de vocals klinken stuk voor stuk lekker en zijn, afgezien van het dialect, goed verstaanbaar.

Hoewel de Pikkatrillaz qua taal moeilijk te volgen zijn, valt er met enige inspanning genoeg te genieten. Hoewel de MC’s technisch niet buitengewoon vaardig zijn, weten ze te boeien met originele, herkenbare thema’s. De verandering van volksstad Maastricht is een terugkerend onderwerp, dat mooi wordt verwoord. De Pikkatrillaz hebben een zeer sociale invalshoek voor hun teksten gekozen en dat is een zeer geslaagde. Inhoudelijk gezien is het daardoor absoluut een interessante plaat geworden.

Al met al is Drop Of Droonder geen hoogstaande nederhopplaat, maar zeker de moeite van het luisteren waard. Ben je geen liefhebber van de sound, het Maastrichts dialect of ben je simpelweg te lam de moeite te doen om het te verstaan: begrijpelijk. Maar in dat geval moet je zeker een keer gaan kijken als de Pikkatrillaz in de buurt op het podium staan, want daar is het geheid feest.

Meer info

Tracklist:
01. Volksfigure
02. Geine Zak
03. Aw Taol Nui Taol
04. Ederein Heet Ziene Eige Ingel
05. Zoepe Wie de Wèlle
06. Bloont & Blauw
07. Vrun
08. Aw Buurte Aander Tije
09. De Veer Illeminte
10. Hei Veer Goon Jao
11. Drop of d’r Oonder
12. Veur ’t Leve
13. Wieniehorewilmoemavoele
14. Groepstrack

Meer info

Geplaatst door bowie op 29 augustus 2008