PIG FEET is de soundtrack die je nu nodig hebt

De dagelijkse vloedgolf aan nieuws uit Amerika is om kotsmisselijk van te worden. Terrace Martin, Kamasi Washington, Denzel Curry, Daylyt en G Perico kunnen het niet langer aanzien, en spreken zich uit op de manier waarop hun medium ze daartoe in staat stelt: met hun muziek.

De politie drijft vreedzame betogers tegen excessief politiegeweld in talloze steden uit elkaar met nog meer excessief politiegeweld, beschiet de internationale pers met rubberkogels en en slaat cameramensen tegen de grond aan. De extreemrechtse groepering Identity Evropa doet zich ondertussen voor als rellende Antifa-strijders om het geweld nog verder aan te wakkeren, en de national guard is in diverse steden opgeroepen om mensen in hun eigen huizen met verfblikken te beschieten terwijl ze als paramilitaire eenheid door de straat banjeren. En de president? Die zak aardappels verkleed als ziekelijke amateur-dictator, laat een kerk, inclusief de daar aanwezige priesters, met traangas bestoken om de boel leeg te vegen, zodat hij er met een Bijbel voor kan gaan staan om een foto te nemen die laat zien hoe christelijk hij zogenaamd is.

Dit is fascisme in actie. Het is onmogelijk geen Godwin meer te maken, op het moment dat de situatie in de VS één op één vergelijkbaar is met het Italië of Duitsland van de jaren ’30. Met het verschil dat de bruin- en zwarthemden die destijds als knokploegen dienden, nu een blauw uniform en politiebadge aanhebben. De grootste gang van Amerika, die hun rotte appels, hoe fout ze ook zijn, keer op keer de hand boven het hoofd blijken te houden. Natuurlijk zijn er ook goede agenten. Maar elke agent die er zich op dit moment voor leent om dit systeem in stand te houden, en zo direct meehelpt de democratie om zeep te helpen, is onderdeel van het probleem. Wie dit nog goedpraten wil, is onderdeel van het probleem. Wie hier nog langer voor wegkijkt, is onderdeel van het probleem.

Producer Terrace Martin, saxofonist Kamasi Washington, rappers Denzel Curry, Daylyt en G Perico kunnen zich dat in elk geval niet permitteren. Deze zwarte artiesten spreken zich uit op de manier waarop hun medium ze daartoe in staat stelt: met muziek. Hun PIG FEET is een snoeihard ronkend protest-anthem, waarin jazz fusion en hiphop op elkaar botsen op een manier waar de vonken vanaf spatten. Denzel Curry, wiens eigen broer jaren geleden al overleed door politiegeweld, zet de toon met zijn openingsverse: “Helicopters over my balcony / If the police can’t harass, they wanna smoke every ounce of me”. Daylyt gaat vervolgens helemaal los: “You see the pigment we depict, the indigenous people dig it / Hold on to life, we don’t go for the house of reps / They done trapped us in the alphabet / Our alphas can’t get out the net”. Wie wil weten hoe het voelt om kippenvel te hebben terwijl je bloed kookt, klik vooral op ‘play’.

En dan de video. Een compilatie van real life beelden, geplukt van social media in de afgelopen dagen. “The video to this song is happening outside your window right now”, luidt de tekst in beeld die het geheel aftrapt. Maar het meest ijzingwekkend, is misschien nog wel de aftiteling. Nadat alle muzikanten uitgeraasd zijn, scrollt een lijst namen van zwarte burgers door het beeld, die door politiegeweld overleden zijn. Het scherm staat van meet af aan ramvol, en nog duurt het maar liefst anderhalve minuut(!) voordat ze allemaal in beeld zijn geweest.

De stilte die je hoort terwijl dat besef inzinkt, is misschien wel net zo overdonderend als de drie minuten muzikale razernij die daaraan vooraf gaan.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 3 juni 2020