Phillibustas – Emotie Van Wantrouwen

De Leuvense groep Phillibustas bestaat al even. Na een eerste demo werden ze opgemerkt door Mental Records en mochten ze daar een plaat opnemen. Via Mental maakten ze contact met de Sint Andries MC’s uit Antwerpen. Major Funk begon beats te maken voor hen en enkele maanden later werd Philliepuur geboren. Wim dropt de raps en wordt tijdens de optredens vergezeld van Beez Nuts

Na twee jaar staat Phillibustas terug in de schijnwerpers. Emotie van Wantrouwen is de tweede plaat geworden. Waar op de eerste cd de meeste nummers veel op elkaar leken en de weinige collabo’s niet verder gingen dan mensen die ook bij Mental zitten, staan er op de tweede veel meer collabo’s . De namen zijn ook wat bekender: Starflam, Buyse (‘t Hof van Commerce), Spookrijders, Scale, Arkis, Fatty K (beatbox), Riot Squad, Renegade, Karacktaire, Mellow P, Saalk,…
Niet alleen in de collabo’s is Emotie van Wantrouwen veel afwisselender, maar ook in de taal. Niet alleen de Nederlandse (en Antwerpse), maar ook de Franse (dankzij Starflam) en zelfs de Engelse taal worden gespit. Wim laat op Louvain en Battleman zien dat hij ook Engels kan rappen. Ik ben hier niet zo’n voorstander van omdat er genoeg rappers zijn die Engels als moedertaal hebben en er zo van nature beter in zijn. Ondanks dit klinken die twee nummers nog wel oké, maar voor mij is het toch beter als je bij je eigen taal blijft…
Scale is weer een vaste waarde op Emotie van Wantrouwen. Het is duidelijk dat hij en Wim dikke vriendjes zijn, de cd is dan ook bij Scale opgenomen in het Antwerpse klimaat. Major Funk heeft opnieuw zowat alle beats gemaakt. Vorige keer viel dit op, omdat alles wel wat op elkaar leek. Nu heeft hij voor veel meer afwisseling gezorgd: de clubbeat van De Pracht van de Nacht (met Spookrijders) kun je moeilijk vergelijken met de veel rustigere beat van Dans in de Maat. Van die laatste kon je al een hele tijd de clip op hun site bekijken. Hierin geeft Wim kritiek op de commerciële nummers zoals dansplaat, die alle aandacht krijgen, terwijl meer serieuze hiphopnummers niet aan bod komen: “Dans in de maat en maak een dansplaat, hoe meer geld er tegenaan gaat, hoe meer kans je maakt!”
&Ccedila Va Mieux is een van de laatste nummers met Starflam. Midden september is die Franstalige groep ongeveer uit elkaar gevallen toen Balo niet meer verder wou. De fans kunnen hen nog een keer checken op Emotie van Wantrouwen samen met Scale. Dit nummer is nog unieker doordat Balo een heel stuk in het Nederlands rapt, als ik het zelf niet had gezien zou ik het ook niet geloven, maar hij heeft het wel degelijk zelf geschreven! Zo zie je maar dat niet elke Franstalige Belg geen goed Nederlands kan… “Excuseer voor mijn Vlaams, ik ben van Luik. Mijn woorden komen recht uit mijn buik. Nu voel je het belang van communicatie, voor mijn generatie dus is mijn actie: politiekers voeren de grote strijd: teveel verschillen, teveel verschillendheid! Dat is niet waar, nu zie ik alles klaar, mijn visie is uniek en raar.” Ik geef toe dat ik al betere Nederlandse rijmpjes gehoord heb, maar voor een Franstalige is dit toch wel een hele prestatie. Er zijn genoeg Vlaamse internet-MC’s die alleen maar kunnen dromen van dit niveau…
Nog zo’n nummer dat zeker het vermelden waard is: Pioniers Van De Hiphop. Heel het nummer is gebeatboxt door Fatty K uit Antwerpen terwijl Wim er heel vlot over vloeit. Ik hoop dat er nog meer nummers met beatbox komen, want dit wordt gewoon te weinig gebruikt… op het einde van het nummer haalt Fatty K nog even goed adem om te laten zien dat hij een van de beste is in België en dropt een dope outro. Het is ook altijd een feest om hem samen met zijn beatboxgroep live mee te maken.
Ik denk dat iedereen ondertussen al wel heeft begrepen dat de hiphop in West-Vlaanderen leeft (en onverstaanbaar is). Op deze cd komen twee gasten van daar: Buyse van ‘t Hof van Commerce en Karacktaire. Vroeger had Wim met Scale al een collabo gedaan met de Nihilisten en binnekort ook met Morsdood. Ook al klinkt West-Vlaamse hiphop als Promoe in z’n moedertaal, het blijft lekker klinken!
Af en toe laat Wim zich van zijn gevoelige kant zien, zoals op Niemand Die Da Weet. Hij laat zien dat hij binnenin een heel ander persoon is dan op het podium. Je Wordt Verwacht gaat dan weer over zijn jongste kindje dat verwacht werd toen hij de tekst schreef. Deze nummers zorgen voor wat rust tussen de meer energieke nummers.
Rond de laatste track Feest³ werd een hele wedstrijd georganiseerd. Twee onbekende MC’s en een onbekende producer mochten meedoen om zo wat bekender te worden. Veel MC’s deden mee en er werden veel beats ingestuurd. De teksten waren allemaal van goede kwaliteit, dus Mellow P en Saalk waren de terechte winnaar en mochten hun strakke teksten komen opnemen. De inzendingen van beats waren iets minder. Dat kun je ook wel verklaren doordat je al wat ervaring moet hebben om beats te kunnen maken. Uiteindelijk werd Essence als minst slechte eruit gekozen. De beat is wat simpel, maar nog aanvaardbaar. Gelukkig maakt vooral de tekst van Mellow P dit helemaal goed, maar dat niveau ben ik van hem gewend. Als zestienjarige is de prestatie van Saalk ook heel sterk. Ik denk dat we van deze twee nog veel gaan horen!

Emotie van Wantrouwen is een dope cd’tje geworden. Ook al hoor je geen revolutionair geluid erop, zit de evolutie helemaal goed. Ik hoop dat ze verder blijven groeien in dezelfde richting.

Meer info: http://wwwphillibustas.com

Tracklist
01. Intro
02. In Evenwicht
03. Vloeiende Flucties
04. Niemand Weet
05. Ça Va Mieux
06. De Eenvoud
07. De Pracht Van De Nacht
08. Louvain
09. Dans In De Maat
10. Pioniers Van De Hiphop
11. Je Wordt Verwacht
12. Battleman
13. Kieskeurig
14. Ni Persoonlijk
15. Komen En Gaan
16. Mijn Goesting Is Over
17. Ik Voel U
18. Dezelfde Taal
19. Feest!

Geplaatst door bowie op 18 december 2004