Pharoahe Monch

Onlangs had ik de eer om één van de (in mijn ogen) grootste MC’s ooit te mogen interviewen: Pharoahe Monch. Hiphopliefhebbers kennen hem van zijn 3 Organized Konfusion-albums (“Organized Konfusion”, “Stress: The Extinction Agenda” en “The Equinox”), waarmee hij en partner in rhyme Prince Poetry abstracte hiphop (zoals begonnen door Ultramagnetic MC’s) op een torenhoog niveau brachten. In het kielzog van Organized zijn uiteindelijk groepen als Company Flow en de hele Rawkus-kliek gevolgd met hun onorthodoxe kijk op hiphop. Dat Pharoahe Monch zijn solo-album “Internal Affairs” op Rawkus uitbracht wekt dan ook weinig verbazing. Voor het eerst in zijn carrière scoorde de MC uit Queens een flinke hit met het aanstekelijke, maar toch ook erg roffe “Simon Says”. De afgelopen paar jaar waren geregeld Pharoahe Monch-tracks te vinden op soundtracks en complilaties, en binnenkort komt dan toch echt zijn nieuwe album uit. Op welk label is nog niet duidelijk (Shady/Aftermath?!)…

Pharoahe Monch heeft op de New Yorkse “Highschool of Art and Design” gezeten, een prestigieuze school waarvoor de leerlingen geselecteerd moeten worden. Op de vraag of deze schooltijd hem als MC heeft beïnvloed antwoordt Pharoahe dat hij dat zeker denkt, omdat kunst voor hem één is, of het nu hiphop, dans of beeldende kunst betreft. Zelf was hij een talentvol illustrator, maar een nog talentvollere MC, waardoor hij in zijn laatste jaar koos om helemaal te gaan voor een rap-carrière. Dit leidde tot onbegrip bij een aantal familieleden, die vonden dat hij op deze manier zijn toekomst vergooide. Uiteindelijk accepteerde zijn familie zijn keuze wel, toen ze merkten dat hij écht kans van slagen had in de muziekindustrie.

Als intelligente MC en maatschappijkritisch denker houdt Pharoahe Monch zich intensief bezig met Amerikaanse politiek. Net als vele Amerikanen veracht hij het systeem dat een nitwit als George Bush aan de macht heeft gebracht, en de MC verwacht deze verkiezingen een record-opkomst om deze reden. De MC doet mee aan “Rap The Vote”, een initiatief van MTV om jonge volwassenen te stimuleren om te gaan stemmen. Eigenlijk vindt Pharoahe niet dat muzikanten de taak hebben om mensen politiek bewust te maken, maar desalniettemin voelt hij zich geroepen om op deze manier zijn steentje bij te dragen aan de neergang van Bush.

Op de compilatie “Soundbombing II” is een anti-Giuliani (burgemeester van New York) song te vinden genaamd “Mayor”. Rudolph Giuliani heeft het leven voor veel niet-blanke New Yorkers zeer moeilijk gemaakt door de politie carte blanche te geven als ze ook maar denken enige reden te hebben om iemand aan te houden. Helaas is huidskleur in NY (en de rest van Amerika) vaak al genoeg om een pak rammel (of erger) van de politie te krijgen, waardoor African-American en Latino New Yorkers veel vaker de dupe werden van onterecht politie-geweld dan voorheen, en de agenten hiervoor meestal niet gestraft werden. Na 9-11 (en het bekwame optreden van de burgemeester) waren ineens ook veel niet-blanke New Yorkers pro-Giuliani. Wat vindt Pharoahe hiervan? De MC vindt dat Giuliani gewoon zijn plicht als burgemeester heeft gedaan, niets meer en niets minder. Veel New Yorkers (van alle afkomsten) hebben zich laten verblinden door het opgehemel van de burgemeester door zijn Republikeinse partij. Republikeinen profileren zich volgens Pharoahe graag als sterk en onoverwinnelijk en deze gebeurtenis was een mooie gelegenheid om dit beeld weer te versterken. Als de stemmer Republikeins stemt zal een nieuwe 9-11 voorkomen worden, zo doet de partij het voorkomen. Angst is dus weer een wapen dat gebruikt wordt om kiezers te winnen, aldus Pharoahe. Zelf stemt de MC altijd Democratisch, omdat er geen andere optie voor hem is als African-American, zo vindt hij. Sowieso stemt New York City altijd met overgrote meerderheid Democratisch, omdat de Republikeinen nooit de stem van de minderheden (die zeer talrijk zijn in NY) heeft vertegenwoordigd.

Op “Internal Affairs” staat een track genaamd “Rape”, waarin Pharoahe verkrachting als metafoor neemt voor hoe hij de beat aanvalt met zijn lyrics. Hoewel dit overduidelijk overdrachtelijk is bedoeld vroeg ik me af of hij ooit problemen had gehad met mensen in zijn omgeving vanwege het sterke beeld (en vanwege het feit dat Amerikanen vaak niet veel gevoel voor ironie en analogie hebben). De MC vertelt dat vrouwen in zijn omgeving niet blij waren met het nummer, ondanks de duidelijk metaforische betekenis. Muziek is voor Pharoahe Monch emotie en hij wil dat met elke song de emotie die hij wil overbrengen overkomt. Of het nou een lovesong of een haatsong is, als hij de emotie niet kan overbrengen, dan heeft hij zijn werk niet gedaan. Wat dat betreft is hij blij met de soms heftige reacties op het (overigens briljante, red.) “Rape”.

Paul C. is een legendarische engineer/producer die de sound en sample-technieken van hiphop heeft vernieuwd, en de mentor van o.a. Organized Konfusion, Large Professor en Ced Gee is (hij heeft Ultra’s “Give The Drummer Some” geproduceerd). Helaas is deze legende al op 24-jarige leeftijd neergeschoten (niets met criminaliteit te maken overigens, meer een geval van “wrong place at the wrong time,” red.), waardoor hij uiteindelijk níet het eerste Organized Konfusion album heeft geproduceerd. De twee MC’s moesten ineens zelf de beats leveren. Tot op deze dag is Pharoahe verrast dat het resultaat zo goed werd (ze hadden geen productie- ervaring) en is hij overtuigd dat Paul C. op de één of andere manier toch in de studio bij ze was.

Veel fans willen weten of er nog een nieuw Organized Konfusion-album komt. Pharoahe vertelt dat ze al aan een aantal tracks aan het werken zijn, maar omdat hij een aantal deadlines voor zijn solo-album kreeg, had hij er geen tijd meer voor. Een eventueel nieuw Organized Konfusion album is voor hem zo waardevol dat hij emotioneel wordt als hij erover praat. Het album gaat er komen, maar hij móet 100 procent geven als hij er aan gaat werken. Fans verwachten een extreem hoge kwaliteit en Pharoahe weet dat hij en Prince Po die moeten leveren. Momenteel zit het album er dus nog niet in (vanwege de solo-carrières van beide MC’s), maar in de toekomst zal het album, waar O.C. een grote rol op zal spelen, zeker komen. Pharoahe’s nieuwe album moet begin volgend jaar uitkomen en wordt nog intenser en spiritueler dan al zijn voorgaande werk, aldus Pharoahe. De luisteraar kan 150 % Pharaohe Monch verwachten, now that’s some heavy ish…

Geplaatst door bowie op 12 oktober 2004