Pete Philly & Perquisite – Mindstate

Bij Unexpected Records zitten ze niet stil. Na eerdere projecten zoals de ‘Northwest Metropolis EP’ dropt Pete Philly samen met Perquisite de ‘Mindstate EP’. De tracklist bevestigd wat de titel al doet vermoeden, namelijk dat deze plaat over verschillende “mindstates” gaat. Het concept hierachter spreekt dus voor zich. Pete zorgt voor de Engelstalige verbale toelichting van de verschillende gemoedstoestanden en Perquisite zorgt voor de productie van het geheel en stelt zo zijn muzikaliteit bloot.

De EP begint gemotiveerd met het toepasselijke nummer “Motivated”. Een up-tempo beat, wat ook in de categorie ‘progressive house’ zou kunnen passen, houdt het tempo erin waar Pete Philly krachtig en snel zijn tekst op flowt. Het nummer geeft een positieve sfeer mee en op vrolijke wijze wordt de motivatie omgezet in vurige enthousiasme bij de track “Eager”. Een rustige pianosample houdt de beat interessant en Pete zorgt voor afwisseling qua flow door onder andere het refrein te zingen. “Eager” heeft een laid-back gehalte met een leuk verhaal gecombineerd met enige humor. Hierna volgt de gemoedstoestand “Lazy” waar we allemaal vrij bekend mee zijn. Wat opvalt aan de beat is dat deze lijkt op de accoorden van “Motivated”, maar dan iets vervormd en langzamer. Dit zorgt voor en dope tegenstelling waar DJ Sjam nog enig onderscheid maakt door enkele scratches toe te voegen aan het nummer. Met een soms ietwat gemakzuchtige ondertoon slikt Pete enkele woorden in waardoor de tekst soms moeilijk te volgen is. Opzich toepasselijk net als de voorbeelden in de lyrics van de track. De saxafoon van Benjamin Herman maakt het nummer helemaal compleet waardoor je onderuit gezakt op de bank gaat liggen.

Na genoeg motivatie op te weten brengen om de plaat om te draaien maak ik kennis met de slaapeloosheid van Pete. “Imsomnia” is een nummer dat ongetwijfeld een heel groot publiek zal aanspreken. Zodra de eerste tonen in het gehoor klinken verschijnt er al een relaxte vibe en wordt er een bepaald blij gevoel gecreeërd. Pete combineert hier zang met rap op heel toegankelijke wijze wat bijzonder goed in het gehoor ligt. De flow is bijzonder duidelijk en zuiver en een grappige draai hieraan is dat enkele klemtonen worden veranderd aan woorden wat een leuk effect heeft op het rijm patroon. Perquisite heeft hierbij een perfecte beat geleverd die de lyric op de juiste manier ondersteund. “Gloomy” is een instrumental die, zoals de titel al suggereert, een duistere en sombere sfeer met zich meedraagt. Er zit een dope fade in en out in verwerkt en ik ben benieuwd of hier in de toekomst nog vocalen op gedropt worden. Pete verklaart en onderbouwt zijn gedachten in “Mindstate” op variërende wijze. Rhymes worden afgewisseld met snelle lines en rustige lines zoals het refrein. De beat begint rustig, maar krijgt na enkele seconden al een snelle draai mee die zich aanpast aan de flow van Pete. DJ Sjam zorgt wederom voor zijn bijdrage qua scratches en Perquisite bespeelt de cello dierbaar wat de passie in het nummer ondersteunt.

Dit originele concept ligt bijzonder goed in het gehoor waar de laid-back sfeer toch de boventoon voert. De EP blijft varierend qua beats en Pete Philly gebruikt zijn stem op zo veel mogelijk manieren. De combinatie rap met zang wordt goed toegepast en samen met dit stemgeluid van Pete is dit zeker origineel te noemen. Ik ben benieuwd of deze sfeer van deze eerste Mindstate EP wordt doorgezet op de tweede EP of dat Perquisite en Pete ons weer gaan verrassen met nieuwe toonhoogtes en dope instrumenten. Ik zou zeggen: check al die gemoedstoestanden, en voor de mensen die geen platenspelers thuis hebben staan, beide Mindstate EP’s gaan ook op cd uitgebracht worden dus geen nood, maar heb geduld of schaf een platenspeler aan…

Meer Info: http://www.petephilly.com en http://www.unexpected-records.com

Zie ook de releaseparty en het interview

Tracklist:
Side A:
01. Motivated
02. Eager
03. Lazy

Side B:
01. Insomnia
02. Gloomy
03. Mindstate

Geplaatst door bowie op 25 januari 2004