Peshi: The Work Of Art – The Art Of Work

Tot voor kort leek Looptroop één van de weinige Zweedse acts met internationaal appeal. Met een stem die verdomd veel lijkt op die van de legendarische Lisa “Left Eye” Lopes, zeldzame charisma en eigenzinnige stijl lijkt Peshi nu ook buiten Zweedse grenzen voet aan wal te zetten. Hoewel de 23-jarige MC zich al een decennia toewijdt aan haar grote liefde, was het haar recente optreden op Hague Hiphop waarmee ze zichzelf in de schijnwerper wist te spelen bij het Nederlandse publiek.
In Zweden wordt men echter al tijden geconfronteerd met haar eigenzinnige skills. Met succes staat ze op tapes en vinyls, deed ze mee aan open mic appearances, headlining shows en diende als openingsact voor John Legend, Sage Francis en Atmosphere, om maar enkele vermeldingen op haar CV te noemen. Een curriculum waar ook The Work Of Art – The Art Of Work op schittert: haar debuut album dat onlangs uitgebracht is via haar eigen label, Impersial Sounds. Hoog tijd dus om deze plaat aan een kritische blik te onderwerpen.

Niet alleen verbaal weet Peshi zich te redden. Qua instrumentatie kan ze goed uit de weg met de piano, zo blijkt op de “Intro”: een relaxed jazz-achtig welkom in haar wereld. Een wereld waarin een mix van een aantal invloedrijke factoren, waaronder jazz, de 80’s, live instrumentatie, persoonlijke onderwerpen en luchtige wordplay centraal staan. Haar vingers vinden wederom de toetsen op “Nothing Its Not”, waarop Peshi het spitten even laat voor wat het is en zingend de diepgang opzoekt; “Leave that nothing that looks like it’s something, find that something that looks like it’s nothing, it’s not.”

De piano wordt gelaten voor wat het is op “Moments Treasured” en “Pluck Music On Its Strings”, een track featuring José Gonzales, waarop de gitaar duidelijk de overhand krijgt. Peshi voelt zich duidelijk in haar element en gaat goed samen met de rustige vibe van de akoestische gitaren.
“Honeycoating” vind ik ten onderdoen aan de rest van het album. Productieteam Flyphonic heeft een soort electrosound en synthesizer toegevoegd, iets wat deze track een vreemde, sci-fi tint geeft. Hetzelfde geldt voor tweede single “Jasper Flute”, waarop violen zijn vervormd en aangevuld worden met harde drums. Op “Pensativa” wordt de Zweedse ondersteund door een koperblazer en krijgt ze hulp van Nadasdi, die met zijn wat zware stem als Peshi’s positieve tegenpool dient.

Regelmatig experimenteert Peshi met haar stem en balanceert ze tussen zang en MC-ing. Een positief verschijnsel dat het album minder ééntonig maakt en een luchtig effect heeft. Zoals op “The Traveller” en “Hush Hush”, een leuke eerste single en mijn favoriet, waarop drums en zang een zomer mood creëren. “The Traveller” is een mooie afsluiter met een poëtische introductie en metaforen over regen, regenbogen, bergen en andere natuur.

“Perfect whispers always beat screaming nothingness”; woorden die dit debuut goed omschrijven. Geen plaat met rauwe beats of small talk, maar een zachtaardige hiphop meets jazz album van een gefocuste MC. Wanneer draai je dit album? Wanneer je je troubles wil vergeten of gewoon wil chillen tijdens de zomeravonden. Waarom draai je dit album? Omdat de ondergewaardeerde en goed-geskillde Peshi met een uitzonderlijk goed debuut de Zweedse bijdrage aan Europese hiphop komt versterken.

Meer info: http://www.peshi.com

Tracklist:
01. Intro
02. Piece Of A Smaller Thing
03. Jasper Flute
04. Moments Treasured
05. Pluck Music On Its Strings, featuring José Gonsalez
06. Nothing Its Not
07. Hush Hush
08. Honey Coating
09. The Royal Hunter
10. Pensativa, featuring Nadasdi
11. The Traveller
12. Outro

Geplaatst door bowie op 26 juli 2005