The Perceptionists – Black Dialogue

The Perceptionists is een project van MC’s Akrobatik en Mr. Lif en DJ Fakts One, dat op Definitive Jux wordt uitgebracht. Ten onrechte bestaat het beeld dat Definitive Jux alleen experimentele, moeilijk te beluisteren hiphop uitbrengt, want dit album is, net als bijvoorbeeld solo-werk van Mr. Lif en Murs, een heerlijk traditioneel hiphop-album. En op een traditioneel hiphop-album is altijd ruimte voor experiment wat mij betreft… Muziek wordt ten onrechte zo snel onderverdeeld. Maar genoeg daarover, terug naar “Black Dialogue”!

Akrobatik en Mr. Lif zijn MC’s met niet alleen een geweldige, soepele flow en stem maar tevens inhoud. Titelnummer “Black Dialogue” is tekstueel briljant, check Akrobatik’s lyrics: “It was written in the books of Europeans we were savage/ that our history was insignificant and minds below average/ but how can one diminish the worth/ of the most imitated culture on this earth…” Het idee van dit nummer is dat waar je ook bent, Black Dialogue (slang dus) overheerst, dus dat de opvatting dat zwarte mensen inferieur zijn te idioot voor woorden is. Dit is conscious hiphop in de beste traditie van bijv. Public Enemy en Jeru Da Damaja (waar Akrobatik erg aan doet denken soms!), dope shit dus. “People 4 Prez” is een superdope aanklacht tegen corrupte politici (wat een beat van El-P!), “Love Letters” is een mooie love-track over alweer zo’n geweldige beat (deze keer van Willie Evans Jr.). Sowieso is dit album muzikaal zeer sterk, producers El-P, Fakts One, Willie Evans Jr., Cyrus en Camu Tao hebben een afwisselende plaat neergezet. “Memorial Day” is een geweldige slepende track van Cyrus waarop de Perceptionists perfect verwoorden wat veel mensen denken: dat het hele verhaal van de vermeende “weapons of mass destruction” in Irak pure bluf van Bush was. “Frame Rupture” is een EPMD-achtige El-P productie met een vocale EPMD-sample, waarop Lif en Akro heerlijk braggen. Eigenlijk in alle zin een ode aan EPMD dus… Ook erg dope om Humpty Hump (van Digital Underground) weer eens te horen, op het komische “Career Finders”. Afsluiter “Breathe In The Sun” is een prachtige track, waarop Akrobatik en Lif de wens uiten om tot rust te komen in een meer zonnige omgeving (zowel letterlijk als figuurlijk).

The Perceptionists hebben een album afgeleverd dat best wel eens een klassieker zou kunnen worden. Alle ingrediënten zijn aanwezig: geweldige MC’s, bij vlagen briljante producties, afwisseling, consistentie. Iedere oprechte hiphopliefhebber moet dit album in zijn collectie hebben: wat een plaat!

Meer info: http://www.definitivejux.net

Tracklist:
01. Let’s Move
02. People 4 Prez
03. Blo
04. Memorial Day
05. Love Letters
06. Black Dialogue
07. Frame Rupture
08. What Have We Got To Lose?
09. Party Hard (feat. Guru and Camu Tao)
10. Career Finders (feat. Humpty Hump aka Shock G)
11. 5 O’ Clock (feat. Phonte of Little Brother)
12. Breathe In The Sun

Geplaatst door bowie op 26 februari 2005