Pax & Pry – A Day Off

De stem van voormalig Illicit member Pax is hoogstwaarschijnlijk het best te omschrijven als eigenaardig. Niets meer, niets minder. Daarbij komt ook nog dat het eigenzinnige stemgebruik zeer aangenaam in het gehoor ligt en ook zeer ongeforceerd klinkt. Diep en soulvol zonder daarmee opmerkelijk traag en sloom over te komen. Pry is daarbij een perfecte aanvulling op de rapper in kwestie en weet op deze plaat een goede balans te vinden tussen de rustmomenten en de meer beweeglijke nummers die de plaat rijk is.

De inleidende track is voorzien van een diepe bass, mooie breaks en daar bovenop een vreemde riedel die absoluut in je hoofd blijft zitten. Het gaat in principe door waar het debuut van het duo is gestopt. Na twee redelijk drukke momenten wordt met Semi-Awake State het echte vrijetijdsgevoel weergegeven. Helaas duurt het nummer, voor zover je het een nummer kan noemen, welgeteld 51 seconden om precies te zijn. Gelukkig wordt dit gevoel voortgezet met het door Kyteman geassisteerde Wake Up.

Collega GMB komt om de hoek kijken bij het volgende mooie plaatje dat Pax & Pry te bieden hebben. Het uptempo en haastig klinkende Theories schets op deze toon een goed beeld van alle drukte en gekte die gepaard gaat met de zogenaamde goede voornemens die al jarenlang op het verlanglijstje staan van deze wereld. Vervolgens wordt het door Pax nog mooi omschreven met de line “Life is just five million things together…just dirty it up some.”

De vaart wordt er aardig ingehouden. Het aantal nummers dat boven de drie minuten piekt is immers makkelijk op een hand te tellen, en dat uit zich soms als een nadeel. Het lijkt er zo nu en dan namelijk op dat je naar een lijstje snippets aan het luisteren bent, terwijl die zeer korte tracks zich juist perfect lenen om verder uitgediept te worden. Ook opvallend is het dat je vaak zit te wachten op de aanstekelijke en goed meezingbare refreintjes die Pax voor je in petto heeft. Zijn stem leent zich daar namelijk uitstekend voor.

Gelijkenissen met Pete Philly & Perquisite worden misschien snel gemaakt, maar gezegd moet worden dat Pax & Pry wel overduidelijk meer focus leggen op het echte hiphopelement in plaats van een semi-zangplaat. Er is nog duidelijk een muzikale begrenzing te horen. Hiermee wordt niet gezegd dat het daarmee ook een muzikale beperking is. Pax & Pry blijven juist voortreffelijk binnen hun gebied en leveren een geheel af dat zeer prettig in het gehoor ligt.

Tracklist:
01. Want To
02. Gettin’ It Back
03. Semi-Awake State
04. Wake Up Ft. Kyteman
05. Theories Ft. GMB
06. Dirty It Up Some
07. Take You Out
08. Love Shit (Take It High)
09. Once & For All
10. Sounds Like Music
11. In Between Jobs
12. Righteous
13. A Place
14. A Day Off

Meer info

Geplaatst door bowie op 15 maart 2009