Passed Out Posse

 

Je raakt er zo langzamerhand aan gewend dat je in je agenda een cirkel om de maandag (of dinsdag) moet zetten als een Amerikaanse artiest optreedt in Nederland. Ook de heren van M.O.P. zijn veroordeeld tot de maandag en hebben hier moeite mee, zo blijkt voor aanvang van de show. Host en DJ Laze E Laze meldt de half volgelopen Bitterzoet dat Lil’ Fame en Billy Danze teleurgesteld zijn over de opkomst.

Een goed begin is het halve werk en daarom trapt de Firing Squad af met Cold As Ice. Het publiek reageert enthousiast, maar gesprongen wordt er niet. Het is het inmiddels bekende ‘ik-kan-niet-helemaal-kapot-gaan-want-ik-moet-morgen-werken-verschijnsel.’ Al snel blijkt dat Lil’ Fame en met name Billy Danze zijn gekomen om te feesten, want Billy neemt na iedere track een slok van zijn bier dan wel whisky en vraagt voortdurend om drank (“I don’t want the glass, give me the bottle”).

Danzinie doet verwoede pogingen (“Turn my mic up goddamn it”) om het slechte geluid te verbeteren en meldt na zo’n beetje iedere track dat het publiek “high as shit” moet zijn. Tracks als 4 Alarm Blaze, Put It In The Air, Breakin’ The Rules en How About Some Hardcore passeren de revue en tussen de bedrijven door geniet het publiek zichtbaar van het dronkenmansgelal van DJ Laze E Laze en Billy.

Om de muziek draait het dan ook niet echt. Tracks worden niet afgemaakt, Lil’ Fame vindt het nodig om een flesje water leeg te gooien over het publiek en na een kleine drie kwartier neemt het duo even een break. Showtime voor Laze E Laze! De DJ vermaakt het publiek met droge grappen, deelt whisky uit aan de mensen vooraan en nodigt ze uit om te dansen op het podium.

Een ogenschijnlijk beschonken gast geeft gehoor aan de oproep en gaat los op een medley van bekende hiphop tracks, vergezeld door een enthousiaste dame die daarna ook nog even met Laze E Laze danst. Gelukkig komt M.O.P. nog wel terug en doet tracks als Who Got Gunz en Jay-Z’s U Don’t Know Remix. Tussendoor wordt ook nog Bob Marley’s Three Little Birds gedraaid en meegezongen door het goed gemutste publiek. Omdat het kan, en de Passed Out Posse gewoon wil drinken, roken en feesten. Gezelligheid alom.

Je waant je haast in een hiphop comedy en zou bijna vergeten hoeveel keiharde bangers het Brownsville duo heeft gemaakt. De hardste komt natuurlijk als laatste aan bod, maar niet voordat we met z’n allen een ‘fuck George Bush’ toast uitbrengen op de voormalige president. Wanneer iemand uit het publiek te vroeg ‘fuck George Bush’ schreeuwt, fluit Billy Danze hem op humoristische wijze terug: “Remember, this is hiiip-hooop. We do this together.”

De zaal ligt wederom krom en heeft allang geaccepteerd dat er vanavond geen kwalitatief hoogstaande show wordt neergezet. Ante Up zorgt voor het eerst voor een pit en wordt daarom maar twee keer ingestart. Ja, Lil’ Fame, Billy Danze en Laze E Laze mogen best nog een keer terugkomen, maar dan wel als een heuse host posse. Als act waar je 15 euro voor neerlegt maken ze er namelijk een potje van, dat overigens wel erg vermakelijk was.

Beeld door Chris Dijksterhuis (http://www.chrisdijksterhuis.com)

Geplaatst door bowie op 15 december 2010