Partyreview: Apathy, Mainflow en Freestyle

In een tijdsbestek van tien dagen deden Apathy, Mainflow en Freestyle twee Nederlandse zalen aan, te weten 013 in Tilburg en Doornroosje in Nijmegen. HIJS was beide keren aanwezig. Een sfeerimpressie.

Zowel in Doornroosje als in 013 liepen er weinig mensen warm voor deze line-up. Vreemd eigenlijk, aangezien deze podia allebei de reputatie genieten doorgaans veel publiek te trekken met het programmeren van relatief onbekende acts. Omdat een lage opkomst lang niet altijd gelijk staat aan een slechte sfeer, vormden juist deze shows de perfecte situering om de ware podiumkwaliteiten van deze artiesten te beoordelen.

Het resultaat van de evaluatie was echter ronduit teleurstellend. Natuurlijk, Freestyle verdient alleen al door zijn werk met de Arsonists onvoorwaardelijk respect. En ja, onder de noemer Mood heeft Mainflow in samenwerking met onder meer Talib Kweli een meesterlijk album afgeleverd, Doom geheten. Natuurlijk is Apathy een begaafde rapper die zich evenzeer op tekstueel als op metrisch vlak met de grootsten kan meten. Allemaal waarheid, maar ook allemaal waardeloze voorkennis.

Dat een glorieus verleden namelijk geen dito heden garandeert, maakten de artiesten stuk voor stuk schrijnend zichtbaar op de zondagavond in Tilburg. Ruim een week geleden hadden Freestyle en Apathy in Nijmegen nog een degelijke show neergezet. De hogere sferen die zij echter bereikten met hun performances, werden door Mainflow slechts kunstmatig geëvenaard. Aan zijn ogen te zien althans, had laatstgenoemde zich ongeremd verloren in de geneugten van het Nederlandse drugssysteem.

Helaas was het uitgerekend Mainflow die in 013 nogmaals tot deze grote hoogten wist te reiken. Was zijn optreden in Doornroosje nog de onbetwiste deceptie, in Tilburg viel hij weinig uit de toon bij de teleurstellende shows van Freestyle en Apathy. Misschien kwam het door de zondagavond, misschien door de lange reis die de mannen achter de rug hadden. Maar eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn excuses te verzinnen voor een optreden van deze veelgeprezen artiesten.

Waar Freestyle zich in Doornroosje nog verontschuldigde voor zijn astma en overgewicht, dacht hij het in Tilburg zonder excuses te kunnen redden. Helaas een reactie uit het publiek tekenend: “Zeker teveel joints gerookt.” Zijn slechte ademhaling was de reden voor de vele pauzes die de rapper uit Brooklyn zichzelf veroorloofde. In Nijmegen waren deze onderbrekingen al wat aan de lange kant, maar in Tilburg lulde Freestyle gewoon teveel. Het publiek komt niet naar een hiphopshow om te luisteren naar allerhande wereldverbeterende betogen. Als je het niet trekt om op stage te staan, zoek dan een andere manier om je geld te verdienen. Op deze manier zet Freestyle slechts zichzelf te kijk, en daar zit niemand op te wachten.

Over Mainflow hoeft niet lang uitgewijd te worden. Deze man staat op het podium alsof hij zich ’s ochtends voor de spiegel staat te scheren: totaal in zijn eigen wereld gekeerd en alleen maar met zichzelf bezig. Hij stelt het publiek allerlei retorische vragen (“Now do you love hiphop?”), maar speelt nooit in op de reactie van de toeschouwers. In Tilburg had deze MC overigens wel een primeur: niet eerder voelde ik zulke pijnlijke stiltes tijdens een optreden. Wat mij betreft had Mainflow net zo goed een mp3-speler mee kunnen nemen, want waarschijnlijk had ik meer van zijn muziek genoten als ik niet gedwongen werd naar de door rookpluimen omgeven, statische schim op het podium te kijken.

De show van Apathy en zijn sidekicks (Motive en Emilio Lopez) had twee gezichten: in Nijmegen oogde het drietal fit en uitgeslapen. Deze gesteldheid had haar uitwerking op het publiek, dat onophoudelijk meedeinde op de blazende beats van de rapper uit Connecticut. De wederzijdse energie groeide uit tot een sfeervol geheel, waarvoor de artiesten en toehoorders samen verantwoordelijk waren. In 013 was het een heel ander verhaal. Al voordat hij zijn eerste zinnen goed en wel gerapt had, was Apathy zijn stem kwijt. Emilio Lopez kwam veel sterker voor de dag dan in Nijmegen, maar wederom bleek Motive een middelmatige rapper. Het veelbelovende vooruitzicht van de avond werd ook door de hoofdact niet ingelost. Zondag 25 maart 2007 was een teleurstellende avond in 013 Tilburg, en daar kon zelfs de plotseling ontstane pit niets aan veranderen.

Fixtures:
Hoogtepunt: Apathy in Nijmegen
Dieptepunt: De shows in Tilburg
Bier: 1,50 euro
Wc: Gratis
Garderobe: Gratis
Merchandise: Ja, cd’s en t-shirts.
Fotograferen: Ja
Geluid: Prima
Bezoekers: +/- 150
Showtime: 21.45 uur
Curtains closed: 23.15 uur
Damage: 10 euro
Cijfer: 5,5

Geplaatst door bowie op 18 april 2007