Parkpop 2003

Hiphop heeft een aantal jaren in de koelkast gestaan maar op de parkpop editie van 2003 is hiphop eindelijk aan de beurt. Hiphop werd vertegenwoordigd door Ozomatli, Brainpower en De La Soul.

Het Zuiderpark was volgelopen en de felle zon zorgde voor een vakantiegevoel. Een cd die op je vakantie echt niet mag ontbreken is een cd van Ozomatli. Ze waren vorig jaar al te bewonderen in het Nederlandse clubcircuit en nu waren ze terug in Nederland om een grote klus te klaren. Het was ongelofelijk warm dus het publiek hoefde niet opgewarmd te worden. Ozomatli speelde hier goed op in door direct heel energiek van start te gaan. Het publiek was vanaf het begin al enthousiast dus dat beloofde wat de komende 50 minuten. Ik zag Ozomatli nu voor de tweede keer en ik blijf me nog steeds verbazen over de muzikale kwaliteiten van de Ozomatli leden. Zo kan ieder lid minimaal een instrument bespelen en dit zie je ook terug in de show. Op het ene moment zie je Ulises Bella zijn gitaar bespelen en het andere moment zingt hij deuntje mee en nog een ander moment blaast hij door een klarinet. Dit geeft aan dat Ozomatli gewoon een hele veelzijdige band is die je niet in een paar woorden kan omschrijven, want op het ene moment rocken ze hard en spitten zij Engelse raps terwijl er even later wat solo’s te horen zijn met veel samba invloeden. De show was strak en de interactie met het publiek was geweldig. De interactie bereikte zijn hoogtepunt op het einde van de show: Ozomatli verhuisde van het grote podium naar een heel klein podium dat zich letterlijk tussen het publiek bevond. Daar werd het feest voortgezet in de vorm van onder andere de vogeltjesdans. Enige minpunt van de show vond ik dat de track 1,2,3,4 achterwegen werd gelaten, maar als je dit voor lief neemt dan hou je gewoon een geweldige show over.

Brainpower was de enige Nederlandstalige MC die op de planken stond. Ondersteund door TLM , Too Tall en zijn live band werd er veel verwacht van ‘brain’, want hoe verklaar je anders het massaal toegestroomde publiek? Brainpower opende met Voel de vibe en het publiek was ook hier gelijk enthousiast, de vibe zat er dus goed in. Brainpower heeft me live nauwelijks kunnen overtuigen tot nu toe en ik hoopte dan eigenlijk ook dat dit vandaag wel zou gaan gebeuren. De band speelde vrij strak en het klonk allemaal zeer lekker in de oren. Het mainstream publiek dat zich vooraan had verzameld smulde dan ook bij de welbekende nummers als Dansplaat, Wat een jinx is, Luister dan, De 4e kaart, Schreeuwetuit. Ik heb niks tegen een live band maar het steeds voorstellen van ieder bandlid is langdradig en gaat ten koste van je show, een minpuntje dus. Jammer genoeg kon Brainpower me wederom niet overtuigen. De show was okay maar ook niet meer dan dat. Ik hoop dan ook stiekem dat hij de band laat voor wat het is en dat hij teruggaat naar het MC + DJ concept.

De act waar iedereen vandaag naar uit keek was toch wel De La Soul. Ze mochten op de ‘Green Stage’ afsluiten en de herineringen van het De La Soul optreden op Lowlands 2000 kwamen dan ook direct bovendrijven. Plug 1, 2 en 3 besloten het optreden rustig te beginnen en de menigte wachtte samen met mij op hetgeen dat komen ging. Na een chille intro werd het publiek direct aan de ‘live’ test onderworpen en iedereen zwaaide druk met zijn handen en riep zo hard mogelijk. De classic Buddy moest het publiek nog wat losser maken en dat lukte wel aardig. Met Potholes In My Lawn werd het publiek geacht mee te schreeuwen met het refrein, maar dat kwam niet echt goed uit de verf. Met het welkbekende Ring Ring Ring (Ha Ha Hey) ging dat al een stuk beter. De show was stukken minder energiek dan die op Lowlands maar toch kreeg ik kippenvel bij het horen van de eerder genoemde tracks en neem daarbij ook nog eens Stakes Is High, Oooh, Thru Ya City en Me, Myself and I dan kan je niet anders zeggen dat De La Soul gewoon een goede show gaf. Het publiek was op een aantal momenten niet helemaal aanwezig, maar dat kon de pret zeker niet drukken. Vooral Maseo had het naar zijn zin met zijn duivels gelach. De La Soul is nog steeds niet dood en dat bewezen zij wederom met deze dope show!

Parkpop 2003 was qua hiphop dik in orde en het is dan ook te hopen dat er volgend jaar weer genoeg hiphop op het menu staat om de hiphopliefhebbers naar het Zuiderpark te trekken.

Fixtures:
Hoogtepunt: Ozomatli
Dieptepunt: geen
Bier: 1,75 euro
Wc: gratis
Garderobe: geen
Fotograferen: jah
Geluid: goed
Bezoekers: 375.000
Damage: gratis
Cijfer: 8,5

Geplaatst door bowie op 30 juni 2003