PanAfrikanz – Brand New Day

Je hebt van die dagen dat je op zoek bent naar een specifiek geluid dat aansluit bij je mood van dat moment. Neem bijvoorbeeld de zondag, een dag waarbij muziek één van de belangrijkste ingrediënten kan zijn. Vaak heb je op zondag behoefte aan muziek voor op de achtergrond, geen achtergrondmuziek, maar rustgevende tracks die hoofdpijn of andere vormen van een eventuele kater helpen verdingen. Rustige jazz, soul of reggae werken vaak prima vanwege factoren als ritme, gebruikte instrumenten en niet te vergeten vocals.

Brand New Day is een van die albums die zich bij uitstek laat lenen voor de zondag. Het merendeel van de tracks is geproduceerd door Taziyah wat heeft geresulteerd in een album zonder negatieve uitschieters. Een prestatie op zich, want vaak het laatste waar je zin in hebt is die ene slechte track van een album die je ‘terug naar af’ brengt; koppijn en het skippen naar de volgende track. Introtrack Dawn Of A New Day, Time Travelling én titeltrack Brand New Day maken meteen duidelijk wat de PanAfrikanz (met name Taziyah) in hun mars hebben. Randell Heye laat op subtiele wijze horen hoe een trompet ook kan klinken. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van verschillende andere blaasinstrumenten (waaronder de dwarsfluit door Aisha Love), keyboard, Afrikaanse percussie en snaarinstrumenten. Opvallend blijft de beheerste manier van spelen en stemgebruik van mc’s Iyahmin en Taziyah.

Hoogtepunten zijn verder de tracks Bring It To The Table en Life Ain’t Easy geproduceerd door Th’Acquisition die eerder succesvol samenwerkte met P-Mode. Op de laatstgenoemde track bespeelt Camilo Silva de bass en Aletta geeft het nummer kleur op de keyboard. Boezemvriend Gerry Mendez (beter bekend als GMB) doet ook nog van zich spreken. De track Journey was een classic van de Pre-skool mixtape, dat niveau wordt helaas niet gehaald op de slottrack van Brand New Day, het blijkt slechts een outro. Tussen alle featurings had een volwaardige track met hem niet misstaan maar doet het album zeker niet af. GMB heeft trouwens het mixen van het album op zich genomen en op deze manier zijn stempel op de plaat kunnen drukken.

Al met al laat Brand New Day je met een lekker gevoel achter en is het een aanrader voor de zondagmiddag. Het album kent geen slechte tracks en is daarom van begin tot eind onderhoudend en scoort een ruime voldoende. Het is te hopen dat PanAfrikanz op deze voet doorgaan met het leveren van hiphop met een Afrikaans randje.

Tracklist:

01. Dawn Of A New Day met aDISON, Randell en Camilo Silva (Productie Taziyah)
02. Time Travelling (Productie Taziyah)
03. Brand New Day met Furlan (Productie Taziyah)
04. Bring It Back (Productie Taziyah)
05. Tomorrow (Productie Taziyah)
06. Bring It To The Table (Productie Taziyah)
07. She’s Here (Productie Taziyah)
08. Luv Struck met Aisha Love & Colonel Red (Productie Taziyah)
09. Independent Woman (Productie Taziyah)
10. The People (Productie Taziyah)
11. Life Ain’t Easy (Productie Th’Acquisition)
12. Everyday Shine (Productie Taziyah)
13. Pan Afrikan-Izms met Furlan & GMB (Productie Taziyah, Furlan, GMB & Iyahmin)

Meer info: http://www.myspace.com/panafrikanz

Geplaatst door bowie op 15 februari 2010