Paid in Full

 

DVD: Paid in Full

Regisseur: Charles Stone III

Bekend van: True en Drumline

Acteurs: Wood Harris, Mekhi Phifer, Kevin Carroll en Cam’ron

Extra’s DVD: Scène selecties en trailers

Film uitgebracht in: 2002

Prijzen DVD: 5,99 euro bij Free Record shop

Verhaal: Ace is terug van het gezellige avondje samen met Mitch en Rico, doet z’n deur open en wordt wakker in het ziekenhuis. What’s happened?

Paid in full neemt je mee in het verhaal van de jonge Ace die zijn beste vriend Mitch ziet rondzwemmen in het geld door z’n drugshandel die hij op touw heeft gezet in Harlem anno 1986. Op het moment als Calvin (de zwager van Ace) opgepakt wordt door de FBI en dus vanzelfsprekend in de gevangenis komt te zitten krijgt Ace een kans om ook dat geld te verdienen op die manier, wat hij eigenlijk niet wilde, maar waar hij niet vanaf kan blijven. De Colombiaanse Lulu zorgt voor de aanvoer van de cocaïne voor de verkoop op straat. Er wordt veel cash verdiend, maar dan…

Mitch ( door een afrekening ook in de bajes) wordt in de gevangenis geholpen door ene Rico tijdens een gevecht (door hem blijft hij in leven), hierdoor ontstaat er een band die de basis is om samen met Ace (die al de queen of drugs is in Harlem) de boel uit te breiden on the streets, als de twee uit de bak komen.

Juist in een leventje als dit heb je veel vrienden, maar creëer je ook steeds meer vijanden. Verraad is dan ook zeker niet uit te sluiten, zelfs je beste vrienden zouden je de rug toe kunnen keren.

Het is of de duivel ermee speelt, maar de lui die de aanslag op Ace en zijn familie pleegden, waren dan ook zeker geen onbekende. Ace wordt door zijn hoofd geschoten en wonder boven wonder overleeft hij dit, sterker nog, op hetzelfde ogenblik als hij uit z’n coma ontwaakt, bevalt zijn zwangere vriendin.

Na deze aanslag wil Ace zijn “sterren status” opzij zetten, enkel wordt dit niet in dank afgenomen door sommige buitenstaanders!

Mijn Mening: Soms heb je wel van die dagen dat je liever gewoon de hele dag in je bed blijft liggen (of lichamelijke oefening met je gurl). Nou, na zo dag (maar real-life toch wel weer hard werken) vond ik eigenlijk dat ik wel een goede film verdiende te bekijken. We zullen zien…

 

Veel excessief geweld, drugs en macho gedrag voeren de boventoon in deze middelmatige actie “urban” film met o.a. Mekhi Phifer (bekend van 8-Mile). De film start sloom en onduidelijk, maar er wordt wel getracht direct de verhaallijn over te brengen. In die zin dat er dus iets gebeurt, dan terug wordt gesprongen in de tijd en naar die gebeurtenis toe wordt gewerkt. Met andere woorden: de film is eigenlijk meer een levensverhaal van Ace. Dit vermoeden wordt bevestigd als tijdens de aftiteling van Paid in Full wordt vermeld: “This story is based on a true story.”

De verhaallijn zelf is niet origineel meer, maar toch altijd leuk om te bekijken. Kleine jongens worden groot, ook in deze “urban” remake van Scarface. Natuurlijk is dit niet erg, sterker nog: tijdens de film Paid in Full speelt er zich een scène af waarin Mitch en Ace de bioscoopfilm Scarface tjekken.

Mekhi Phifer acteert redelijk, Wood Harris leuk maar af en toe niet overtuigend. Gelukkig heeft de regisseur van Paid in Full geen Ja Rule vs Nelly urban experimenten ingevoegd, dus over het algemeen zijn de dialogen ook wel meer dan: “Hey nigger”, “Yo” en “Bitch!”

Voor grof geweld wordt ook niet geschuwd. Scènes zoals “het” verraad, de ontvoering van het broertje van Mitch en de aanslag op Ace zorgen er voor dat je haren af en toe recht overeind blijven staan.

De voice-over, de flashbacks, origineel camerawerk, kleinschalige hiphop elementen en een redelijk script zorgen ervoor dat Paid in Full geinig is om te bekijken, maar echt boeiende film is het niet.

Geplaatst door bowie op 18 februari 2004