OZ – The Soundtrack

De serie OZ is een van mijn favoriete series van de afgelopen 10 jaar, het hyperrealistische gevangenisdrama is van een zeldzaam hoog niveau. Originele scripts, geweldige karakteracteurs, MC-acteurs (Method Man, Treach, Lord Jamar), wat kan een mens zich nog meer wensen? Een dope soundtrack wellicht? Ja, dat zou helemaal de shit zijn! Nu is er, nadat de serie na zes seizoenen helaas beëindigd is dan toch eindelijk een (volledig uit hiphop bestaande) soundtrack verschenen.

Met namen als Kurupt, Wu-Tang Clan, Snoop, Cypress Hill en Kool G Rap ziet de line-up er veelbelovend uit, maar de cd stelt helaas teleur. De opener “Behind The Walls” van Kurupt en Nate Dogg is een ronduit zwak G-funk nummer met erg zwakke rhymes van Kurupt. Jammer, want meestal is deze MC toch wel on point. Wu-Tang Clan (Method Man, Rza en Raekwon) levert wel een heerlijk rauwe track af met "What You In Fo’ ". Snoop heeft zijn best niet gedaan op het aan Parliament/Funkadelic doen denkende “Land Of Oz”. The Doggfather is natuurlijk altijd laidback, maar hier klinkt hij ronduit ongeïnspireerd. Devin The Dude zorgt voor een lichtpuntje met het funky “Can’t Wait”, en het “OZ Theme 2000” is met Kool G Rap, Lord Jamar en Talib Kweli is gewoon zwaar dope. Verder is er nog een redelijke track te vinden van Styles and Jadakiss, genaamd “Some Niggas”, een lyrically dope, maar muzikaal zwakke track van Pharoahe Monch (“What Is The Law”) en een schokkend slecht nummer van Cypress Hill (“Can I Live”), die zo erg de weg kwijt zijn dat het genant wordt. Van artiesten als Master P, Three 6 Mafia, Trick Daddy en Drag On mag je niks verwachten, dus kun je eigenlijk ook niet zeggen dat ze teleurstellen met hun slappe nummers op dit album. Van artiesten als Snoop, Pharoahe Monch en Kurupt mag je echter veel meer verwachten.

Al met al is Oz een samenraapsel van tracks zonder enige samenhang. Ok, alles gaat over het gevangeniswezen, maar muzikaal is er geen enkele lijn op het album te bespeuren. Op een paar dope tracks na is het een middelmatig tot slecht album geworden, niet je zuur verdiende geld waard.

Tracklist:
01. Intro
02. Behind The Walls – Kurupt feat. Nate Dogg
03. What You In Fo’ – Wu-Tang Clan
04. Land Of Oz – Snoop Dogg
05. What Is The Law – Pharoahe Monch
06. Shackled Up – Krayzie Bone
07. Locked Up – Master P
08. Can’t Wait – Devin The Dude
09. Oz Theme 2000 – Lord Jamar, Kool G Rap and Talib Kweli
10. Ain’t No Sunshine – East Side Cult
11. Can I Live – Cypress Hill
12. Some Niggas – Styles and Jadakiss
13. Thug Niggas Don’t Live That Long – Trick Daddy
14. Tonight – Drag On
15. Incarcerated – Magic, Blaxuede and Fiend
16. War Wit Us – Three 6 Mafia
17. What You Gonna Do – Tez and Tajiee

Meer info: http://www.avatarrecords.com

Geplaatst door bowie op 9 augustus 2004