Oxen Mystic blikt emoties in en jij kunt het bewonderen

Martje Rullens, als kunstenaar opererend onder de naam Oxen Mystic, exposeert vanaf donderdag 30 juni in de HIJSkamer aan de Delftsestraat 25 in Rotterdam. De expositie, genaamd Canned Emotions, is ontstaan vanuit een doodle in haar schetsboek, maar net zo goed vanuit haar behoefte om haar negatieve emoties kwijt te kunnen. De opening is op 30 juni. Tussen 17:00 en 21:00 kan iedereen gratis naar binnen. Tot en met 14 juli zijn er ook nog verschillende openingstijden. Lees snel verder.

Het concept achter het werk dat ze tentoonstelt, Canned Emotions, is plots ontstaan. De in Rotterdam woonachtige Martje schetste tijdens een les op de kunstacademie, vertelt ze. “Ik tekende plots een deur met daarop ‘storage room for negative emotions’, omdat ik daar op dat moment behoefte aan had. Opeens zag ik een soort magazijn voor me, in mijn fantasie, met daarin allemaal schappen en blikken. Toen dacht ik ‘Oh My God, Canned Emotions’! Vanuit daar is het idee verder beginnen te groeien. In 2018 had ik als allereerste schoolopdracht een alfabet gemaakt van uit illustraties van blikvoeding, geïnspireerd op de West-Kruiskade. Canned Emotions voelt als een vervolgstap daarop.”

Tegelijkertijd kent de titel een diepere laag. “Het is een metafoor voor hoe ik het leven met emoties zie, bij mezelf en anderen. Naar mijn mening rust er nog altijd een groot taboe op open zijn over je gevoelens. Ik zie zowel bij mezelf als de mensen in mijn omgeving dat er zovaak ‘alsof’ wordt gedaan. Dat vergelijk ik met blikvoeding. In de winkel voel ik me altijd aangetrokken tot de buitenkant, maar op het moment dat je een blik opent, zie je meestal een inhoud die niet zo fris en kleurrijk is als de verpakking je deed laten denken.”

Het verwijst volgens haar naar een aloud advies; je kunt een boek niet beoordelen op de kaft. Ofwel; je kunt niet je mening baseren op uiterlijk of schijn. “Daarnaast gaat het ook over hoe moeilijk het is om als mens je emoties te uiten. Het blik staat voor de geslotenheid en het mysterie. En dan plakken we als mensen ook nog al te graag labels op dingen. Canned Emotions kan ook dienen als manier om emoties uit te drukken en beter leren te begrijpen.”

Positieve reacties

De reeks werken die ze laat zien in de HIJSkamer is voor Rullens zelf heel persoonlijk. “Omdat ik naar buiten kom met dingen waarvan ik het moeilijk vind om over te praten. Door deze tekeningen online te delen, heb ik zoveel positieve reacties gehad van mensen die de gevoelens herkennen. Het maakt me vooral blij dat deze reeks eigenlijk voor mezelf bedoeld was, maar dat anderen er dus ook iets aan hebben en er enthousiast over zijn.”

Vanuit de doodle die ze ooit maakte is een nog altijd groeiende reeks werken ontstaan. “Ik ben veelzijdig, en houd van afwisseling. De originele tekeningen zijn gemaakt met viltstiften. Inmiddels zijn het er 23, maar wellicht tegen de opening van de expo nog wel meer. Maar verder heb ik de reeks ook uitgebreid naar gouache schilderijen, spuitbussen, echte voedselblikken, stencil-posters en muurschilderingen.”

Canned Emotions opent op donderdag 30 juni. Die avond is iedereen tussen 17:00 en 21:00 welkom om tijdens de vernissage met een drankje te genieten van de expositie. Op donderdag 14 juli is de finissage. Daartussen is de HIJSkamer op de volgende dagen en tijden geopend (en de entree is altijd gratis!):

Zondag 12:00 – 18:00
Woensdag 17:00 – 21:00
Donderdag 17:00 – 21:00

Toch op een andere dag de HIJSkamer bezoeken? Stuur Martje gerust een DM via Instagram!

Geplaatst door bowie op 24 juni 2022