Outerspace – Blood and Ashes

Outerspace kreeg een aantal jaren geleden wat bekendheid door hun features op de Jedi Mind Tricks albums. Na jaren in de schaduw te hebben gestaan van de heren van Jedi Mind Tricks komt Outerspace nu met een eigen album, dat uitgebracht wordt door Babygrande. Toevallig is dit ook het label van Jedi Mind Tricks, daarnaast komt Vinnie Paz ook nog een aantal keren langs wat er voor zorgt dat je Outerspace toch wel gaat vergelijken met JMT. Gelukkig heeft Outerspace wel een geheel eigen karakter. Zowel Crypt als Planetary hebben een strakke flow en gebruiken het "outerspace" gebeuren op originele manier in hun teksten zonder dat het als een slappe gimmick gaat klinken.

Voor de features op dit album zijn een hoop Babygrande artiesten van stal gehaald, zo komen Esoteric, Sadat X, King Syze en (natuurlijk) Vinnie Paz langs. Het jammere van Vinnie Paz is helaas dat hij het maar niet voor elkaar schijnt te krijgen om geen domme dingen te zeggen, vooral zijn shoutouts die regelmatig tussen de nummers door klinken, beginnen op den duur behoorlijk te irriteren. Voor de afsluiter op het album heeft Outerspace de hulp in geroepen van Immortal Technique, dit is meteen het hoogtepunt van het album. Planetary en Crypt wisselen inhoudelijk goede teksten met elkaar af om de afsluiting over te laten aan Immortal Technique, die dit zeker naar behoren doet. Ook de beat die de redelijk onbekende Shuko eronder legt is op zijn minst indrukwekkend te noemen.

De productie op het album is over het algemeen vrij constant. Producers als de bovengenoemde Shuko, 7L, Panik (Molemen) en Beyonder zorgen voor de sonische ondergrond voor Blood and Ashes. De producers hebben qua stijl vrij veel van elkaar weg, wat er voor zorgt dat het album goed als één geheel klinkt. Vooral 7L laat zich van zijn beste kant zien, de beats voor "Fire and Ice" en "It is what it is" zijn weer van hoog nivea. De enige echte misser is "Chapter of Thunder" waar Shuko een sample uit "War of the Worlds" loopt. Als je een muzikaal meesterwerk als "War of the Worlds" samplet, dan moet je daar erg delicaat mee omgaan, dat is in dit geval niet gebeurd.

Outerspace heeft met "Blood and Ashes" een sterk debuut neergezet, de raps zijn strak en de producties zijn goed. Het probleem wat dit album heeft is dat Outerspace niet echt een eigen gezicht heeft, misschien doordat de groep geen eigen producer heeft. Het klinkt allemaal als meer van hetzelfde, en mensen die al meer van Babygrande gehoord hebben zullen niet veel nieuws ontdekken op dit album. Aan de andere kant heeft Babygrande de afgelopen jaren genoeg aanhangers verworven die ongetwijfeld goed zullen genieten van Outerspace.

Tracklist:
01. Intro
02. Brute Force
03. Fire & Fire
04. Chrome Depot (Skit)
05. The Revolution featuring Celph Titled
06. Cutthroats
07. Top Shelf featuring Sadat X
08. It Is, What It Is
09. Gods & Generals featuring King Syze & Des Debious
10. Immature (Skit)
11. Chapter Of Thunder
12. Raw Deal
13. Blades Of Glory featuring Vinnie Paz
14. Whatever It Takes
15. Far Greater featuring 7L & Esoteric
16. Angels Of Death featuring Immortal Technique

Meer info: http://www.babygrande.com

Geplaatst door bowie op 6 september 2004