Ourplace – Handle With Care

Het is fascinerend om waar te nemen hoe hiphopartiesten van het eerste uur, soms via buitengewoon complexe omwegen, uiteindelijk weer terug kunnen keren tot een relatief traditionele sound. Treffend voorbeeld van een dergelijke ontwikkeling is Ourplace – het label van onder andere InDepth, The Oezers en Phat Poodle – zonder meer. Met gastbijdragen van bijvoorbeeld Bleubird en Tom The Heater, voorheen beide onderdeel van het boeiende hiphopcollectief Gunporn, maar ook XCzircles uit California en de Canadese DJ Moves, heeft Ourplace voldoende like-minded cats op de loonlijst staan.

Het resultaat spreekt boekdelen: Handle With Care klinkt als een ware uitbarsting van creativiteit die zich met gemak meester maakt van de luisteraar. Hoewel bij het grootste gedeelte van de deelnemende artiesten de experimentele inslag onderhand ver te zoeken is, ligt de plaat als geheel prima in het gehoor. Natuurlijk is de typische Ourplace-humor – zemelachtig gezongen refreins, eigenaardige typetjes en Zutphense zelfspot – volop aanwezig. Op deze release laat N(obody) zich samen met Jaeda, een FeMC uit de V.S., echter ook eens van zijn geëngageerde kant zien. Een leerzaam uitstapje, want onnavolgbare spoken word blijkt hem stukken beter te passen. Een eervolle vermelding verdient de track Rhyme Time Predidder, waarop The Mole aantoont een begaafde tongtwister te zijn.

De grote kracht van dit gezelschap, is dat de meeste leden volledig zichzelf zijn. Dat maakt de gemiddelde Ourplace-release overigens ook vrij moeilijk te behappen – en bij vlagen zelfs totaal onbegrijpelijk – voor de nietsvermoedende luisteraar. Of dat een probleem is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Afgaande op de laatste platen lijken de artiesten er zelf in elk geval geen enkele moeite mee te hebben zich op deze eigenzinnige manier te presenteren. Voor de fijnproever is Handle With Care absoluut een aanrader – een frisse compilatie van ongecompliceerde tracks, die misschien niet allemaal even hoogstaand zijn, maar waarvan het leeuwendeel toch razend knap in elkaar zit.

Tracklist:
01. Fight Fire With Fire feat. Phat Poodle & Tom The Heater
02. Park Bench Banger feat. The Mole
03. Flirt Remix feat. Fat Matt & Jeremiah
04. Be Happy feat. The Mole
05. We’ve Got A Voice feat. Jaeda
06. Rhyme Time Predidder feat. The Mole
07. Tall Guy
08. Walk It Off (N Remix) feat. Bleubird
09. Sweet 16
10. Doubtfull Doors Of Savior feat. Stacs Of Stamina
11. 72 Beers Brewhaha (N(obody) Remix) feat. Fatt Matt Cee!!!, DJ Moves, Neoteric & Dvice
12. Pump feat. Rhythmatic & XCzircles

Meer info

Geplaatst door bowie op 9 september 2008