Osdorp Posse – Tegenstrijd

In de aanloop naar de release van dit album liepen de discussies al hoog op. Velen waren nieuwsgierig of dat de lijn die met Kernramp ingezet was, nu voortgezet werd. Kennelijk hebben de heren van Osdorp zelf al gezien dat ook een groot deel van de vaste aanhang afhaakte bij Kernramp en hebben ze weer een nieuwe koers uitgestippeld. Hoewel, nieuw? Ze gaan juist meer terug naar het verleden. Zo hebben ze het tempo in de meeste (vooral nieuwere) nummers weer omhoogheschroefd, terwijl het juist in de huidige hiphop omlaag gaat en pakken ze het nummer Liefdaderheid weer eens van de plank en poetsen hem wat op, zodat hij nu weer actueel is.

Was het thema op Kernramp vooral een reclameblok voor Ramp-Records, is het thema op Tegenstrijd vooral strijd tegen alle kritiek. Kritiek van recensenten, van andere artiesten en van fans. Want ook al hebben ze er zich toch wel iets van aangetrokken, ze waren er absoluut niet blij mee. En dat laten ze merken. Tegenstrijd, Fok Jou, Respect, Verslonden en Recensisme staan vol met verwijten naar iedereen die zich ooit negatief heeft uitgelaten over Osdorp. Recensisme begint met een vette skit, waarbij je een recensent aan het werk hoort (twee jaar werk in 1 minuut checken en afzeiken). Er staan zowiezo meer skits op dit album die voor een komische noot zorgen en de nummers inleiden of juist achteraf goed samenvatten.

Gelukkig is critici afzeiken niet het enige onderwerp waar de teksten over gaan. Zoals we al jaren van ze gewend zijn, krijgt de maatschappij en de huidige tijdsgeest er weer flink van langs. En natuurlijk is ook het gebruikelijke braggin’ & boastin’ niet weg te denken. Waarbij helaas steeds vaker gehamerd wordt op het feit dat ze al zo lang bezig zijn en de eersten waren die in het nederlands rapten en daarom respect moeten krijgen.

Indrukwekkend is trouwens het nummer Wat Zou Je Doen? wat handelt over de laatste wensen van fans die door kanker niet lang meer te leven hebben. Ik ga hier niks meer over zeggen, wil je weten wat ik bedoel, moet je het nummer maar luisteren.

Mindere nummers op de cd vind ik Noem Het Hiphop, Nooit Meer en Sam Sam. Nooit Meer is al eens eerder uitgebracht in 2000 en gaat over het feit dat mensen een tattoo nemen in een zatte bui en er later spijt van krijgen en Sam Sam is een nummer waarbij telkens het rijmwoord herhaald wordt. Iets wat even leuk is, maar een heel nummer lang eigenlijk alleen maar irritant wordt. Twee nummers die ik niet echt tussen de rest vind passen.
Noem Het Hiphop is een nummer waarbij echt duidelijk wordt teruggegrepen naar Osdorp Stijl, maar dan zonder al het gescheld. Termen als “mannen die hun noten laten hangen”, “Huppelkutjes”, “naaldhakdragende discotrutjes” en “mietjesshow” komen in deze tijd niet meer serieus over, eerder kinderachtig en puberaal. Ook de beat heeft, ook al doet de titel je anders denken, nauwelijks nog met hiphop te maken. Een monotone synth-dreun, een metalgitaarrif en een drumloop die helemaal volgepropt zit met snares maakt het geheel zwaar chaotisch en geeft mij eerder het vermoeden dat Seda industrial is gaan maken ipv. hiphop.

Nu ik toch bij de productie ben aangekomen: de beats zijn over het algemeen sneller geworden en vrij divers. Orkestsamples, synthersizerbaslijnen, funky gitaartjes, metalsamples en -gitaarrifjes, discosamples: het zit er allemaal in. De ene keer is het zwaar en pompeus, dan is het weer licht en vrolijk. Sommige nummers zijn duidelijk nog uit de Kernramp-tijd, andere grijpen veel meer terug naar Vlijmscherp of Osdorp Stijl. Verwacht dus geen amerikaans aandoende gladde, relaxte beats waarop je lekker met je vriend/vriendin wat kan zwijmelen. Nee, Tegenstrijd bewijst dat Osdorp nog steeds niet met de mode meegaat, maar gewoon zijn eigen ding doet. Dit is het album waarbij “echte hiphoppers” af zullen haken. Helaas weet Seda ook hier weer niet de rauwheid en energie die de nummers live hebben, op cd te vangen. Het is beter dan Kernramp, al heeft het nog steeds niet het niveau van Geendagsvlieg, wat voor mij nog steeds het beste schijfje is van hun hand…

Tracklist:
01. Raad Eens
02. Tegenstrijd
03. Sam Sam
04. Fok Jou
05. Respect
06. De Eerste De Beste
07. Nooit Meer
08. Actuele Liefdaderheid
09. Doofpot
10. Jongens Uit De Industrie
11. Noem Het Hiphop
12. Ik Eerst
13. Verslonden (door de Onderhonden)
14. Wat Zou Je Doen
15. Beats En Rijms
16. Apie Ziet Apie Doet
17. Maak Je Dromen Waar
18. Recensisme (Bolustrack)
Meer info:
http://www.osdorp-posse.nl

Geplaatst door bowie op 25 januari 2003