Osdorp Posse – Hollandse Hardcore Hip Hop Helden

De nieuwe release van de Osdorp Posse getiteld Hollandse Hardcore Hip Hop Helden is een uitgave waar je U tegen zegt. Het is een box waarin je twee dvd’s (documentaire: Hoe Schijt De Ventilator Raakt en clips en blits die je kan zien als een dvd met een lading extra’s waaronder dus een aantal clips) en een nieuwe cd die alweer het 10e album betekent (welke groep in Nederland doet ze dat na?). Deze box bestaat uit drie delen dus hakken wij deze review ook in drieeën.

*Hoe Schijt De Ventilator Raakt *

Als je besluit om deze dvd te gaan bekijken: ga er dan maar lekker voor zitten, want deze documentaire duurt ruim twee uur! Hoe Schijt De Ventilator Raakt neemt je mee terug naar dag 1 van de Osdorp Posse, terug naar hoe het allemaal begon dus. Van Funky Fresh Force tot Osdorp Posse en de eerste keer op tv met het nummer ‘Moordenaars’ bij de VPRO, het komt echt allemaal voorbij. De beelden zijn afwisselend en worden ondersteund door interviews, live optredens of audio.

Aangekomen in het jaar 1994 lijkt het echt te gaan lopen voor de OP. Zo vormen ze het voorprogramma voor de Urban Dance Squad in de verschillende grote zalen in Nederland. De muziekindustrie waaronder promoters en de pers lijken eindelijk niet meer om de OP heen te kunnen na ze jaren doodgezwegen te hebben. Een geweldig verhaal is dan ook dat als de OP ‘Rocking Kolonia’ (vooravond van Pinkpop) moet rocken. De OP heeft een show in Sneek achter de rug en men besluit direct door te rijden naar Limburg voor ‘Rocking Kolonia’. Veel regen, geen hotel en nog een aantal factoren doen de OP besluiten na het zien van het podium om daar maar proberen wat slaap te krijgen. Een hilarische gebeurtenis die perfect in beeld wordt gebracht laat ook een Rude Boy zien die nog wat tekst en uitleg geeft. Het 4e album ‘Afslag Osdorp’ wordt uitgebracht en de OP is het duidelijk eens met elkaar: dit is het album waar alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Krankzinnig blijft het natuurlijk wel dat de OP zelf op pad moet om het album te promoten door middel van posters plakken. Dit is een van de vele voorbeelden op deze dvd die aantonen dat de OP van alle groepen in Nederland het hardst heeft moeten knokken om succes te boeken.
Een van de grootste kippenvel momenten tijdens de documentaire is toch wel de legendarische show van de OP tijdens Lowlands in de veel te kleine tent (bleek achteraf). De foto’s van deze gebeurtenis spraken al boekdelen in het 10 jaar OP boek, maar de beelden slaan echt alles! De OP breekt samen met het luidruchtige bijna losgeslagen publiek letterlijk de tent af. De tent is al bomvol voor dat de OP überhaupt op het podium staat en er verzamelen zich steeds meer en meer mensen rondom de tent. De wazige beelden van het optreden geven de chaos die er langzaam maar zeker onstaat perfect weer. Stagedivers vliegen door de lucht, mensen die buiten stonden begonnen aan verschillende haringen te trekken, mensen gingen aan het plafond hangen en het feestje werd op het podium gewoon verder gezet. Na het instorten van het drumpodium blijkt ook het podium zelf het begeven en mag het wonder zijn zoals Def P zelf ook zegt dat er geen doden zijn gevallen.
Na het meest legendarische moment komen we nu aan bij het meest hilarische moment. Het meest hilarische moment van dvd vindt ongetwijfelt plaats in 1996 waar de OP tijdens Noorderslag de Popprijs in ontvangst mag nemen, de zoete wraak richting de media is een feit. Def P geeft de commercie nog een flinke veeg uit de pan en dan wordt er verteld over de chaotische afterparty in de chique kleedkamer van de OP die volzat met fans en vrienden. De verschillende cameraploegen komen om reacties vragen en zij gaan er vanuit de OP daar aan te treffen: FOUT! Het journaal heeft Locomotief voor de camera gehaald en later op tv zie je de straal bezopen Locomotief freestylend en half omvallend zijn ding doen. Ik pis nog steeds in mijn broek van het lachen bij het zien van dat fragment.
Een ander mooi fragment is als de OP in 1997 de eerste hiphopact ooit op het hoofdpodium staat tijdens Pinkpop. Het verhaal rondom deze show dat verteld wordt door IJsblok is erg interessant en laat eens te meer weer zien hoe lastig het is voor een hiphop groep die weigert concessies te doen. IJsblok klaagde namelijk bij Mojo over het feit waarom de OP niet op de hoofddag stond geprogrammeerd, Mojo gaf dat de OP alleen in aanmerking kwam voor een plek op de maandag (hoofddag) als er een andere act zou uitvallen. Uiteindelijk viel er een band uit, maar zette Mojo daar doodleuk een andere act neer in plaats van de OP zoals dat afgesproken was. IJsblok die terecht boos was zei dat de OP helemaal niet zou komen en beëndigde het telefoongesprek. Mojo kwam dan toch terug op het gesprek en de OP kon op de maandag, maar moest dan ook op zondag optreden zoals eerder afgesproken. De show van de OP zou wederom legendarisch worden met deze keer PWB als DJ en B-boys. Ironisch genoeg zoals Def P het zelf ook aanhaalt stond de show gepland rond dezelfde tijd dat er tijdens de live programmering van Pinkpop op tv juist een pauze ingelast was vor sesamstraat. Het kwam er dus op neer dat er slechts twee nummers live op te zien waren.

Voor mij persoonlijk zijn dit de hoogtepunten van de “Hoe Schijt De Ventilator Raakt” docu. De dvd bevat heel veel dingen die je al kon lezen in het 10 jaar OP boek geschreven door Def P, maar zeg nou zelf: het zien van beelden zegt nou toch nog net iets meer dan woorden en foto’s. Daarnaast is de dvd op alle fronten een geweldig stuk historie van 15 jaar OP om te kijken. Ook al is de speelduur ruim 2 uur, de dvd verveelt geen enkele seconde en door de chronologische volgorde krijg je een perfect beeld van wat de OP-leden door de jaren heen hebben meegemaakt. Na het zien van de docu kan je ook niet anders zeggen dan respect, respect en nog eens respect. Mocht je een OP hater zijn, zelfs dan is het ondenkbaar dat je nog steeds negatief tegen de OP aankijkt na het zien van dit historische hiphop document.

Leuke feitjes:

-De eerste release ‘Rode Demo’ werd genoemd naar de rode cover. Def P werkte bij een grafisch bedrijf waarvan de huiskleur bordeaux rood was. Dat bedrijf had veel bordeaux rood papier liggen en als Def P moest overwerken en hij zat alleen op kantoor gebruikte hij dat papier om hoesjes te maken voor de ‘Rode Demo’.
-De Osdorp Posse was echt de eerste crew die volledige Nederlandstalige tracks maakte en er zelfs een repetoire op na hield. Pas in 1995 volgde er op grote schaal meer MC’s en crews.
-Het debuut album Osdorp Stijl dat 23 nummers bevatte werd in één week opgenomen en in 1992 uitgebracht. Osdorp Stijl verkocht in een zeer korte tijd 2000 exemplaren.
-Osdorp Posse was de eerste NIET metal act op het Dynamo festival
-In 1996 toen de OP op Pinkpop en Dynamo stond werd de OP als de op een na beste act gekozen door het publiek en op Dynamo zelf als beste act.
-Tot 1997 had Def P alle OP hoezen zelf gemaakt. Bij het album ‘Geendagsvlieg’ werd het een samenwerking met Dadara.
-Werd ‘Geendagsvlieg’ de meest succesvolle plaat in België.

Clips en Blits

De titel zegt eigenlijk genoeg en kan gezien worden als een schijfje vol met extra’s. Het eerste dat opvalt is dat ook deze dvd vol staat met erg dik materiaal. Als je wil genieten van live materiaal dan kan je kiezen uit 9 losse fragmenten die ook terugkomen in de docu “Hoe Schijt De Ventilator Raakt”.
Meer zin om wat clips te checken? Naast 8 OP clips (waarvan ik de recente clips nog nooit eerder heb gezien) staan er ook nog 8 Ramp Records Clips zoals Onderhonden, Def P en Sores, Casto en Haagse Mark. Daar bovenop kan er ook nog gekozen worden uit 2 mini docu’s waar het “Vrijstijlen” en “Def P ’s Kunstfabriek” centraal staan. De “Clips en Blits” zitten goed in elkaar en voegen echt iets toe aan het complete pakket.

Hollandse Hardcore Hip-Hop-Helden

“Aah shit alweer een nieuw Osdorp Posse album!” Dat is de openingszin van dit alweer 10e album van deze hardcore hiphop helden. De nostalgie druipt er onmiddellijk vanaf, omdat het album opent met het vaste voorstelrondje die al vanaf het begin wordt gehanteerd. Respect heb ik meteen voor het feit dat Ijsblok nog steeds die ‘chickies’ regelt!

Dat het huidige Osdorp Posse publiek geen last heeft van de vergrijzing zien de hardcore rappers zelf ook in. Na de intro geven ze ons een dope overzicht van hun carrière, maar voor de ‘fan op leeftijd’ (die ik blijkbaar ben) is dit overbodig. Wel word ik onmiddellijk gegrepen door die lekkere Seda beats. Je houdt er van of niet, simpel as that, gitaardeuntjes op de achtergrond en pompende bassen, ik kan er geen genoeg van krijgen ook niet na 14 jaar. In ‘Zo Ging Het’ wordt nog wat verder teruggegrepen op vroeger. Voor de jongere luisteraar en later ingestroomde fan wordt haarfijn uitgelegd hoe het vroeger werkte en dit wordt op een pakkende manier gedaan. Ik zie onmiddellijk visioenen van lang vergeten OP concerten, stiekeme jointjes, pijnlijke stagedive pogingen en ontmoetingen met mensen die nu de nieuwe generatie hardcore hiphop helden zijn (Dave!).

Dat er zoveel wordt teruggegrepen naar het verleden is vreemd als je het nummer Carpe Diem hoort waarin de OP ons duidelijk maakt dat het vroeger helemaal niet beter was. Aangezien dit het laatste nummer van het album is denk ik dat dit album incluis dvd’s als een laatste blik over de schouder opgevat moet worden.

Dat het na 14 jaar wel moeilijk blijft om interessante onderwerpen te verzinnen blijkt uit het nummer WannaBi’s. Een nummer over jonge meisjes die wel tongen maar niet beffen. In tijden als deze weet ik wel ergere dingen om je druk over te maken. Het nummer ‘Zinloos Gebeld’ waarin de gsm wordt afgezeken is eigenlijk een beetje sneu. Tekstueel oninteressant en een kansloze poging om te ageren. ‘Druk druk druk’ is een beetje een combinatie tussen ‘De Zakenman’ en de hidden track ‘Sleur’. Helaas is dit geen goede combinatie geworden en is dit meer van hetzelfde op een mindere manier. Gelukkig worden zwaardere onderwerpen ook niet geschuwd want in ‘Zie je de cyclus’ en ‘De Pion’ worden respectievelijk geloof en het leger op boeiende wijze besproken.

De OP doet op dit album wat het goed kan. Onderwerpen uit de nabije omgeving pakken en die omtoveren tot een rauw nummer met pompende bassen en schreeuwende back-up raps. Dat is hoe de OP is en hoewel Kernramp het einde van dit concept leek, ben ik blij dat de OP met dit album weer terug is bij haar roots en doet wat het moet doen. Rammen en Beuken!

Meer info: http://www.osdorp-posse.nl

Tracklist:
01. Wie daar?
02. Schijt raakt ventilator
03. Decada in your neighbourhood
04. Roekies en broekies
05. Zie je de cyclus?
06. De pion
07. Zo ging het
08. Wannabi’s
09. Weer geen clubhit
10. Slangbang
11. DJ Daan in het huis
12. Zinloos gebeld
13. Druk druk druk
14. Mengelemoties
15. Carpe diem

Geplaatst door bowie op 9 maart 2005