Osdorp Posse – 2 Decennia

In plaats van door de jaren heen weg te ebben of af te zwakken bleven ze, met frontmannen Def-P en Seda voorop aangevuld door Ijsblok, King en DJ Deegmeester Daan, overal in het land opduiken. Menig dorp heeft op zijn grondvesten staan schudden wanneer de OP langskwam en met gemiddeld om het jaar een album is 2 Decennia de twaalfde, en laatste plaat van deze pioniers van de nederhop.

Decennium 1 is de eerste cd met remixes van oude nummers. Alle rijms zijn opnieuw opgenomen omdat de originele tracks zo ongeveer uit de tijd van zwart-wit televisie stammen en de kwaliteit te wensen overliet. Je gelooft je oren niet wanneer je de nummers Abstract met tact en Leot Sed Dap in een uitvoering van Bl3nder hoort. In plaats van een zweterige hooischuur waan je je in een rokerig jazzcafé waar Def-P op een kruk zijn ‘All time favorites’ voordraagt.
Noemenswaardig zijn verder de hiphop remixes door Pita, Cru en Sec alhoewel de hedendaagse elektronische geluiden nooit echt passen bij de old-school raps van de Osdorp Posse. De term remix of in deze liever her-uitvoering wordt eer aan gedaan op Decennium 1, want verder zijn er nummers in rock ’n roll, ska en metal uitvoering te horen.

Over het geluid van de tweede cd (Decennium 2) valt heel veel, en heel weinig te zeggen. Aan de ene kant omvat de cd tracks met nieuwe rijms van de onuitputtelijke Def-P. De inmiddels veertiger heeft door de jaren heen genoeg levenswijsheden opgedaan om de les te lezen en komt nog steeds zo overtuigend dat er niks anders op zit dan deze wereldverbeteraar zo nu en dan gelijk te geven.
Aan de andere kant is het verhaal simpel omdat wanneer er een plaat van de OP uit komt, je precies weet waar je aan toe bent. Als er één groep is die jarenlang op eigen wijze stand heeft gehouden zonder concessies te doen dan is het de Osdorp Posse.

De eerste paar nummer zijn ouderwets maatschappijkritisch en de bombastische beats van Seda zijn nieuw maar weer erg herkenbaar. Op Afschijt worden de trouwe luisteraars bedankt voor de afgelopen jaren, uitgenodigd voor de laatste tour en krijgen ze een toelichting op het aanstaande einde; ‘Wat zien we de scene is de scene niet meer, en de Osdorp Posse zijn geen tieners meer, te oldschool voor die rap-om-te-verdienen sfeer, dus de eer aan ons zelf ons zie je niet meer’.
Decennium 2 bevat verder enkele hoogtepunten van de afgelopen tien jaar. Het moet lastig geweest zijn om hoogtepunten aan te wijzen wanneer je repertoire zo imposant is als die van de OP maar in Zie je de cyclus is een uiterste te horen die toch wel erg goed klinkt. Ondersteund door een kerkkoor worden religie en geloof onder de loep genomen.
In het nummer Sam sam laat Def-P horen hoezeer hij de kunst van het rappen beheerst. Waar je tegenwoordig steeds vaker hoort dat het laatste woord van een zin dubbelzinnig herhaald wordt, haalt Def-P dit trucje uit in het hele nummer. Er wordt passend afgesloten met oldschool cuts ’n scratches. Dit is de OP ten voeten uit, dit is absolute kunst.

Over het algemeen zijn de nummers op Decennium 2 hard, bombastisch en onvervalst hardcore door het leger aan elektrische gitaren dat zo nu en dan uit de kast wordt getrokken. Een rustmoment vind je op Origineel Amsterdams, een bekende voor het bredere publiek.
In Rust en ruimte wordt de visie van de OP op de mensheid nogmaals benadrukt en vind je tussen de regels door eigenlijk een van de redenen waarom ze stoppen. Ondanks zoveel jaar tomeloze inzet en schoppen tegen het systeem, zijn ze geen stap verder gekomen en staat de samenleving volgens eigen zeggen aan de rand van de afgrond.

Het is dus een goede keuze de eer aan zichzelf te houden en te gaan genieten van de mooie dingen des levens in plaats van zich te blijven richten op de put die na meer dan 20 jaar toch bodemloos blijkt te zijn.

Tracklist:
Decennium 1
01. Abstract Met Tact
02. Leot Sed Dap
03. Doodgewone Boerenlul
04. De Goeie In Het Vloeien
05. Echte Liefde
06. De Alcohol-List
07. Hoofdschakelaar
08. Zo Simpel
09. Bierbijters En Ouwe Koekhappers
10. Het Laatste Woord
11. Vlijmscherm
12. Steek ’m Op
13. Moordenaars
14. Weer Geen Clubhit
15. Carriere Maken
16. 20 Jaar O.P.
Decennium 2
01. Dit Is Wat We Zijn
02. Individu
03. We Moeten Door
04. Dood Ga Je Toch
05. Samen Gevat
06. Afschijt
07. Zo Ging Het
08. Schijt Raakt Ventilator
09. De Pion
10. Zie Je De Cyclus?
11. Tegenstrijd
12. Sam Sam
13. Ik Eerst
14. Beats En Rijms
15. Respect
16. Origineel Amsterdams
17. Rust En Ruimte
18. Bloed Zien
19. Onraad

Meer info

Geplaatst door bowie op 18 december 2008