Oscar X is KanSoeX – Intellectuele Krijgskunst

Oscar X is naast solo rapper, rapper in verschillende andere projecten. Zijn naam moet je in twee delen zien. Oscar is wat hij nu is door zijn ontwikkeling en wat hij bewust weet. De X staat voor het onbekende. Hij is geadopteerd (van Colombiaanse komaf) en daar verwijst het deels ook naar.

De plannen van een solo repertoire zijn al heel lang onderdeel van de gedachten van de rapper. Sinds ongeveer maart 2001 wordt er serieus aan gewerkt om dit te verwezenlijken.

Als je de namen van de nummers leest valt op, zoals de titel aangeeft, dat het hier draait om krijgskunst, maar dan wel intellectuele. In de intro IJZERENHEMD CHI KUNG hoor je ademhalingsoefeningen (om zijn chi te verzamelen) waarin Oscar X zich klaarmaakt voor de intellectuele strijd.

Met tromgeroffel wordt KanSoeX ingeleid bij INTELLECTUELE KRIJGSKUNST "dit is een waar-schuw-ing / ik heb boeken gelezen toen jij in de kroeg zat / dronken / beschonken." In dit nummer vertelt KanSoeX hoe hij ten strijde gaat, hij gebruikt termen als Ninjutsu, Zen, weg v/d open hand, Shaolin, etc.. Iets voor het einde van deze track is ook een sample te horen van Mohammed Ali uit de black power periode van Malcom X. Het draait erom dat zowel mentaal als fysieke kracht van belang zijn om in evenwicht te kunnen blijven, althans dat maak ik er uit op :).

In OVER NEGERS EN BLANKEN vertelt Oscar met steun van Neo over zijn identiteit. Oscar (afrikaans) en Neo(europees) zijn niet tevreden over de termen negers en blanken. In plaats van neger zou de term zwart gehanteerd moeten worden en de term blanke op zijn beurt zou dan door wit vervangen moeten worden. Zodat er een beter evenwicht ontstaat zwart-wit om te voorkomen dat het zwart-blank concept geen superieur beeld van blank zou betekenen. Neo geeft ook aan dat racisme vaak onbewust heerst in de maatschappij. In dit sterk duet brengen de rapiconen; hun boodschap goed over en is ook mijn favoriete nummer van de cd.
Het aanstekelijk nummer Hotep ! vertelt dat het tijd is om terug te gaan naar het vrede ofwel Hotep zeggen in de hiphop. Ondanks beef moet de peace bewaart worden in de hiphop.

EINDOORDEEL:
In het eerste gedeelte van de cd overheersen voornamelijk de energierijke nummers met veel kracht erachter. Het tweede gedeelte wordt gekenmerkt door gevoeligere nummers, die rustiger zijn zowel in de raps als de beats. Oscar X creëert een oosterse sfeer die mede door de beats van Naboo goed wordt gevormd. Er is in de meeste nummers wel n refreinachtig iets te vinden dat bij een optreden wel van pas kan komen om de interactiviteit te vergroten. Nadeel is wel dat Oscar X soms heel snel wisselt met kernwoorden waardoor het verband onduidelijk kan worden (INTELLECTUELE KRIJGSKUNST). Het doel hiervan is waarschijnlijk om sferen te creëren. De cd is relatief kort en had ook best wat extra nummers mogen hebben. Al met al is dit een zeer aardig cd’tje en tot dusver de enige in de Nederlandse scene die een oosterse sfeer uitademt en zeker de moeite waard om te checken.

Ik heb even voor het gemak een beknopte betekenislijst gemaakt voor de termen die waarschijnlijk onbekend zijn bij de meeste mensen.
 

 • Ontstaan als vechtkunst, leert de Chi Kung in eerste instantie het stevig
  geworteld zijn in de aarde en het opbouwen van de chi spanning in het lichaam om
  de organen tegen vijandige aanvallen te beschermen. De interne kracht wordt
  gecultiveerd teneinde sterk te worden. Het lijkt of het lichaam is omhuld met
  een ijzeren hemd. De organen worden hierdoor versterkt, de energie (chi) stroomt
  vrijer door het lichaam. Het is daarbij mogelijk om in de buik te ademen,
  zodanig, dat de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. De chi wordt ook gebruikt om
  de geest te stimuleren.

  Dojo = trainingsruimte

  *Bushido betekent dus;de weg of methode van de krijger en slaat op de ethische gedragscode van de Japanse Samurai.
  De Bushido, betekende voornamelijk een voortdurende paraatheid om dit aards bestaan te verlaten. De leer van het Boeddhisme paste uitstekend in de levensbeschouwing van de Samurai. ZEN, voortgekomen uit het Boeddhisme, werd voor de Samurai de hogeschool voor levenskunst. ZEN leert de beheersing van lichamelijke functies, leert het vermogen om de kleinste dingen in de geest en in de natuur to onderscheiden en daarvan to genieten, het leert de geestelijke emoties to beteugelen.

  ****Hotep = vrede
   

Tracklist:
01. Ijzerenhemd Chi Kung*
02. Intellectuele krijgskunst
03. In de dojo**
04. Bushido***
05. Over Negers en Blanken (met Neo)
06. magere jaren
07. Kwijtgeraakt en teruggevonden
08. Te laat
09. Hotep!****
10. Er komt geen einde aan (met Hala)

Geplaatst door bowie op 1 juli 2002