Organisatie Definitie van Hiphop: “013 bruist op zo’n dag van energie!”

De verplaatsing naar december heeft eigenlijk met de reguliere planning binnen 013 te maken. Oktober is van oudsher, naast november, de drukste periode van het jaar. December is altijd net iets rustiger. Het was voor ons dan ook een logische stap om de werkdruk binnen een organisatie als 013 op deze manier iets te verdelen. Ook qua aanbod kwam het een bepaald aantal acts beter uit dan oktober.” 
Aan het woord is Ruud Lemmen, een van de personen achter het festival sinds het moment dat Definitie van Dopeheid, zoals het festival eerder heette, stopte. De verandering van Definitie van Dopeheid naar Definitie van Hiphop is nu twee jaar geleden. De derde editie van Definitie van Hiphop staat voor de deur. Wat is er veranderd en werkt de naam volgens Ruud?
“Ik denk dat de naam, en het bijbehorende beeldmerk, wel werkt. Maar tegelijkertijd denk ik dat je dat niet helemaal zo kan zeggen. Het is het totaalplaatje wat wel of niet werkt, waar de naam slechts een onderdeel van is. Persoonlijk zou het mij allemaal niet zoveel uitmaken hoe iets heet, als de acts die ik graag wil zien maar komen.”

 

Vorig jaar stonden Adje en Dret & Krulle op een buitenpodium dat gesponsord werd door een biermerk.
“Bavaria 8.6 had vorig jaar de Ambush Truck waarmee ze langs verschillende evenementen in het land trokken. Via Kees de Koning van Top Notch kwamen wij in contact met ze en men gaf aan deze promo tour graag te eindigen bij Definitie van Hiphop. Voor ons was het een mooie toevoeging om dat als meerwaarde te kunnen bieden. Het is toch een stukje extra programma dat we de bezoekers kunnen bieden. We hadden ook nog invloed op de acts die daar stonden, dus daar kwamen uiteindelijk Dret & Krulle en Adje uit. Waarom zij niet op de reguliere line-up stonden? Tja, dat is de meest gehoorde vraag bij Definitie van Hiphop. Zodra we de line-up bekend maken, dan zijn er altijd mensen die bepaalde acts missen. ‘Waarom staat deze act er niet?’, ‘Deze act moet je boeken!’ en ‘Waarom staat deze act er wel en die andere niet?’ zijn veelgehoorde kreten rond die tijd. We kunnen nou eenmaal niet iedereen neerzetten elk jaar, dus we maken een selectie en die proberen we zo veel mogelijk te doen op basis van wie er op dat moment recent werk uit heeft.”

 

Waar veel festivals ervoor kiezen om de line-up in fases aan te kondigen, knalt de organisatie van Definitie van Hiphop altijd de hele line-up in één keer naar buiten. Een bewuste keuze, legt Ruud uit: “Het hiphoppubliek is, terecht overigens, een erg kritische doelgroep. Wij zijn dan ook van mening dat we goed beslagen ten ijs moeten komen. Er valt voor beide methoden natuurlijk wat te zeggen, maar wij willen zo helder mogelijk communiceren wat we doen, en in het geval van Definitie van Hiphop vinden wij dat een complete line-up communiceren hier ook bij hoort.”
De laatste jaren lijkt het rustiger geworden bij DVH qua opkomst, zou het kunnen dat sommige voormalige bezoekers bang zijn kaarten te kopen voor een nieuw concept door de naamsverandering? Ruud stelt juist het tegenovergestelde. 
“Gek dat je dat zegt. Afgelopen jaar was het iets drukker dan het jaar ervoor. En het jaar ervoor was al significant drukker dan de laatste twee Definitie van Dopeheid edities. Ik heb het idee dat de hiphopscene wel wat compacter aan het worden is, dat wel.”

 

Definitie van Hiphop lijkt, na het wegvallen van de festivals Boogiedown Breda en Beats & Roots (Den Bosch) die dit jaar niet doorgaan, het enige grootschalige hiphopfestival in de provincie Noord-Brabant. Hoe zorgt het festival dat het overeind blijft?
“We blijven doen wat we blijven doen. Het verschil met die andere festivals is natuurlijk dat wij het hele jaar door een concertzaal te programmeren hebben. Mochten we dan een keer geld verliezen met DVH dan is dat geen groot probleem, en kan dat met de rest van de programmering door het jaar heen wel opgevangen worden. Niet dat we zoveel geld winnen of verliezen bij een festival als dit, maar het maakt wel het risico iets kleiner gelukkig.”

 

 

DVD stond bekend als Nederlandstalig hiphopfestival. Op DVH is er ook ruimte voor Engelstalige rap. Zo traden Dope D.O.D. en Melodee op. Een logische keuze volgens Lemmen.
“Waarom zouden we ons beperken tot Nederlandstalige hiphop? Of tot Nederlandse hiphop in het algemeen? We gaan mee met onze tijd. Er komen weer acts die in het Engels bezig zijn en als wij die goed genoeg vinden dan geven we ze een plek op de bill. Er komen ook steeds meer acts uit Vlaanderen, een sterk opkomende scene daar, dus ook dat nemen we inmiddels mee in de afweging. We zijn niet bang om vooruit te kijken en mee te gaan in de veranderingen in het hiphoplandschap, dat houdt ons vers en relevant.”
Echter, dit jaar staan er geen Engelstalige acts. “Klopt. Het criterium is dan ook niet dat er een Engelstalige act móet staan. Als we er iets, wat op dat moment relevant is, bij vinden passen, het kan voor de juiste prijs en we sluiten een deal, dan is dat mooi. Gebeurt dat niet, ook geen probleem.
Er staan dit jaar minder acts dan andere jaren en de entreeprijs is weer gezakt, dat ligt aan de prijsbewuste doelgroep.
“Het is een afweging die je maakt. Uit onderzoek leren we dat zelfs een prijsverlaging van 2,50 euro mensen al over de streep kan trekken. Dus als we op deze manier nog meer aansluiting met mensen vinden, dan is dat alleen maar meegenomen. Overigens staat het boeken van minder acts hier gek genoeg los van. We wilden voornamelijk de acts, en dan met name de acts op het hoofdpodium, dit jaar een wat langere speeltijd gunnen. Dus dat hebben we gedaan, dan blijft er alleen wat minder tijd over en kunnen we net iets minder acts boeken.”

 

 

Vorig jaar was er een afterparty in samenwerking met Meet The Streets waar onder meer populaire dj’s als The Flexican en FS Green draaiden tot een uurtje of vier in de ochtend. Die opzet beviel goed volgens Lemmen. “Met de organisatie van Meet The Streets werken we al langer samen dus was het een logisch gevolg om zoiets een keer uit te proberen. Wat we dit jaar gaan doen, zijn we nog niet over uit, maar dat er wel iets in de pijpleiding zit is zeker.” 
Inmiddels is bevestigd dat er inderdaad wederom een editie van Meet The Streets plaatsvindt naDVH. Onder meer SirOJ, Hydroboyz en Digitzz zullen daar optreden.

 

Ruud stelt dat de nieuwe editie van Definitie van Hiphop onmisbaar is. 
“Kijk naar de line-up. Zie wat voor acts er staan en zie dat je al een ticket koopt voor 20 euro. Dat moet meer dan reden genoeg zijn. Maar het unique selling point van DVH is toch eigenlijk wel de sfeer. Het klinkt cliché, maar een heel gebouw vol mensen die met dezelfde instelling, dezelfde liefde voor hiphop naar een festival gaan. Heel 013 bruist op zo’n dag van de energie en dat is wat het echt cool maakt, en echt anders dan alle andere feestjes.”

 

De complete line-up van Definitie van Hiphop is te zien op bovenstaande flyer en meer info over de kaartverkoop, aanvangstijden en het tijdschema is te vinden op de website van 013.

Geplaatst door bowie op 2 december 2013