Orga Sunset presenteert zich groter dan ooit met minifestival in Worm

Eerder dit jaar was er al onder meer een muzikaal schrijverskamp en een expositie in het Amsterdamse Café De Duivel. Zo groots als de staalkaart die Orga Sunset komende zondag in het Rotterdamse Worm afgeeft, werd het echter nog niet. Een heus minifestival, dat als “showcase van het ecosysteem” dient.

Orga Sunset Minifest

Van 16:00 uur ’s middags tot 0:00 uur ’s avonds presenteert Orga Sunset een programma waar alle takken van creativiteit uit dit zelfbenoemde ‘ecosysteem’ te vinden. Spil van Orga Sunset is Jay Sunsmith, de man die al jaren achter talloze album- en singlehoezen in de Nederlandse hiphop zit.

“Als ontwerper probeer ik mensen, merken en bedrijven te helpen met hun visie en visuele identiteit. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer muzikanten die hun eigen, onconventionele wegen zoeken. Die zelf hun clips maken, hun eigen kanalen beheren”, vertelde hij de Volkskrant tijdens Dutch Design Week in 2015. Hij loofde toen mensen uit de creatieve industrie die vanuit verschillende disciplines samenwerken. “Iets wat haaks staat op wat je in Nederland vaak meekrijgt. Ook op de academies. Daar leer je vooral in je eigen hokje te blijven. Je bent óf grafisch ontwerper óf fotograaf óf kunstenaar.”

Hij zette met Orga Sunset een organisatie op die zulke kruisbestuivingen stimuleert. Een groep creatievelingen die vanuit een gedeelde liefde voor hiphop samenwerkingsverbanden aan kunnen gaan, en nieuwe wegen binnen hun vak vinden. Zonder leiding, druk van bovenaf of rigide structuren, vandaar de term ‘ecosysteem’; een omgeving waarin iedereen organisch op zoek kan naar samenhang en inspiratie.

1m2 Expo (Bron: Jay Sunsmith | Instagram)

Do The Right Thing

Vanaf het begin kun je er de ‘1m2 expo’ getiteld Do The Right Thing bekijken. Het concept van deze expo is dit een groep kunstenaars elke één vierkante meter de ruimte krijgt om deze naar eigen inzicht in te vullen, maar wel met een gezamenlijk thema als vertrekpunt. Dit keer is gekozen voor—de naam zegt het al—de filmklassieker van Spike Lee. Mister Adam, Emilio de Haan (HERC), Said Kinos, Twann Rijven, Berthil Reymound, Hans Schuttenbeld, Farida Sedoc, Franky Sticks, Jay Sunsmith en Nafer Loves You zullen elk een ruimte van één bij één claimen voor hun werk.

The Power

Daarnaast beschikt het eerste Orga Sunset Minifest over een eigen programma met korte films genaamd The Power, dat van 16:00 tot 18:00 te zien zal zijn. Regisseurs Ivan Barbosa, Bibi Fadlalla, Sharif Abdel Mawla, Michael Middelkoop, Victor D. Ponten, Caio Silva (Framez), Jay Sunsmith en Teemong laten een film van hun hand zien, en geven aansluitend daarop een Q&A.

Schrijverskamp

Uiteindelijk wordt het minifestival afgesloten met een anderhalf uur durend muzikaal programma. Drini is niet gratis, maar Supadupa is wel je host die avond. AJ Kingz, Giobro, ILLEH, Lemon, Linka Man, Mikey Burns, Ricks, Sha Hennep, Shea en Sidney Shane zullen de resultaten van de Orga Sunset schrijverskampen live laten horen, variërend van ‘soulvolle rap, trap en grime tot zwoele R&B en dancehall tunes’.

Voor slechts vijf ekkies ben je erbij tot de zon onder gaat, en nog een paar uurtjes langer. Tickets voor Orga Sunset Minifest haal je aan de deur, of bestel je via Worm.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 1 oktober 2019