The Opposites – Begin Twintig

“Een jonge ondernemer, een fulltime entertainer, dat ben ik”, aldus Big 2 op Jonge ondernemer. Het vermaken van een groot publiek is inderdaad een kwaliteit die The Opposites bezitten, getuige het succes van Dom, lomp en famous. Humoristische onzinteksten op een bouncy beat is het recept voor dat nummer. De bijdrages van Dio en Willie Wartaal passen prima bij die opzet. De melige skit South Africa, die de video van bovengenoemde single afsluit, is een ander voorbeeld dat aangeeft wat de kracht van het duo is; het entertainen van het publiek.

Nou kan vermaak natuurlijk gepaard gaan met inhoud. Big 2 en Willy hebben op Begin Twintig ook voor die combinatie gekozen en dat is jammer. De twee rappers komen gewoon te kort om serieuze onderwerpen overtuigend over te brengen. Qua flow is het nog wel in orde; het is niet bijzonder en ook niet slecht, al worden beide stemmen vooral in rustigere nummers eentonig. Het probleem zit ‘m echter vooral in de te simpele teksten die topics als stress (_’T gaat maar door_) en abortus (Voor mij) niet pakkend omschrijven. Dieptepunt wat dat betreft is het refrein van Jouw pijn, mijn pijn, een nummer over vriendschappen: “Jouw pijn is mijn pijn en jouw strijd is mijn strijd en jouw shit is mijn shit en niemand die ons breken kan.”

De veelal middelmatige producties zorgen er ook niet voor dat de luisteraar de aandacht er lang bij houdt. Me Nikes is een kale Dirty South creatie, die klinkt als een slechte poging om aan te sluiten bij het populaire mainstream geluid uit Amerika. De productie van Van de top naar de underground is rommelig, maar heeft wel het juiste vieze, lompe geluid waarop The Opposites het beste uit de verf komen. De harde beat van Geen klasse, geen style bewijst dat nog beter. Big 2 en Willy scheppen wat op en hoewel er geen enkele zin tussen zit die het onthouden waard is, is dit een van de lekkerste nummers van de cd. Helaas is het een uitzondering.

Het verlangen van fans en artiesten naar muziek met een boodschap, geldt wat mij betreft niet voor The Opposites. De kwaliteit van vooral de raps is te mager om echt serieuze onderwerpen goed over te brengen. Er zijn veel rappers die daar stukken beter toe in staat zijn. Als Big 2 en Willy gewoon dom en lomp doen resulteert dat meestal wel in iets humoristisch en vermakelijks. Wanneer je hun gevoel voor humor echter niet deelt of de pak ’m beet vijf geslaagde tracks buiten beschouwing laat, blijft een totaal niet boeiende release over.

Tracklist:
01. Hol Van De Leeuw
02. Vandaag
03. Jouw Pijn, Mijn Pijn met Esha
04. Jonge Ondernemer
05. Sjonnie & Anita
06. LowLife
07. Outsider
08. South Africa
09. ’T Gaat Maar Door
10. Dom, Lomp & Famous met Dio & Willie Wartaal
11. Me Nikes met Sef
12. Leven is een Droom
13. Jij Niks Ik Alles
14. Voor Mij met Elize
15. Fokt Op met Junior
16. Allemaal Veranderd
17. Van De Top Naar De Underground
18. Zij Aan Zij met Esha
19. Kom Nie Hier met Kempi (Bonustrack)
20. Geen Klasse, Geen Style met Reverse (Bonustrack)

Meer info: The Opposites

Geplaatst door bowie op 22 november 2007