Opgezwolle – Spuugdingen op de mic

Tot voor kort was dope Nederlandstalige hiphop alleen maar voorbehouden aan de randstad, maar nu blijkt het ook uit Zwolle te komen, lees verder…

Een jaartje geleden was op Yorin een lifestyle programma dat een item over nederlandse hiphop zou uitzenden. Ik had verwacht dat ik iemand van het DJAX label zou zien maar het was zeer verrassend een crew uit Zwolle waarvan ik nog nooit gehoord had; Opgezwolle. De indruk die ze na het programma bij me achterlieten was zeer positief en ik was zeer benieuwd naar meer werk van Steez & Rico (mc’s) en Delic (producer/dj). De volgende Opgezwolle fase werd de Grote Prijs van NLD. Ze haalden de finale en ik hoorde niks anders dan lof over de drie (ze wonnen overigens niet). Het album dat Opgezwolle uitbrachten heet "Spuugdingen Op De Mic". Een 12 tracks tellend schijfje vol Nederlandstalige tracks.

Mensen die zat waren van Osdorp Posse, Uitverkorenen, Mach & Jesse en tal van andere DJAX releases hoeven niet bang te zijn dat Opgezwolle in dat straatje thuis hoort. Sticky Steez heeft iets teveel naar Extince geluisterd als je let op de uitspraak van de woorden. Zijn solo track ‘Bob Sticky’ duurt gelukkig maar ruim anderhalve minuut, als je Extince zijn stijl van rappen erg vet vindt dan zou je er na vijf minuten nog niet genoeg van hebben, dan is het jammer dat Rico niet meedoet want de beat is wel vet. De track over hun woonplaats Zwolle is de vetste van de cd. De beat is fantastisch en alle elementen van Zwolle komen aan de orde; de Hogeschool, de uitgaans gelegenheden, de stadsgracht etc.
De beats op het album zijn erg veelzijdig. De productie voor ‘Opgezwolle de volle’ is één van de vetste van het album. De raps zijn ala Das EFX. ‘Ritmen’ en ‘Mafkezen’ zijn tracks die lekker klinken en het merendeel van de nederlandse hiphop wereld wel het nakijken laat. ‘t Duurde Effe’ heeft een hele experimentele beat die erg vet is. De titel slaat op het feit dat mensen in Nederland zo lang hebben moeten op kwaliteitshiphop. ‘Verwend’ is een nummer over dat wij in Nederland alles hebben wat ons hartje begeert. We hebben genoeg geld en eten, hebben communicatiemogelijkheden als internet en mobiele telefoons maar vergeten aan mensen te denken die dit niet hebben. ‘XI’(ik zie) en ‘Voor die Peeps’ zijn naast ‘Bob Sticky’ de enige tracks die niet echt vet zijn.

Het album stelde me niet teleur maar toch ben ik niet zo positief als de reacties die ik over dit album las voordat ik het luisterde. Het is een goed hiphop album en veel mensen zullen dit positief ontvangen (ik ook wel), maar ik weet niet wat het is, beetje gemengde gevoeles, het is niet een album dat vaak in m’n cd speler te vinden zal zijn.

Tracklist:
01 Mafkezen
02 Bob Sticky
03 Verwend
04 Opgezwolle de volle
05 Ritmen
06 Als Die Mic Aanstaat
07 Voor die Peeps
08 Xi
09 Zwolle
10 Spuugdingen op de Mic
11 ’t Duurde effe
12 Kruidig & Pittig

Meer info: http://www.opgezwolle.nl

Geplaatst door bowie op 31 december 2001