Opgezwolle, Maestro Mikel, Jawat!, Climax

Een mini 'Verre Oosten' editie in Amstelveen was gepland in P60. Samen met Maestro Mikel en Climax, kwamen de heren van Opgezwolle en Jawat! in deze zaal de hiphop uit onze Nederlanden vertegenwoordigen, lees hier hoe het dak er af ging of er op bleef…

Zoals de kunstige flyer van P60 al aangaf zouden er 4 acts op het programma staan voor de vrijdag avond. Maestro Mikel, Jawat!, Climax ft. DJ DNS en de hoofdact van de avond: Opgezwolle. Zelf heb ik geen hoge pet van Amstelveen dus was ik benieuwd wat P60 ervan had gemaakt en hoe de zaal was opgezet. Het feest begon om 21:00 met meteen al een half uur later Maestro Mikel (winnaar muzikantenprijs grote prijs 2003) die het podium op moest. P60 is een mooie lokatie voor dergelijke feesten, want het bevat naast een 1e verdieping met een cafe en chill lounge nog een verdieping met een ruim opgezette zaal met balkon. Het is te vergelijken met de kleine zaal van de Melkweg dus dan krijg je een beetje een idee van hoe het geheel eruit zag.

Maestro Mikel vergezeld door DJ Snelle Jelle had dus de eer het feest te openen en deed dit goed met zijn maatschappij kritische teksten die hij met gevoel dropte. Mikel staat duidelijk met z’n backup zijn mannetje en bewees op krachtige manier met pompende beats waarom hij die muzikantenprijs binnensleepte bij de Grote Prijs. Het publiek reageerde positief en kwam alvast in de stemming voor wat komen zou. Hierna was het aan de ambitieuze rapper Jawat!, ook uit het verre oosten, om de show voort te zetten. Jawat! kwam even energierijk als altijd on stage en bracht die vibe ook goed over in het publiek. Rauw spitte hij op de harde beats wat redelijk aansloeg bij het publiek. Ook werd Jawat! bij een track nog bijgestaan door Sticky Steez en werden zo ille lines gedropt door beide heren wat zeker de moeite waard was om te zien, omdat het publiek hier goed op reageerde met de handen in de lucht en enkele springers in het oog. Na nog enkele bouncers sloot ook Jawat! zijn show af en bewees dat Zwolle voorgoed op de kaart staat.

Climax mocht de show verder doorzetten en deed dit samen met DJ DNS achter de draaitafels. Met een licht accent en een flow die soms iets weg had van Extince dropte Lucky dope punchlines op ille tracks. Zelf was ik opgetogen door de verrassend klinkende beats die bij mij zeer goed in het gehoor lagen. Een indrukwekkende performance werd neergezet mede dankzij DNS die nog een spetterende scratch sessie dropte waar de juggles van af vlogen! Betere back-up kon Lucky zich dus niet wensen en dit leidde tot een show die zeker de moeite waard was om te checken.

Na een korte pauze kwamen dan toch de heren waar het grootste gedeelte van de inmiddels goed gevulde zaal voor kwam. DJ Delic achter de draaitafels en de MC’s Rico en Sticky Steez pakte de mic om die spuugdingen af te leveren. Steez had de mic helemaal om zijn arm gewikkeld wat toch weer bewijst hoe deze man van het vak houd. Of het kwam door de fles wijn in zijn andere hand, dat laat ik nog even open. Natuurlijk begon het trio met de track “Sporen” wat al hevige veel emotie los liet in het publiek. Je kon zien dat de heren zeker hun sporen hadden achter gelaten, want ook in Amstelveen waren weer genoeg mensen die de teksten letterlijk konden mee rappen en deden dan ook vrolijk mee met de heren uit Zwolle waarvan het charisma op plein 60 nog te voelen was. Zoals ik al heb laten blijken in eerdere reviews over Opgezwolle, weten deze heren tegenwoordig goed hoe ze een show moeten neer zetten. Ze zijn van random performers naar echte entertainers gegroeid die het publiek goed in hun handen hebben. Onder invloed of niet, ze zetten hun show goed neer en tracks van het laatste album “Vloeistof” leveren nog altijd een springende menigte op. Zo kwamen o.a. “Tijd Leert”, “Concept Of Niet”, “Vork”, “Tjappies En Mammies” en “Verre Oosten” voorbij en misschien is het de met energie geladen vibes die in de zaal zit maar Opgezwolle blijft een van de meest energieke shows van het moment. Die Spuugdingen werden met liefde gespuugd net als een iets te lange freestyle van de Stickert die het zeer naar zijn zin had met zijn wijn net als Rico die iets te enthousiast en te vroeg in kwam bij “DeVolle” en Delic die zijn vaste mascotte had meegenomen. Namelijk zijn fraaie “Applaus” bordje! Wat precies het resultaat leverde wat van het bordje verwacht werd. Ook kwam de “Hamvraag” nog voorbij en werd het publiek getrakteerd op een nieuwe beat van Delic en zoals het er uit zag was het publiek hier reuze blij mee. Deze beat hakte er goed in en wie in de zaal nog geen spierpijn had van het mee blèren, springen, duwen, omver gebounced worden, of aandachtig kijken dan hoorde je er spijtig genoeg gewoon niet thuis of je stond achter de bar.

Een geslaagde lange show van Opgezwolle gaf bij afloop iedereen een tevreden gevoel mee naar huis. De zaal stroomde sneller dan verwacht leeg, ondanks dat er nog lekkere tracks gedraaid werden. Na nog ff gechilled te hebben in het cafe een verdieping lager was het ook mijn beurt om het pand te verlaten en met een tevreden gevoel kan ik zeggen dat P60 weer bij mij in een redelijk positief daglicht staat en hiphop weer goed vertegenwoordigd is door alle acts.

Fixtures:
Hoogtepunt: de scratch sessie van DJ DNS en de nieuwe beats van Delic
Dieptepunt: de DJ’s van P60.
Bier: 1.80 euro
Wc: gratis
Garderobe: 1 pleuro!
Fotograferen: Uiteraard!
Geluid: Goed!
Bezoekers: circa 400
Damage: 8,50 aan de deur
Cijfer: 7,5

Geplaatst door bowie op 28 februari 2004