Opgezwolle (2003)

Delft 29 mei 2003

Op 29 mei stond Opgezwolle op Headlock in Delft. Uiteraard voelden we ze aan de tand over de ontwikkelingen rond hun komende album Vloeistof. Over tafelvoetbal en andere battles. Over Raymzter en de Zwolse underground. Telkens weer weten ze overal in het land crowds uit hun pan te laten gaan. Opgzwolle De Volle doet zalen zinderen van de energie. Ze weten een vibe neer te zetten waar veel gerenommeerde crews van kunnen leren. Op een hete avond laten zij de temperatuur verder stijgen.

Kunnen jullie iets vertellen over Spuugdingen Op De Mic en jullie komende album Vloeistof?

Rico: Spuugdingen was een soort debuut/demo cd. Die heet Spuugdingen Op De Mic, omdat wij toen dingen spuugden op de mic. Vloeistof wordt het volgende album en als het goed is komt’ie over een maandje uit. En de titel Vloeistof zegt genoeg: vloeien, maar nu met stof erbij.

Stick: We gaan nog steeds spugen op die mic, maar dit keer gaan we wat dieper in op een aantal zaken. Check het album.

Wie gaan er gefeatured worden op Vloeistof?

Delic: Blaxtar en Typhoon sowieso. En Duvel Duvel, Rein de Vos en Superpolm.

Het nummer Xi dat jullie met Carlijn hebben gedaan was dope en bevatte een goede boodschap. Komt er op Vloeistof ook zo’n soort track te staan?

Stick: Precies. Dat soort shit dus.

Gaan jullie het album ook in België promoten, aangezien daar ook een markt voor jullie kan zijn?

Rico: We hebben nog geen plannen gemaakt voor België. Maar ik heb vandaag weer wel vier Spuugdingen cd’s naar België verstuurd. En naar Australië.

Wat wordt de eerste single die jullie gaan droppen?

Stick: De clip is inmiddels afgerond. En die single heet Tjappies En Mammies. Het concept van de clip is gebaseerd op de vele illegale parties in Zwolle. Zowel house- als hiphop-parties. En dat is een grote scene. Het wordt gefilmd vanuit het perspectief van iemand die er naartoe gaat. Alsof je gewoon aanwezig bent bij die party. Je ziet ons en je ziet allerlei lauwe taferelen. Dat soort dingen.

Hoe ziet die scene er verder uit in Zwolle? Bepalen jullie het beeld of is er meer aan de hand?

Stick: Je hebt nu Blaxtar en Typhoon, Blabla. Die hebben de voorrondes, de kwartfinale, van de Grote Prijs gewonnen.

Delic: Ja, Blabla, Typhoon en Jawat. Je hebt gelukkig wel wat scenes. En een brede oldschool scene sowieso.

Er waren geruchten dat jullie zouden featuren op het debuutalbum van Raymzter. Hoe zat dat in elkaar?

Delic: We werden heel vaak gevraagd. Hahaha. Headhunters. Nee, we hebben een track gezet met Raymzter. Voor zover wij weten was er nooit sprake van dat ’ie daarop zou komen. Hij is wel bezig met een ander project, Rayprezent, een verzamelproject met allemaal andere rappers. En daarvoor hebben we die track gezet. Ik las laatst op Hiphop In Je Smoel een artikel waarin dat ter sprake kwam.

Hoe gaat de tour samen met Raymzter?

Delic & Stick: De eerste paar zalen waren te groot. We hebben nu drie optredens gehad, maar er was scharminkel weinig publiek. Utrecht was lauw. Tilburg en Rotterdam waren verkeerd ingeschat. Dat waren grote concertzalen. Nu krijg je gewoon die hiphop-avonden met het pakket Raymzter en Opgezwolle van negen uur tot een uur of vier. En dat gaat ook drukker worden. Het wordt ook beter gepromoot. Het probleem was dat ze het hadden neergezet als een concertavond. Van acht tot elf ofzo. En als ik ergens een teringhekel aan heb is het naar concerten gaan!

Hoe gaat het allemaal bij Topnotch?

Rico: Het gaat goed bij Topnotch. Zekers. De mensen zijn heel aardig. Lekkere broodjes. Haha. De distributie en de promotie worden door Virgin gedaan. Topnotch doet verder de marketing en de clipjes. Wij hoeven zelf niet zo heel veel te doen. We doen wel onze eigen boekingen enzo, maar voor de rest kunnen we gewoon bezig zijn met muziek.

Hoe gaat de samenwerking met Kees de Koning?

Stick: Hij moet effe opdonderen die kerel. Haha. Nee, het gaat heel natuurlijk die samenwerking. Hij is als fan van onze muziek naar ons toe gekomen en vanuit dat perspectief loopt het lekker. Vanzelf eigenlijk.

Delic: We hebben ook een beetje gewend aan elkaar. Daar hebben we een jaar over gedaan. Hij wil ook weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Dat weet hij inmiddels, maar we hebben een jaar overlegd, voordat we tekenden. Hij weet ook van ons dat hij geen gerichte Top 5 hits van ons hoeft te verwachten.

Gaan er nog dingen gebeuren samen met Extince en Raymzter?

Stick: We hebben een track opgenomen met Extince, Raymzter, DuvelDuvel, Opgezwolle, Klopdokter… Ik weet eigenlijk niet of ik dit wel mag vertellen, maar die track is opgenomen. En gaat verschijnen op een Extince-album. Dat heb je niet van mij, he.

Is jullie creativiteit er altijd al geweest of heeft die zich de laatste jaren moeten ontwikkelen?

Delic: Dat is er altijd al geweest. Dat kun je niet in 1 keer gaan doen ofzo. Ik ben begonnen met drummen. Dat heb ik tot mijn vijftiende gedaan en had me nooit bezig gehouden met beats. Ik heb altijd iets gehad dat ik hiphop producers te saai vind. Recht-toe, recht-aan. Voor hun is het zo dat wij heel kunstig zijn met woorden. Waar ging het ook alweer over?

Wat zijn producers die je zelf bewondert?

Delic: Hoe heet die gast nou? Uh uh… ik ben heel slecht in namen. Ik vergeet altijd alles. Die gast van Roots Manuva, die de helft van de tracks van Dub Come Save Me heeft gedaan. Lord nog wat. (Lord Gosh, red.)

Wat zijn verder je invloeden?

Delic: Alles eigenlijk. Vooral niet alleen hiphop.

Gaan jullie nog solo-projecten doen?

Delic: Ik heb nu geen tijd voor een solo-album, maar wil het wel gaan doen.

Stick: Ja, Stickstof. Jatoch! Nee, alles op z’n tijd. We komen nu met Vloeistof en dat is onze tweede cd als Opgezwolle, de derde met Opgeduveld erbij. We zijn nog maar net begonnen, dus voordat er iets solo uitkomt hebben we nog genoeg dingen om met z’n drieen te doen. En ik denk dat hetzelfde voor Rico geldt. Maar als ’ie komt heb ik de titel in ieder geval al klaar.

Rico: Ik heb een paar nummetjes opgenomen. Hartstikke dope. Komt nog wel wat van op de markt, zeg maar. Niet grootschalig. Dat moet een beetje underground blijven. Verspreiden via de website en zo.

Delic, draai je nog weleens in De Blauwe Bengel?

Delic: Ik heb er helemaal geen tijd voor om te draaien daar. Ik heb ook geen platen. Wel jazz, maar weinig hiphop.

Rico, als halve Arubaan: overweeg je om in Papiemento te gaan rappen?

Rico: Nou, ik kan geen Papiemento. Ik heb er zelfs aan gedacht om je vooraf te melden dat ik geen Papiemento kan om deze vraag te voorkomen. Ik vind het niet erg, maar het is wel een vraag die ik al aan voelde komen.

Stick: Dat is hetzelfde als met Raymzter. Die kan ook geen Marokkaans.

En Engels? Hebben jullie daar plannen voor?

Rico: Nee, Japans misschien. Hehe.

Stick: Ik hoorde net nog van Pete Philly dat ie 3000 stuks per week doet, dus dan denk ik: Wat doe ik hier nog?. Maar we houden het bij Nederlands.

Hadden jullie het succes van Opgeduveld verwacht?

Rico: Het is een project wat we toendertijd hebben opgenomen bestaand uit freestyle-tracks.

Stick: We kwamen samen op een willekeurige avond en maakten dan een track onder het genot van een drankje en weetikveelwat. Het was gewoon heel freestyle-achtig en op een gegeven moment hadden we genoeg tracks om Opgeduveld te droppen. Binnenkort komt ’ie via Topnotch in grotere oplage uit. Sowieso.

Is zo’n project met DuvelDuvel of een andere crew voor herhaling vatbaar?

Stick: Het is belangrijk dat je dezelfde visie hebt op die hiphop-shit. En bij Duvel was dat er gelijk. Vanaf de eerste keer dat we elkaar spraken. Daarvoor waren wij al bekend met zijn cd’s. Net als met Rein de Vos, die ook uit Zwolle komt. Voor ons is het ook belangrijk dat het natuurlijk gaat. Dat was bij hen het geval. Er zijn nu al nieuwe nummers gemaakt, dus misschien komt er een nieuwe. Daar is al over gepraat. Ik vind het hele dope shit. Dus wat mij betreft, graag. Met andere rappers zou ook kunnen, maar dan moet het op een bepaald level klikken. Op een persoonlijk level en op een hiphop level, zodat het heel natuurlijk gaat.

Hoe komt bij jullie een track tot stand?

Delic: Ik schrijf meestal de teksten en dan zij de beats. Hehe.

Stick: Of hij maakt beats en daar schrijven wij de lyrics op. En dan komt Rico of ik met een concept. Dat is om het even. De ene keer komt hij met een concept en dan ik weer. Het komt ook voor dat we samen zitten te brainstormen. We kunnen niet gaan zitten en zeggen: Nu gaan we iets bedenken. Dat komt vanzelf of het komt niet. Ik weet niet hoe dat bij andere rappers is. Als de goede vibe er is, dan komt er een goed concept. Soms zijn er eerder lyrics dan de beats of omgekeerd. Eerst de beat en dan gaan we daar die lyrics bij zetten.

Waarom zijn jullie zo hecht en waarom zullen jullie nooit uit elkaar gaan?

Stick: Can I say this one? Can I say this one? Domination baby. Daar moet ik altijd aan denken. Die Wu Tang Interlude. Het belangrijkste is: er kunnen wel eens verschillen tussen ons zijn, maar de kracht is dat we daar boven staan. Als kameraden zijnde. Ook al is er ruzie, elke keer komt het toch weer goed. En dat is denk ik de kracht ervan.

Rico: Het wordt vaak in de muziek opgelost ofzo.

Stick: Rico doet z’n ding, Sticker doet z’n ding en samen op die mic is het een eeneiige tweeling. Da’s die vibe. En Delic maakt die beats. Dat weet iedereen.

Hoeveel albums denken jullie nog te gaan droppen in de toekomst?

Delic: Veertien! Hahaha. Rare vraag.

Rico: Sowieso nog 1.

Delic: Zeker zetten we er nog 1 na Vloeistof. Je eerste album wordt nooit het beste. Vloeistof is misschien wel het allertofste wat we ooit gaan brengen. Net als Illmatic van Nas. Na het eerste album moet je nog een beetje groeien. Vloeistof kunnen we volgens mij niet overtreffen, omdat er veel aanlooptijd is.

Stick: Al werkend naar Vloeistof kom je met zoveel lauwe ideeën. Ik denk dat je dat bij de volgende weer krijgt.

Delic: Ik denk echt dat we in de aanloop naar Vloeistof gegroeid zijn naar een level waarop je goed een cd kunt neerzetten. En dat we dat bij de volgende breder kunnen uitwerken. Ik denk dat ’ie nog toffer wordt.

Wat houdt jullie, naast hiphop, bezig in het dagelijks leven?

Rico: Ik geef workshops, Rap Class, dat past goed bij muziek enzo. En voor de rest geniet ik van m’n vrije tijd.

Delic: Voor mij is het mixen nu. Alleen maar mixen.

Stick: Ik hou me ook alleen bezig met hiphop.

Hoe kijken jullie aan tegen aankomend Nederlands hiphop talent?

Delic: Jawat. Ik ben heel benieuwd naar zijn cd.

Stick: Wat je in het dagelijks leven checkt. Wij komen Zwolle niet veel uit ofzo. Dan is het wat er dan uit de buurt komt ‘wunderbar’ : Blabla, Jawat, Typhoon. Dat zijn dingen die ik heel dope vind. En ik heb ook andere dingen gehoord.

Stick: En een hele talentvolle cat die er echt aankomt: Raymzter. Sowieso. Hahaha.

Zouden jullie meedoen aan een battle-tournament?

Rico: Ik niet.

Stick: Ik heb die fase ook gehad. Ik heb in het verleden wel aan battles meegedaan, maar die hiphop is zo persoonlijk. Het schrijven ervan. Battlen trekt me niet meer zo. Ik wil m’n leven geven op papier. En dat krijg je hier. Dat is Opgezwolle shit. Freestylen is heel dope en als iemand wil battlen, dan kan ‘ie het krijgen. Maar ik ga niet naar een battle om daar tof te staan doen. Dat is niet m’n ding.

Delic: Ik battle al jaren niet meer.

Meer info: http://www.opgezwolle.nl

Nakomend bericht uit de mond van Sticker: Vloeistof wordt een dubbel-album. Naast het album is er een bonus-disc die Brandstof heet. Ook is Opgeduveld in grote oplage ge-re-released. De heren liggen dus met 3 schijven tegelijk in de winkel zometeen. Niet slecht…

Geplaatst door bowie op 23 juli 2003