Ook deze ‘Rome’ werd niet in een dag gebouwd

Na recentelijk werk met onder meer Mickey Diamond, Knowledge The Pirate, Jae Skeese en Conway is Rome Streetz de volgende die een door Big Ghost Ltd. geproduceerde plaat op zijn palmares mag zetten. En hoewel Wasn’t Built In A Day qua beats redelijk stroperig aanvangt, rapt de Griselda-mc spreekwoordelijk zijn reet eraf.

Het is namelijk huiveren na de zeer trage en redelijk weird afgemixte eerste twee nummers. Introtrack Godspeed doet zijn titel absoluut geen eer aan. Maar Rome, die vorig jaar hoge ogen gooide met zijn Griselda full length Kiss The Ring, blijkt sinds hij die plaat opnam behoorlijk geïnvesteerd te hebben in vocale variatie. Hij rapt helderder, wisselt soepel van flows binnen zijn coupletten en komt regelmatig door met quotables. “Once again, these wanna be Scarface, then forget the ending / Chasing attention, you’ll be popular when your death is trendin’…”

Stotencombinatie

Big Ghost Ltd.’s compositie en sounddesign zijn vaak top notch. Op Wasn’t Built In A Day (een betere titel bestaat niet als je artiestennaam Rome Streetz is) wordt de vaart, die er bij 8 Balls toch wel in lijkt te komen, er echter te vaak uitgehaald door de skits. Daarnaast zijn de drumpartijen vaak iets te zacht. Zulke factoren zorgen ervoor dat deze plaat minder replay value heeft dan bijvoorbeeld Kiss The Ring.

Toch zit er een fantastische run verstopt in dit album. Met Gem Drop, Pz n Qz en Royal Flush delen Rome en Ghost een 1-2-uppercut-combo uit. Achtereenvolgens krijgen we een zeer fijne Mobb Deep-sample, een sublieme featuring van Method Man (!) en een vlekkeloze transitie voor de kiezen. De onheilspellende keys waarover Rome en Mef rappen lijkt namelijk in een andere octaaf te worden geplaatst en vertraagd te worden voor de volgende track, waardoor het naadloos op elkaar aansluit. In werkelijkheid zijn het twee verschillende loops, overigens.

Tussendoortje

Zoals gezegd; Method Man is behoorlijk op dreef, maar ook Conway The Machine’s bijdrage is nasty. En Chyna Streetz (zijn de twee aan elkaar gelinkt?) doet denken aan een felle straatversie van Jean Grae uit het begin van deze eeuw. Het jammere is dat zij geheel solo de plaat afsluit in plaats van in samenwerking met Rome. Die had nu ook echt op ferme drums zijn mannetje kunnen staan. Maar hey, eigenlijk mag je daar amper over klagen als je hem net een fantastische flow hebt horen leggen op Antidote, waarin hij zijn coke-raps bezaait met duizelingwekkende binnen- en klankrijm-technieken.

Het is niet het beste productie- en soundscapingwerk dat Big Ghost leverde. De sfeer die hij op deze plaat schetst kan zich simpelweg niet meten met de albums die hij met bijvoorbeeld Hus Kingpin en Conway in elkaar zette. Wasn’t Built In A Day is waarschijnlijk een plaat die verzandt tussen allerlei andere en betere boombapalbums. Wellicht zelfs uit het eigen kamp of van eigen makelij. Daardoor voelt het meer als een tussendoortje dan als een full length. Alsnog rapt Rome Streetz spreekwoordelijk zijn reet eraf. De 36-jarige New Yorker bewijst waarom hij niet vergeleken wil worden met ‘any of these washed motherfuckers’.

Geplaatst door bowie op 1 maart 2023