Onze tips voor de 2019-editie van Splash! Festival

Zoals WOO HAH! nu de status als het grootste hiphopfestival van Nederland heeft vergaard, is er bij onze Oosterburen het Duitse equivalent; Splash! Festival. Sinds jaar en dag organiseren ze een groot festival met meerder podia, foodcourts en duizenden hiphopliefhebbers. Met de bij het festivalseizoen passende temperaturen van deze week zijn we trots om aan te kondigen dat we dit jaar van beide festivals uitgebreid verslag gaan doen en de komende weken bereiden we ons dan ook flink voor. Vandaag zetten we vijf acts op een rijtje die je dit jaar op Splash! móet zien.

Splash! Festival, kortweg Splash!, vindt plaats op schiereiland Ferropolis, aan een meer bij het stadje Gräfenhainichen. De dichtstbijzijnde grote stad is Leipzig. HIJS en Splash! gaan way back (Check hierrrr!). Verschillende keren waren er redactieleden bij in Duitsland; van legendarische afterparties tot de zon op kwam, via interviews met underground acts uit de USA naar de mini-playbackshow die Missy Eliott er gaf in 2010. We reminiscen misschien teveel, maar soms missen we die tijden dat je via een hotmail-adres kon aanmelden bij Venz om met allemaal Nederlanders in een bus te zitten of gewoon random Bobby Bastard op het terrein tegen het lijf kon lopen die dan fanatiek alles bij elkaar schreeuwde. Wat er dit jaar gaat gebeuren is nog een verrassing, maar we hebben alvast vijf acts op een rijtje gezet die we hoe dan ook niet gaan missen.

Future
Met de almaar groeiende discografie van Future zit het wel goed; de zelfbenoemde ‘Supertrapper’ uit Atlanta bracht alleen in de eerste helft van dit jaar al een album en een EP uit; respectievelijk The Wizrd en SAVE ME. Op eerstgenoemde kwamen al zijn alter ego’s bij elkaar en op SAVE ME borduurt hij daarop voort. Al jaren staat hij garant voor heerlijke harde trapbassen, melancholische en krakerige zang en wij willen na die show in AFAS Live van 2017 weleens zien wat voor stappen hij heeft gemaakt op het podium! Én; hij is deze zomer voor zover wij weten niet in Nederland te zien, dus grijp je kans.

Buddy
Met een echte naam als Simmi Sims III had een artiestennaam helemaal niet gehoeven, maar toch koos de Compton-spitter ervoor zichzelf Buddy te noemen als we praten over zijn rapcarrière. Als tiener stond hij getekend bij Pharrell Williams’ Star Trak-label en werkte hij met The Neptunes en Kendrick Lamar. In 2017 bracht hij een EP uit met producer Kaytranada en een jaar later was het tijd voor zijn debuutalbum; Harlan & Alondra. Daarop staan featurings van onder meer Snoop Dogg, A$AP Ferg en Khalid. Deze jongen gaat geen kleintje blijven dus we raden je aan hem hoe dan ook te checken als je op Splash! bent.

Juice WRLD
Juice WRLD klonk niet heel geïnspireerd toen hij vorig jaar uit het niets opblies; velen noemden hem dan ook een industry plant; iemand waar ongelooflijk veel budget in wordt gepompt en op die manier groeit in plaats van organisch. Zijn live-show onderstreept dat echter helemaal niet; die is namelijk on point als een malle. In de Melkweg en op WOO HAH! deed hij zijn ding, maar de echte overtuiging kwam toen hij begin dit jaar het voorprogramma mocht doen van Nicki Minaj in de Ziggo Dome. Daar was een rockster te zien die showwise en vocaal prima uit de voeten kon en iedereen tot in de nok van de zaal wist te bereiken met zijn volume. De band achter hem speelde overtuigend en scherp, het rasperige randje in zijn stem was zeer welkom. Een sensatie.

Young Thug
Toen Thugger opkwam, werd de hipopscene verdeeld in twee kampen; Young Thug-lovers en Young Thug-haters. De haters vonden dat hij teveel mompelde en een kopie was van Lil Wayne, de lovers gingen ham op zijn tunes en zorgden ervoor dat zijn show in de Melkweg binnen no time uitverkocht raakte. Én dat de Koepelhal waarin hij optrad tijdens WOO HAH! zó uit zijn voegen barstte, dat mensen in de stellages klommen om een blik op hem te kunnen werpen. Zijn output is fantastisch, we hebben nu alweer zin om de live-ervaring weer eens mee te pikken.

Yxng Bane
Het succes van Yxng Bane komt niet zomaar uit de lucht vallen. Als geen ander weet hij diverse doelgroepen aan te spreken en genres als afro-swing, grime, dancehall en pop te versmelten tot een heerlijk geheel. Zijn versie van Ed Sheeran’s Shape Of You veroverde snel de Engelse en daarna de hele Europese clubscene en werd daarna door Sheeran zelf benoemd tot officiële remix. Daarna rijgde hij de hits aaneen; Rihanna, Fine Wine, Bestie en in Nederland zelfs een samenwerking met Dopebwog; Santo Domingo. Dit is de muziek die bij de zomer past dus het is te hopen dat er een zonnetje boven Ferropolis staat als Bane het podium betreedt!

We hebben vijf acts gegrepen uit een hele brede line-up, waarin verder ook toppers als ScHoolboy Q, Skepta en Jay Rock staan, naast vele Europese en Duitse acts. Check hier alle info over Splash! Festival 2019.

Geplaatst door bowie op 25 juni 2019