Onze art director Daniël Claessens pikt de parels uit het programma van Art Rotterdam

Met Art Rotterdam dat de stad weer volledig overneemt is er een reële kans dat je ons team bij een van de vele activiteiten tegen het lijf loopt. We hebben voor onszelf een agenda gemaakt per dag. Onze art director Danïel Claessens speurde het hele programma af en beweegt zich deze week kriskras door Roffa om zijn beoogde hoogtepunten te bezoeken, zowel de officiële als onofficiële events. En wie zijn wij om die niet met je te delen? Laat het ons ook vooral weten als je denkt dat we iets absoluut niet mogen missen. Enjoy Art Rotterdam!

Woensdag 31 januari

The New Current presents: “Transitions: Navigating Humanity in a Shifting Reality” @ BRUTUS (11:00 – 21:00)
Tickets

The New Current is een Rotterdams platform voor kunstenaars aan het begin van hun carrière. In een jaarlijkse tentoonstelling presenteert The New Current jonge, net afgestudeerde kunstenaars uit heel Nederland aan een breed publiek tijdens Art Rotterdam. Met deze tentoonstelling wil TNC de zichtbaarheid en positie van opkomende kunstenaars verbeteren. Er is ruimte voor experiment, grote installaties, nieuwe technieken en presentatievormen zoals audiovisuele kunst en cross-overs. Met een focus op videokunst, installaties en performances vertaalt The New Current complexe kunstwerken naar een unieke ervaring.

Alles is zorgvuldig op elkaar afgestemd – van de werken tot de sfeer en de catering. Het performanceprogramma draagt bij aan een verbeterde ervaring en zorgt voor een kruisbestuiving tussen verschillende kunstdisciplines, terwijl een nieuw publiek wordt bereikt. Om de impact van deelname te vergroten, is er voorafgaand aan het evenement een ontwikkelingsprogramma dat kunstenaars ondersteunt bij de overgang van de academie naar het professionele veld. Het ontwikkelingsprogramma reikt verder dan de deelnemende exposanten en is openlijk toegankelijk voor geïnteresseerde kunstenaars en makers.

Mondiaan Fonds presents ‘Prospects’

Van 1 t/m 4 februari 2024 organiseert het Mondriaan Fonds een nieuwe editie Prospects tijdens de jubileum-editie van Art Rotterdam. De tentoonstelling vindt plaats in het Distributiecentrum van de Van Nelle Fabriek en laat het werk zien van 86 startende kunstenaars. Alle kunstenaars ontvingen in 2022 een financiële bijdrage binnen de regeling Kunstenaar Start van het Mondriaan Fonds. De 12e editie Prospects is samengesteld door curator Johan Gustavsson en curator Louise Bjeldbak Henriksen.

In het Distributiecentrum van de Van Nellefabriek en buiten op het terrein is het werk te zien zijn van 86 startende en opkomende kunstenaars. Het aanbod varieert van fotografie tot wandtapijten, van video tot schilderijen, en van performances tot sculpturen. Tijdens Prospects gaan de kunstenaars graag in gesprek over hun werk. De volledige lijst met deelnemende kunstenaars is hier te vinden.

Donderdag 1 februari

Hiphop In Je Smoel presents Em Gal in de HIJSkamer (vernissage) @ Delftsestraat 25 (17:00 – 21:00)

A celebration of bright colors and bold shapes. Zo omschrijft de kunstenaar zelf haar eigen DIY-expo in de HIJSkamer. Em Gal is het artistieke pseudoniem van Emma Gallacher, een in Londen geboren en in Rotterdam woonachtige kunstenaar die diverse elementen van de jeugdcultuur onderzoekt in haar felgekleurde illustraties. In het weekend van ART Rotterdam presenteert haar eerste autonome solo-show na haar afstudeerwerk aan de Willem de Kooning Academie. Donderdag 1 februari is de officiële opening, die gratis toegankelijk is voor iedereen. Daarna is de expo nog het hele weekend te zien tot en met 4 februari.

NIKS SKIN (vernissage) @ Van Nelle Fabriek

Gecureerd door Jacqueline Grubben, georganiseerd door Stinkhond. NIKS SKIN goes RAW, belooft de online flyer, gevolgd door een uitdaging: “Go RAW too.” Kunstenaars Vince Blok, Paul Brouwer alias Stinkhond, Van de Camp Heesterbeek, Wietse Eken en Hilde Maassen presenteren er hun contemporary art. Van 17:00 tot 18:00 is er een talk met Margreeth Olsthoorn, over de invloed van digitale technologie op architectuur, fashion, kunst en design. Om 19:00 wordt er officieel geopend.

Vrijdag 2 februari

Live print caroussel door Em Gal @ HIJSkamer

Prints, prints, prints! Elke dag is er een andere activiteit te beleven bij Em Gal in de HIJSkamer en vandaag draait het (snap je ‘m?) letterlijk om prints!

Joost Vermeer & Foundation Mesh presents: Al Dente @ Wolfart Spaces

De groepstentoonstelling Al Dente opent op 1 februari bij Wolfart Spaces (Wolphaertstraat 51). Deze groepstentoonstelling brengt verschillende kunstenaars samen die werken met verschillende onderwerpen en thema’s binnen hun werk. Wat hen bindt is hun unieke zoektocht in materialiteit en hoe deze zoektocht verschillende verhalen communiceert. Hun werk kan worden geassocieerd met ‘sculpturale schilderkunst’, terwijl ze verschillende materialen onderzoeken zoals: gips, hout, staal, lucifersstokjes, gevonden materiaal en textiel.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joost Vermeer (@joostvermeer)

De tentoonstelling is samengesteld door Joost Vermeer en Foundation Mesh en is te zien in de Wolfart Spaces in Charlois. De Wolfart Spaces zijn recent gerenoveerde sociale ruimtes van bewonersvereniging W1555. De ruimtes bevinden zich vlakbij de Maastunnel in Rotterdam Zuid. De tentoonstelling is onderdeel van het officiële Art Rotterdam-programma.

Opening: Second Thought by Emir Karyo @ Roodkapje

De officiële opening van ‘Second Thought’ a.k.a. de onofficiële Rotterdam Art Week afterparty wordt gehost door Regionale Blasting Groep met HEVNGATE, PL3TH0RA, DJ METROWAR, GIGAGOON, DJ PIES en ORCZI96, SCREENAGE DJ, ITY.

‘Hoe kunnen we door imitatie en geautomatiseerde technologieën authenticiteit en de positie van de solitaire geniale kunstenaar heroverwegen?’ Tijdens Rotterdam Art Week nodigen we je uit voor de feestelijke opening van ‘Second Thought’ op vrijdag 2 februari 2024, de eerste solotentoonstelling van Emir Karyo die het uitbesteden van (creatieve) arbeid door middel van automatisering en nabootsing onderzoekt.

Zaterdag 3 februari

Pop-up tattooshop van Em Gal @ HIJSkamer

De oplettende kijker had het al kunnen zien op de poster die Em Gal voor haar expositie ontwierp. In de HIJSkamer kun je namelijk naast sculpturen, schilderijen en prints ook tattoos verwachten?! Jawel, op zaterdag bundelt ze de krachten met een tattoo-artist en verandert de HIJSkamer in een pop-up tattooshop!

Unity In Diversity presents: Art Market @ Schiecentrale

De grootste Art Market van Nederland keert terug naar Rotterdam op een nieuwe locatie: de Schiecentrale. Laat je betoveren door kunst, duik in de verhalen achter de creaties en vind verbinding met andere artistiekelingen. Hier is niet alleen ruimte voor inspiratie, maar ook voor het uitbreiden van jouw kunstcollectie. Ontmoet gevestigde kunstenaars, ontdek nieuwkomers en geniet van workshops. Koop nu je kaartje en verzeker jezelf van een dag vol kunst en creativiteit. Save the date and let Art Unite Us!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Unity in Diversity Rotterdam (@uidrotterdam)

Open atelier De Kroon @ Keilewerf

Wat in 2014 begon als een leegstaande loods, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bruisende broedplaats voor meer dan 80 creatieve ondernemers, verspreid over twee gebouwen met een gezamenlijke oppervlakte van maar liefst 6000 vierkante meter. Hier hebben meubelmakers, kunstenaars, foodtruckbouwers en muzikanten hun eigen werkruimtes gecreëerd en prachtige samenwerkingen tot stand gebracht.

Op 28 juni 2023 werd Keilewerf 1 helaas getroffen door een verwoestende brand, maar dit betekent absoluut niet het einde van Keilewerf. In Keilewerf 2 draaien de activiteiten nog op volle kracht en de makers van Keilewerf 1 hebben zich verspreid over verschillende locaties in Rotterdam en omstreken om hun werk voort te zetten.

Tijdens Rotterdam Art Week bundelen de Keilewerf en de Kroon hun krachten om alle creatieve ondernemers in de schijnwerpers te zetten en elkaar te ontmoeten. Bezoek de open ateliers, neem deel aan een rondleiding en laat je inspireren door de groepstentoonstelling in de wandelgangen.

Design Sediments @ Huidenclub

Design Sediments brengt veertien kunstenaars en ontwerpers samen die de hedendaagse dimensies van sedimentatie en groter dan menselijke tijdschalen onderzoeken. Door middel van uitgebreide verkenningen van objecten en materiaal als onderling verbonden componenten van het aardse landschap, positioneert de show cycli van winning, productie en vernietiging in relatie tot ecologische en geologische omstandigheden. Door deze zorgvuldige selectie van werken voortkomend uit materiaalonderzoek projecteert Design Sediments mogelijkheden voor sedimentair verleden en toekomst door een wevende verstrengeling van tijdelijkheid ingebed in objecten en hun polychrone realiteit.

Kunstenaarsbal @ Prinses Theater

Het Kunstenaarsbal keert volgende maand terug naar Rotterdam. Dit jaar met de 4-daagse expositie ‘Ninety Till Infinity’ als onderdeel van Rotterdam Art Week. Van 1 tot en met 4 februari tonen helden uit de jaren 90 en de grondleggers van de toekomst hun werk. Kunstminnend Nederland krijgt gratis toegang tot de expositie met werk van onder meer Aad Donker, After Nature, Frédérique Spigt, Herman Brood, Patricia Steur en Stacii Samidin. De expositie en aansluitend het Kunstenaarsbal op 3 februari vinden plaats in het Prinses Theater, het oudste theater van Rotterdam.

Met de huidige verkiezingsuitslag, waarbij de grootste partijen kunst – en cultuursubsidies willen stoppen, geeft het Kunstenaarsbal een tegengeluid. Oprichter van het Kunstenaarsbal, Fela Donker, zegt: “Kunst is Nederlands trots en erfgoed. Vooral in tijden als deze, is een expositie en bal waar we de kunsten vieren, belangrijker dan ooit. Met onze vierdaagse expositie tonen we werk van helden vanaf de jaren 90 tot opkomende grondleggers van de toekomst. Met de tentoonstelling en het bal verenigen we generaties, achtergronden, culturen en verhalen met hun kunst, muziek en aanhang.”

High Tea & Coffee met Em Gal @ HIJSkamer

Even bijkomen van alle kunst die je hebt mogen ervaren gedurende de week? Em Gal houdt een High Tee & Coffee-special in de HIJSkamer. Gewoon, zodat je kunt uitbrakken en alles op je in kunt laten werken. Entree is gratis in de HIJSkamer, zoals ook de rest van de week.

Geplaatst door bowie op 31 januari 2024