Onra op A Festival Downtown: “Ik kijk er naar uit om er weer te staan”

Halverwege dit jaar bracht hij zijn derde album Fundamentals uit en inmiddels is beatmaker Onra bezig met zijn wereldwijde tournee. Afgelopen week stond hij nog on stage in Canada, komende zaterdag staat de Fransman op A Festival Downtown in Rotterdam. In zijn drukke tourschema vond hij nog een gaatje om vanaf de andere kant van de wereld met ons te spreken.

Vorig jaar stond je ook op A Festival Downtown. Hoe vond je het?
“Het was geweldig om in Rotterdam te spelen. Van tevoren was ik wel een beetje zenuwachtig, zoals altijd, maar volgens mij is de show goed gegaan. Maar ik houd er sowieso van om op te treden in Nederland hoor. De mensen hier houden echt van de muziek en op de een of andere manier kunnen ze zich meten aan wat ik maak. Ik kijk er naar uit om er weer te staan.”

Hoe belangrijk is zo’n festival gewijd aan elektronische hiphop volgens jou?
“Heel belangrijk. Het is zo tof, ik zou willen dat er meer steden zijn die hetzelfde concept hebben.”

Heb je naast A Festival Downtown al vaker in Nederland opgetreden?
“Ik denk dat ik nu zo’n acht keer in Nederland heb gespeeld. Misschien iets vaker, in ieder geval vaker dan in Frankrijk haha. Maar ik wil eigenlijk nog vaker hier staan. Het is een van mijn favoriete landen om op te treden. De volgende keer wil ik niet alleen live komen spelen, maar wil ik ook een dj-set doen.”

Oké, dus je hebt alweer verschillende ideeën voor de volgende optredens, terwijl je in 2006 nog afstudeerde met een diploma Business and Marketing …
“Die studie heb ik toen gedaan omdat mijn doel was om voor een platenlabel te gaan werken of om er zelf eentje op te zetten. Ik wilde gewoon aan de slag in de muziekindustrie en dacht dat er voor mezelf nooit een reële kans was om artiest te worden. Je moet je bedenken dat dat in 2004 was en Myspace, Facebook en Soundcloud niet bestond. Er was op dat moment geen echte beatscene waar mensen live gingen optreden enzo.”

“Ik ben teruggegaan naar mijn oude ik: de studiorat.”

Nu ben je veel op tournee, maar je bent ook nog bezig met het maken van nieuwe muziek. Hoe combineer je dat?
“Tussen de optredens in neem ik verschillende pauzes. Al maanden van tevoren zoek ik mijn tourschema uit om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Daardoor kan ik zoveel mogelijk nieuwe muziek produceren. Het kost natuurlijk ook weer tijd om in een bepaald ritme te komen, dus daar neem ik de tijd voor. Ik werk ook alleen in mijn eigen studio. Ik kan niks creëren buiten mijn eigen space.”

Een tijd geleden nam je zelfs een break van een paar maanden om aan nieuwe muziek te werken. Hoe zijn dan die maanden zonder optredens voor jou?
“Ik ben op dat moment teruggegaan naar mijn oude ik: de studiorat. Dagenlang ben ik mijn appartement niet uit geweest en heb ik alleen maar muziek gemaakt. Het voelde goed om me niet druk te hoeven maken over een optreden. Ik kon gewoon de hele dag muziek maken zonder dat daar een tijdslimiet aan vast zat.”

ONRA_0407

In een interview vertel je dat je toen begon te luisteren naar dingen waar je vroeger altijd naar luisterde. “Het gaf me het idee om een album te maken beïnvloed door die gevoelens”, zeg je. Over welke gevoelens heb je het?
“Ik ben opgegroeid met 90’s hiphop en R&B, en destijds was de muziek anders omdat de wereld ook anders was. Ik mis echt die onbeschrijfelijke vibe van die tijd. Het was authentiek, een beetje onschuldig en mooi tegelijkertijd. Ik mis dat heel erg tegenwoordig, er zit nergens echt meer gevoel in.”

Uit wat voor dingen, naast die 90’s hiphop en R&B, heb je nog meer inspiratie gehaald?
“Ik haal inspiratie uit het verleden, dingen die ik meemaak in het leven, de mensen die ik ontmoet, plekken waar ik kom. Eigenlijk uit alles. En zoals ik al zei, ik krijg heel veel inspiratie door oude muziek te luisteren en de artiesten die daarbij horen.”

Hoe is het album uiteindelijk tot stand gekomen?
“Ik had al een aantal tracks klaarliggen voor een ander project waar ik aan werkte. Dat ging uiteindelijk niet door, dus had ik al een kleine start voor deze plaat. Daar ging ik op door bouwen; een aantal tracks gooide ik weer weg en aan de andere kant maakte ik er juist weer een aantal nieuwe bij. Daarna ging ik nadenken over wie goed zou klinken op dit album en nam ik contact op met verschillende vocalisten. Ik ben er blij om dat uiteindelijk alles goed uitgepakt heeft.”

Onra en nog heel veel andere artiesten als Clap! Clap! en Boom Boom du Terre staan aanstaande zaterdag 3 oktober op het gratis A Festival Downtown. Klik hier voor onze speciale infopage!

Geplaatst door dave op 1 oktober 2015