One Block Radius – Long Story Short

In de hectische wereld van tegenwoordig zit er te weinig humor in de hiphop, althans: dat vindt het trio One Block Radius. Dit Californische gezelschap bestaande uit Z-man (ook bekend van de Hieroglyphics), Marty James die de beats produceerd en MDA die de turntables behandelt. Dit trio maakt de hiphop net iets anders dan anders. Met energieke beats en humoristische rijms die je bijna aan Outkast doen denken, komt One Block Radius met het debuut: Long Story Short.

Wanneer het album begint, wordt je overdonderd met de energie die de beat uitstraalt en de snelle rhymes die worden afgevuurd, One Block Radius maakt zijn entree en je kan er niet omheen. Naar mate het album vordert, komt er een variëteit aan beats naar voren. Naast de beats die net even anders zijn dan anders, zijn de raps ook net even wat anders, wanneer je rauwe underground raps verwacht, kom je bedrogen uit. De raps zijn vrolijk met de nodige dosis humor en worden best aardig verzorgd door Z-Man, die helaas met niet al te veel uiteenlopende onderwerpen (vooral het representen van zijn groep) komt.
Maar naast deze raps komt er ook de nodige zang in voor. Door de beats die er in zitten is er nog wel een beetje naar te luisteren, maar na twee van zulke nummers wordt de neiging om te skippen wel erg groot. Deze gezongen nummers bevatten wel verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld alleen zijn, de toestand in de wereld op dit moment of natuurlijk vrouwen.
De beats zijn allemaal geproduceerd door Marty James die goed werk, levert want hij wil de mensen wat meer ‘open minded’ maken. Daar passen deze veelal experimentele beats erg goed bij, er worden regelmatig verschillende muziekinstrumenten gebruikt zoals gitaren, bassen en ook synthesizers. De ‘funky sound’ die de beats krijgen doet het geheel zeker ten goede om het allemaal wat gevarieerder te laten klinken. Verder verzorgt dit trio het album geheel met zijn 3-en. Dit is niet echt een probleem aangezien er genoeg variatie in zit. De raps worden vaak afgewisseld met zang, dus in principe is er voor ieder wat wils.

Om een Long Story Short te maken, is dit album zoals gezegd, experimenteel met afwijkende, energieke beats en energieke, humoristische lyrics. Dit album heeft zeker zijn sterke en zijn zwakke punten. De zwakke punten zijn vooral de zang die heel erg de keel uit gaat hangen. De raps daarentegen zijn zeker niet slecht en vergeleken met de irritante zang een verademing om naar te luisteren. De beats zijn weer wat anders, nadat je ze even gewend bent klinken ze lekker apart en muzikaal. Wanneer dit album uit meer (lees veel meer) raps van Z-Man had bestaan, was dit zeker een aanrader geweest. Door de vele gezongen elementen weet het niet te overtuigen en mist het veel kracht. Hierdoor is dit album vooral voor de liefhebber…

Meer info: http://www.oneblockradius.com

Tracklist:
01. Look Out Below
02. Loud And Clear
03. Black Mercedes
04. Up In The Hills
05. I Like Him
06. Make Believe
07. Purple And Orange
08. Wake Up Tomorrow
09. Alone
10. World On Fire
11. Learn The Words
12. Not Enuff
13. Excuse Me
14. Smokescreen
15. Missin Sumthin’
16. Champion

Geplaatst door bowie op 23 oktober 2005