Onderhonden releaseparty

Na een aantal jaren van rust rond de Onderhonden was het vanavond zo ver: de CD-presentatie van 'Afblaffers', het tweede album van de Onderhonden.

Het begon allemaal in Deventer. We gingen lekker met de auto dit keer, zodat we geen gezeur hadden met de laatste trein die veel te vroeg vertrekt… We konden nu dus de hele show afkijken, terwijl anderen na het voorprogramma al weg moesten. De zaal was lekker vol en de sfeer was eigenlijk zoals die altijd is bij nederhop optredens: goed. De DJ draaide warm met vooral veel nederhop plaatjes zoals Mach en Jesse en De Uitverkorenen, maar ook wat oldschool hiphop.

Osdorp Posse trapte af. Ik had ze al een tijdje niet meer gezien en ik denk dat ik het daarom extra vet vond. Het was een korte show met veel oldschool nummers, zodat bij mij de kriebels weer opkwamen die ik een aantal jaren terug altijd voelde. Je kan ze ‘ouwe lullen’ noemen, maar ze stralen nog steeds enorm veel energie uit op dat podium, wat je ook weer terug zag in de reactie van het publiek: stagedivers en pogoënde mensen zoals dat alleen maar bij OP kan zijn.

Na een half uur hiphopplaatjes van Daan kwamen de Onderhonden op het podium. Totale chaos brak los. 5 gekken op het podium: Def P, Quinte, Casto, Oscar en Das. Ze werden ondersteund door DJ Daan en Money P achter de draaitafels. De Onderhonden begonnen met een voorstel rondje, waarbij gelijk al teksten vergeten werden. Dat maakte opzich niet zo veel uit, aangezien het wel werd opgevuld door freestyles, maar het was wel kenmerkend voor de rest van de avond. Ik vond dat ze in de meeste nummers niet echt als een eenheid overkwamen: het zijn 5 dominante rappers die allemaal in de picture willen staan. Een aantal nummers sprongen er wel echt uit, dat waren natuurlijk de oude: ‘Gekte Van De Wetenschap’, ‘Onderhonden Van De Grond’, maar ook twee nieuwe nummers: ‘Op De Vlucht’ en ‘Verslonden’. Het publiek reageerde daar goed op. Ik denk dat dat vooral door de lekkere boembastische beats kwam, maar waarschijnlijk ook omdat dat de nummers waren die ze al kenden. Wat mij betreft waren dat de hoogtepunten en was de rest van de show een beetje afwachten tot er weer een vet nummer kwam. Wat de nieuwe formatie betreft: het zijn allemaal stuk voor stuk hele verschillende persoonlijkheden. Quinte is rustig en bescheiden maar wat mij betreft de beste flower/freestyler, door de rest van de groep wordt hij jammergenoeg overstemd. Casto was vanavond het best op zijn plaats. Hij kwam zoals altijd luidruchtig in zijn eigenzinnige stijl, de leukste van de avond. Def P bracht niets nieuws, maar zonder hem geen Onderhonden. Hij is en blijft de voorman. Das had ik een keer eerder gezien met de Gekste NUA en ik had geen hoge pet van hem op. Dat heb ik nu nog steeds niet. Oscar komt bijna altijd met serieuze teksten in zijn hele aparte eigen flow die, naar mijn mening, niet goed overkwam op deze manier. Het is meer wat voor een solo optreden.
Alles bij elkaar gezien vond ik het niet zo’n best optreden. Er zaten een paar leuke dingetjes in, maar ik was zeker niet onder de indruk. Ik had eigenlijk wel wat gastoptredens verwacht van bijvoorbeeld Mach en Jesse, Janor, Loco of de Uitverkorenen, aangezien op de CD veel gastrappers meedoen. Toch lieten ze op zich wachten en was een gozer van Scylla de enige die van zich liet horen.

Al met al was het wel een gezellige avond met veel bekenden en een hele goede sfeer.

Fixtures:
Hoogtepunt: Osdorp Posse
Dieptepunt: Het nummer ‘Wack en Waardeloos’ van de Onderhonden.
Bier: 2,00 (!!!)
Wc: Gratis
Garderobe: 1,00
Fotograferen: Ja
Geluid: Prima
Bezoekers: heel erg druk
Damage: 11 euro
Cijfer: 6,5

Geplaatst door bowie op 25 januari 2004