Onder meer Black Thought, Dashaeno en NF in hoge rotatie deze week

Maandag, schmaandag. Sommigen van jullie hebben de release-radars compleet links laten liggen afgelopen weekend en zijn nu tijdens de 9-tot-5 aan het uitkateren van het weekend vol clubbing en concerten. Anderen – lees: wij – hadden een relatief rustig weekend en hadden tijd genoeg om onze playlist-update voor te bereiden. Twintig kersverse tunes staan erin voor je klaar. Drie lichten we er uit, voor de rest scrol je lekker naar de afspeellijst onderaan dit artikel. Pro tip as always: abonneer erop en je krijgt de update wekelijks als eerste voorgeschoteld. Veel luisterplezier!

Black Thought gaat groovy

The Roots mag dan al jaren op een laag pitje staan – wij weten alsnog wel wie de hardste rapper is van alle actieve rappers. Dat bewees Black Thought namelijk al in die groep, maar de laatste jaren dropte hij ook gestaag op eigen titel mixtapes, EP’s en albums. Met als kroon het vorig jaar verschenen Cheat Codes. En nu is er alweer een nieuwe: Glorious Game, in samenwerking met producer/band El Michels Affair. Opnieuw een collabo-album, dus. En waar de doffe en donkere drums van Danger Mouse op de voorganger behoorlijk klapten, is het dit jaar allemaal een tikkeltje zachter en groovier.

Als opening van de playlist hebben we misschien wel de meest weirde track van die plaat toegevoegd. The Weather verandert namelijk niet één maar meerdere keren soepel van tempo. Moeiteloos laat Black Thought horen dat hij om kan gaan met plotselinge vertragingen en crescendo’s. Combineer dat met zijn liefhebberij voor soul en hij heeft opnieuw een heel fijne danspartner gevonden in El Michels Affair. Oke, het levert niet de magie op die Cheat Codes instant bracht, maar is alsnog een plaat die je niet missen moet.

Dashaeno belooft dat het allemaal goedkomt

Het project het komt wel goed, dat beloof ik… is gebouwd op motivatie, kracht en talent, maar ook op verdriet, onzekerheden en doorzettingsvermogen. Maker ervan is Dashaeno, die je kunt kennen als member van het Amsterdamse collectief Black Acid. “Soms heb je een externe stem nodig om je te herinneren aan je interne kracht,” aldus Dashaeno. “Dit project is die stem.” Als doel heeft hij raken en inspireren.

En dat is precies wat de 11-tracks tellende EP poogt te doen. Krachtige teksten over waar hij, zijn familie en vrienden allemaal mee moeten dealen; de straat, verleidingen en: shit! Da’s de titel van de tune die hij met sor maakte voor de plaat. Banger!

NF biedt hoop, maar neemt ook risico’s

NF’s vijfde studioalbum HOPE kwam onlangs uit, maar vlak ervoor had hij de tourstop in AFAS Live al uitverkocht. De rapper is bijzonder populair, ook in Nederland, maar vliegt bij grote media nog vooral onder de radar door. Samen met Cordae rapt hij in CAREFUL over hoe belangrijk het is risico’s te nemen om te komen waar je wilt staan. NF heeft het bijvoorbeeld over hoe dankbaar hij is voor zijn artiestenbestaan, en dat hij geen spijt heeft van welke artistieke keuzes hij allemaal heeft gemaakt.

Cordae rapt op zijn beurt over hoe hij altijd het gevoel heeft dat hij zichzelf moet beschermen. Het refrein samplet uit Tech N9ne’s track Tell Everyone uit 2023. Wij zitten nog niet zo diep in NF’s discografie als de 6000 kaartkopers van zijn AFAS-show maar dit zijn wel de tunes die ons over de streep gaan trekken.

Stream de playlist:

Geplaatst door bowie op 17 april 2023