Om dit weekend op repeat te zetten: Lloyd Banks, Swizz Beatz en Krasimir Balakov

Lloyd Banks’ hattrick, een kwartier aan bars en beats uit Limburg en Swizz Beatz z’n ode aan NY rap ter ere van de 50e verjaardag van hiphop. Dit zijn de drie platen die dit weekend hier op repeat gaan. Mini-reviews en streams hieronder!

Lloyd Banks – The Course Of Inevitable 3: Pieces Of My Pain

Hij dropte al in 2021, 2022 en uiteraard gaat ook 2023 niet voorbij zonder een full length van Lloyd Banks. Onlangs schreven we al over de single die hij maakte met Method Man, maar nu hervat hij zijn COTI (The Course Of Inevitable) reeks met deel 3. Die is ondertiteld met ‘Pieces Of My Pain’. De ‘PLK’ strooit weer met bars gedurende 16 tracks, en krijgt daarbij naast Mef ook hulp van onder meer G-Unit-soldaat Tony Yayo, .38 Spesh en Vado. Toch is het Banks die de touwtjes in handen heeft, en blijft groeien als MC.

De New York mc laat meer van zichzelf zien dan op de andere twee platen in de trilogie en de derde verse van Voices is zo’n couplet dat makkelijk instant tussen je favoriete Banks-teksten kan belanden. Ook de mix en master zijn er ernstig op vooruitgegaan ten opzichte van die vorige albums. Je kunt Banks eindelijk verstaan zonder het volume op 110 te moeten gooien. En dat is gunstig, want hij heeft behoorlijk wat te melden: Think I’m addicted to the pain / I lost too much in me I’ll never be the same / Use to betrayal even compliments are strange.” Pure grittyness, we like!

Krasimir Balakov – Hand Van God Pt. 2

4/20 is al jaren een van de populairste releasedates voor nieuwe rapmuziek. In Amerika, maar ook in Nederland verschijnt dan flink wat spliff-gericht luistervoer. De surprise drop van Krasimir Balakov, een collectief met daarin Limburgse topspelers Dookie, Tenshun, Papa Jay en Clifbanger brengt je ook zonder het groene goedje in hogere sferen.

De eerste drie genoemde cats leveren de bars, laatstgenoemde de instrumentaties. Kalm gebrachte maar goed doordachte punchlines. “Verse shit die in m’n hersens zit spit ik als een kersenpit”, horen we Papa Jay rappen. Verderop op de plaat moved Tenshun krauts als een SS’er, en opps kunnen de druk niet aan door hoe Dookie de bars opkrikt.

Swizz Beatz – Hip Hop 50 Vol. 2

12 augustus bestaat hiphop officieel 50 jaar (hoewel er mensen zijn die Kool Herc’s party níet als startschot beschouwen) en dat wordt uitgebreid gevierd. Vorig jaar trapte DJ Premier een nieuwe reeks EP’s af die het genre vieren. Aan Swizz Beatz de taak om het stokje over te nemen voor Vol. 2. Dat is een ode geworden aan New York-rap, met onder meer Nas, Jadakiss, Fivio Foreign en A Boogie Wit Da Hoodie. Maar ook Lil Wayne, Lil Durk en Jay Electronica duiken op.

Take Em Out, waarop Jadakiss spit, is het grittiest: “Material, a razor, a plate, you see your profit risin’ / Still learnin’ the algorithms and monetizin’ / Not condonin’ the mumble rap and the harmonizin’ / Forefathers of rap, I’m apologizin’.” Classic NY stuff, right there. ZONE ZONE ZONE!

Geplaatst door bowie op 21 april 2023