Voetbalclub Olympique Marseille brengt posse-cut uit om ziekenhuizen te steunen

Olympique Marseille maakt de naam van betrokken volksclub opnieuw waar met een prachtig initiatief. Op de verrassende posse-cut cOMbat quotidien (dagelijkse strijd) doet een aanzienlijk deel van rappend Marseille mee om iedereen die getroffen is door het coronavirus een hart onder de riem te steken. Opbrengsten van de track gaan naar een speciaal hulpfonds van de club om ziekenhuizen in de Franse havenstad te ondersteunen.

Het is niet de eerste keer dat de voetbalclub een samenwerking met een prominente rapper uit Marseille aangaat. In 2012 bracht het al de track Lumières Orange van IAM-rapper en producer Akhenaton uit. De ‘oranje lichten’ uit die titel waren een verwijzing naar de binnenkant van de bomberjacks die veel supporters uit de harde kern van de club vroeger droegen.

Veel clubs in het Franse voetbal hadden namelijk rechts-extremisten onder hun aanhang, en daar moest het uiterst multiculturele Marseille niks van hebben. Net als veel andere supporters, droegen zij echter wel bomberjacks. Om zich te distantiëren van het racistische gedachtengoed uit andere harde kernen, gingen de supporters van Marseille hun bomberjacks binnenstebuiten dragen. De de oranje binnenkant groeide daardoor uit tot een opvallend teken van antiracisme.

Tegelijk met de track van Akhenaton, bracht de club dat seizoen een derde shirt uit dat zwart met oranje details was. Het shirt kon ook binnenstebuiten gedragen worden, waarmee het in een oranje variant met zwarte details veranderde. In de nek stond een quote uit de bijbehorende track, en zo brachten shirt en song een bijzonder stuk clubhistorie opnieuw tot leven.

Inmiddels is de club een aantal jaren én een kledingsponsor verder (Adidas werd vorig seizoen opgevolgd door Puma), maar heeft Olympique Marseille nog niks aan maatschappelijke betrokkenheid ingeleverd. En hetzelfde geldt voor Franse rap, dat vaak een stuk politiek geëngageerder is dan de Nederlandse evenknie. Dat blijkt ook uit de bevlogen, geëmotioneerde lyrics die Kemmler, Hatik, Zamdane, Relo, DRIME, AM La Scampia en R.E.D.K. in cOMbat quotidien laten horen. Het refrein komt van Saïd, de soulzanger die sinds het vertrek van Freeman uit IAM deel van die legendarische crew geworden is. “Hallo? Hallo? Begrijp je mij?”, zingt hij, “Hier beneden ben ik op zoek naar jou.”

J’ai vu des médecins courageux, des infirmières de guerre
J’ai vu des malades rien lâchés comme les meilleurs des supporters

Kemmler trapt af met de openingsverse. “Ik zag dappere dokters, oorlogsverpleegsters / Ik zag de zieken nooit loslaten als de beste supporters”, rapt hij daarin, om daarna te rouwen om Pape Diouf, de geliefde oud-voorzitter van de club die onlangs op 68-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van het virus.

Hatik dropt vervolgens een verse die geschreven is vanuit de ogen van een brandweerman, die middenin de pandemie door moet werken. Onderweg in de stad komt hij verplegers tegen, ambulancepersoneel, een winkelier op de rand van een faillissement en een oude man die zijn familie mist. Relo komt met poëtische bars waarin hij beschrijft wat hij zelf ziet en meemaakt in Marseille: “Om 20.00 uur horen we de kleine jongens op lege pannen bonzen om de stervenden te eren en om levens te redden.” De gloed die hij in hun ogen ziet is blauw en wit als bij DC-superheld Black Lightning, niet geheel toevallig ook de clubkleuren van Olympique Marseille.

À vingt heures, on entend les p’tits taper sur des casseroles vides pour honorer ceux qui côtoient la mort pour sauver des vies

De stijlen van de diverse vocalisten op de track verschillen enorm, maar zwakke bijdrages zijn er eigenlijk op cOMbat quotidien niet te vinden. De track overstijgt generaties en subgenres, is swingend en fris zonder de ernst van de situatie te bagatelliseren, en klinkt boven alles oprecht betrokken zonder sentimenteel te worden.

“Via deze song en de #cOMbatquotidien campagne, willen de artiesten en Olympique de Marseille talent en solidariteit met elkaar laten rijmen”, laat de club in een begeleidend statement weten. “Alle opbrengsten worden gedoneerd aan de ziekenhuizen van Marseille en degenen die het meest in nood zijn, middels de OM Foundation.”

Kijk. Dít is dus hoe je een coronalied aanpakt.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 30 april 2020