Oh No – Exodus into unheard rhythms

Galt Macdermot is een 77-jarige componist/pianist. Geboren in Montreal, muzikaal enorm beïnvloed in Zuid-Afrika en uiteindelijk succesvol over de hele wereld. Vooral in de jaren zestig en zeventig produceerde hij talloze nummers die volgens Macdermot zelf het meest weg hebben van een mix van jazz, R&B, funk, en Afrikaanse ritmes. Zijn wereldwijde doorbraak kwam met de productie van de musical ‘HAIR’ in 1967.
Boeiend voor muziekliefhebbers in het algemeen, maar wat doet deze man, niet bepaald van de hiphopgeneratie, op een hiphopwebsite? Stones Throw producer/MC Oh No is de link. Voor zijn tweede album ‘Exodus into unheard rhythms’ gebruikte Madlibs broertje alleen samples van Macdermot. Oh No is overigens niet de eerste hiphopper die aanklopt bij deze componist. Pete Rock (voor Run DMC’s ‘Down with the king’), Busta Rhymes (‘Woo-hah! Got you all in check’) en vele anderen maakten al gebruik van zijn muziek.

Op ‘Exodus into unheard rhythms’ blijkt deze opzet een hele juiste keuze. Van de eerste tot de laatste track staat het album als een huis. Het is echt zo’n plaat die je in een roes meesleurt waar je pas weer uit opschrikt als de muziek ophoudt. Natuurlijk helpt het putten uit één samplebron bij het creëren van eenheid op een cd, maar ook de rest klopt helemaal. Oh No heeft een plaat vol afwisseling waarbij hij niet schroomt uitersten op te zoeken. Zo staat een bangende track als ‘In This’, met een in bijzonder goede vorm verkerende Murs, tegenover klassieke, bijna krijsende violen op ‘Second Chance’. Op laatstgenoemd nummer is Stones Throw zanger Aloe Blacc te horen, die telkens net off-beat zingt. Mede hierdoor en vanwege die erg aanwezige violen is dit een track waar je de eerste paar luisterbeurten bij kan denken dat het op het verkeerde album is beland. Hoe vaker je het nummer hoort, hoe meer je geniet van de chaotische sound en tempo- en volumewisselingen.

Galt Macdermot is tijdens zijn verblijf in Zuid-Afrika in de jaren vijftig een enorme fan geworden van originele Afrikaanse muziek, waarin men zich afzette tegen de apartheid. In de seventies, terug in de VS, zette hij zich in voor de Afro-Amerikaanse bevolking en in 1970 werkte hij aan de film ‘Cotton comes to Hollywood’, een van de eerste Hollywoodproducties gericht op een zwart publiek. De track ‘Black’ is een nummer dat tekstueel dan ook vast in Macdermot’s straatje past. Poor Righteous Teachers MC Wise Intelligent rapt over de nog altijd grote problemen die zwarten in de VS hebben. Ook de rapindustrie, waar slechte blanke MC’s bij platencontracten de voorkeur krijgen boven goede zwarte rappers, wordt aangepakt.
Voor wie dit allemaal wat te ver gaat, zijn ook luchtigere tracks aanwezig, zoals het melige, maar heel lekkere ‘T. Biggums’. De half zingende, half rappende Dudley Perkins en Georgia Anne Muldrow refereren in een soort rollenspel aan het drugsverslaafde Dave Chapelle karakter Tyrone Biggums. Prachtig uitgewerkt en de enorm aanstekende pianomelodie maakt het nummer, de b-kant van de eerste 12" van het album, compleet. De andere track op die single is ‘Gets mine’ featuring Buckshot. Dit nummer heeft die duistere Bootcamp sound en bewijst wederom hoe gevarieerd en lekker ‘Exodus into unheard rhythms’ is.

De ene track is misschien net ietsje minder dan de ander (Vast Aire klinkt wat ongeïnspireerd op’No aire’), of eigenlijk moet ik zeggen de ene track nog net wat beter dan de ander, want eigenlijk is een zwakke plek op dit werk niet te vinden. Oh No heeft met zijn afwisselende producties en een heel leger aan fijne gastbijdragen (AG, LMNO, Posdnuos, vrijwel iedereen komt dope) waardoor hij zelf slechts drie keer de mic oppakt, een uur aan heerlijke hiphop in elkaar geknutseld. Ondanks de variatie klinkt het als geheel en wil je na afloop de cd gewoon nog een keer horen. Petje af voor deze producer die zijn goede debuutalbum met deze plaat overtreft. Met dank aan Galt Macdermot.

Tracklist:
01. Intro
02. Beware (Feat. Cali Agents)
03. Black (Feat. Wise Intelligent)
04. Get Yours (Feat. Buckshot)
05. Interlude
06. To Be An MC (Feat. K Jay)
07. To Be An MC Reprise (Feat. K Jay)
08. Keep Tryin’ (Feat. Roc C & Aloe Blacc)
09. Know Better (Feat. Wordsworth)
10. Second Chance (Feat. Aloe Blacc)
11. Low Coastin’ (Feat. AG)
12. Hank (Feat. LMNO)
13. No Aire (Feat. Vast Aire)
14. Cut Session (Feat. DJ Romes)
15. Smile A Lil Bit (Feat. Posdnuos)
16. Keep It Lit (Feat. MED & Wildchild)
17. Skit: Callin’ In T. For Some Food
18. T. Biggums (Feat. Dudley Perkins & Georgia Anne Muldrow)
19. In This (Feat. Murs)
20. Lights Out (Feat. Frank N Dank)
21. Basement. Interlude
22. Coffee Cold (Feat. Fergus Macroy)

Meer info: htp://www.stonesthrow.com

Geplaatst door bowie op 7 augustus 2006