Offset’s ‘Father Of 4’: de rapper die misschien liever trapper was gebleven

2018 was een uitstekend jaar voor Migos-fans. Tenminste, als je op kwantiteit gaat letten. Met Culture II brachten de drie ATLiens een album uit dat met 24 tracks wel erg omvangrijk was. De bedoeling was dat ze voor het eind van het jaar ook alledrie een soloplaat zouden droppen, maar daar verschenen er maar twee van. Offset maakt vandaag de Migos-winter compleet met Father Of 4, na een zeer turbulent jaar te hebben gehad.

Quavo ging met QUAVO HUNCHO in de winter gewoon verder op de uitgebreide album-tip. Maar liefst 19 tracks stonden er op zijn soloalbum. De meest interessante release van vorig jaar was die van Takeoff, die kort op het album van zijn compagnon verscheen. In 35 minuten liet hij zien en vooral horen waarom hij de beste rapper van het trio is. Vaak kwam hij het meest energiek uit de hoek, maar toen hij de kar alleen moest trekken kwamen ook zijn reflecterende gedachten voorbij.

Daar heeft Offset een voorbeeld aan genomen. Net als op Without Warning, het project dat hij in 2017 met 21 Savage uitbracht, speelt producer Metro Boomin een grote rol achter de knoppen. Hij en Southside zorgen voor de minimalistische productie, waardoor Offset de ruimte heeft om zijn verhaal te vertellen; over hoe hij van ‘één van de drie Migos-rappers’ uitgroeide tot de man die hij nu is.

Het zorgt voor het meest persoonlijke werk van Offset tot nu toe. Sterker nog; Father Of 4 is überhaupt de meest persoonlijke Migos-gerelateerde plaat tot nu. Je moet af en toe goed tussen de regels door luisteren, maar Offset heeft degelijk wat te melden en is niet af te schilderen als snelle mumblerap-kassier. Door een auto-ongeluk dat hij kreeg in mei 2018, toen Cardi B zeven maanden zwanger was van zijn vierde kind, zag hij in dat je voor alles de tijd moet nemen. “Slow down. Denk na bij iedere move die je maakt”, was de grootste les die hij uit het ongeluk meenam.

Knap voor iemand die al ruim twee jaar in een roes leeft. Megahit Bad And Boujee -inclusief zijn iconische rain drop / drop top-hook- lanceerde Migos definitief naar het sterrendom. In de nasleep van die song stonden ze in uitverkochte arena’s tijdens een tour met Drake, waren er Grammy-nominaties, verschenen ze in promo’s voor de NBA, in Netflix-commercials en in bijvoorbeeld Carpool Karaoke. De Migos waren overal; in Nederland traden ze bijvoorbeeld op tijdens Encore Festival en Lowlands in 2017 en een jaar later was het de beurt aan het hoofdpodium van WOO HAH!.

Offset tijdens Encore Festival 2017, door Levaronne Lourens (Baksteen Productions)

Ondanks dat hij vorig jaar even als een met juwelen behangen mummie door het leven moest, als gevolg van de crash met zijn auto, besloot Offset het niet rustig aan te doen. Hij was te horen op twee van de grootste clubkrakers van het jaar; Kodak Black’s ZEZE en Taste van Tyga. Tussendoor zat hij ook nog vast wegens vuurwapenbezit als veroordeeld misdadiger, maar hij mocht op borgtocht alsnog de toenmalige tour van Migos afronden. En dan was er nog de soap rondom zijn relatie met Cardi; hij vroeg haar ten huwelijk op het podium en moest haar enkele maanden later ook op een podium vragen om hem terug te nemen, nadat hij schijnbaar een scheve schaats had gereden.

Inmiddels zijn ze weer samen en doen ze het naar eigen zeggen rustig aan. “We zijn dingen aan het uitpraten, dingen aan het uitpuzzelen”, zegt het koppel daarover. Het is ook niet mals om een relatie te hebben als je beide superster bent. Maar als de powervrouw die Cardi is, zwengelde ook zij de marketingmachine achter het -toen nog- aankomende album van haar man nog eens aan; “I’m loving hubby album … It’s a very deep album… Intro made me cry twice”, gooide ze er begin november uit via Twitter. Het is zowat de enige promotie die het album nodig had, toch duurde het nog ruim drie maanden voordat de rest van de wereld kon ontdekken of het ongelogen was.

Offset tijdens WOO HAH! 2018, door Jenny Janssens

Natuurlijk staan er wat catchy zinnen en genoeg speelse ad-libs op Father Of 4, maar Offset kiest voor een andere benadering dan op de groepsalbums. De trapbeats zijn eerder somber te noemen dan uplifting. De fluiten, de synthesizers en melodische samples worden vakkundig naar de achtergrond gedrukt door Metro en Southside en daarvóór klinken vrij kale drumpatronen. Daardoor zijn de melodieën subtiel aanwezig. Erboven kan Offset met zijn stemgebruik een stempel drukken op verschillende tracks. Soepel flowt hij over de hi-hats en een divers palet aan snaredrums. Over zijn verleden in het criminele circuit (Lick), maar ook over hoeveel spijt hij heeft dat hij de moeder van zijn laatste kind heeft bedrogen (Don’t Lose Me). Jammer dat dat in combinatie moet met het noemen van designermerken en het maken van seksistische opmerkingen, maar het gebaar is mooi en past eigenlijk perfect bij de lifestyle van het koppel.

When you leave by my side I get woozy
When you won’t stay twerkin’ in your two piece
Starin’ on the ground, you know you amuse me

Offset klinkt minder energiek dan op eerder werk en hier en daar zelfs breekbaar. Zijn stem kraakt en tussen het braggen over kettingen, zijn wagenpark en zijn vermogen door reflecteert hij op het vaderschap (vier kids van vier verschillende moeders is ook niet niks), toont hij liefde voor zijn naasten en geeft hij toe dat hij niks om de faam geeft die zijn muziekcarrière met zich mee heeft gebracht. Sterker nog; hij zou liever nog één keer bij zijn oma -die in 2012 overleed aan kanker- aan de keukentafel een door haar gemaakt prakje naar binnen werken, geeft hij toe in Red Room. En in North Star (met fenomenale uithalen van Cee Lo Green!) kijkt hij terug op hoe hij de haters overwon: They thought I was gon’ fail if you ask me / They don’t really want me on, oh so sad to me.

Daardoor hinkt hij nu op twee benen. Father Of 4 is een prima geproduceerd en sfeervol album en is met 57 minuten niet zo over de top als bijvoorbeeld Culture II, maar heeft geen klapper van een hit die dat album dan weer wel had. Het zal zijn bedoeling zijn. In tegenstelling tot die snoeiharde trapbangers, beweegt Offset zich nu meer en meer richting het emo-trapgenre waar stadsgenoten als Lil Baby en Gunna zich in begeven. De beats sluiten goed op elkaar aan en doordat er een team van vaste producers aantreedt klinkt het niet als een bij elkaar geraapt zooitje nummers. En met laatstgenoemde, maar ook J. Cole, Travis Scott, Gucci Mane en wederhelft Cardi aan zijn zijde kan hij zich zo’n experiment prima veroorloven. Die absolute clubanthems bewaart hij vast voor Culture III. Hoewel niet alles van de plaat goed beklijft, ademt Father Of 4 zorg voor details. Offset heeft een hekel aan de faam en heeft daar het best mogelijke album bij gemaakt.

Beluisteren doe je hieronder:

Geplaatst door bowie op 22 februari 2019