Oddisee – Tangible Dream

Tangible Dream kent een bijzondere oorsprong. Oddisee bracht in september zijn meest recente instrumentale album The Beauty In All uit, een plaat met een rijke collectie aan prima beats. Voor de mensen die het via zijn Bandcamp-pagina bestelden, had Oddisee een bijzondere extra in petto: geen bonustrack, maar een compleet bonusalbum. Tangible Dream bevat beats en verses die hij tijdens zijn laatste tour onderweg maakte en kreeg zulke enthousiaste reacties dat eigenlijk niemand het nog over The Beauty In All had. Het is dan ook meer dan logisch dat de verzameling tracks die eigenlijk de B-kant van zijn album vormde, nu ook als op zichzelf staande plaat uitgebracht wordt. De ontstaansgeschiedenis doet misschien een samenraapsel van losse tracks vermoeden, het album klinkt absoluut niet zo.

 

Producer/MC Oddisee is duidelijk een man die van de ambachtelijke aanpak houdt. Hij laat zich inspireren door zijn omgeving en blijft tekstueel zeer dicht bij zichzelf. Dat levert niet de meest spectaculaire verhalen op, maar hij slaagt er zonder meer in te boeien door simpelweg te vertellen wat hij voelt en meemaakt. Dat zit ‘m niet in de laatste plaats in de eerlijkheid waarmee hij te werk gaat. Of het nu gaat over het bereiken van zijn dromen (Tangible Dream), een ex-geliefde die hij nog niet helemaal los kan laten (The Goings On) of over zijn plaats in het rapspectrum (Yeah & Nah), Oddisee legt er zijn ziel in bloot. Een van de hoogtepunten daarvan is Own Appeal, een track waarin hij zijn twijfels verwerkt omtrent het pad dat hij gekozen heeft. Op bijna boeddhistische wijze omarmt hij vervolgens die twijfel en de spanning van de onzekerheid over de toekomst, samengebald in het refrein: Living in the moment got a hopeless feel / but the feeling in itself got it’s own appeal. Om vervolgens te concluderen dat ‘t hoe dan ook goed komt: Excited by the risk and the chances I’m taking / Not sure what I’m putting my faith in / but I’mma be alright.

 

Dat hij die emotioneel geladen teksten rapt met een duidelijke, warme stem en een zeer behendige flow die qua tempo net iets hoger ligt dan de meeste van zijn generatiegenoten, helpt zonder meer bij het smoel geven daarvan. Sowieso is Oddisee qua stijl een relatief vreemde eend in de bijt; aan de ene kant is hij overduidelijk een purist die qua gevoel voor samples en melodie vooral de klassiekers van The Native Tongues crew goed bestudeerd heeft, aan de andere kant hoor je zijn afkomst uit Washington D.C. sterk terug in zijn drums. Die zijn op hun beurt beïnvloed door de daar zo populaire Go-Go stijl, een subgenre van funk dat gekenmerkt wordt door het karakteristieke drumpatroon en een uniek soort conga’s. Die combinatie maakt dat Oddisee een eigen geluid heeft dat hem doet uitstijgen boven de vele beatmakers die vast blijven zitten in het kopiëren van hun invloeden uit de jaren 90. Oddisee verwijst naar zijn invloeden (zoals naar Cru in Own Appeal dat dezelfde rhythm sample gebruikt als in hun hit Just Another Case uit ’97) maar bouwt er ook op voort (bijvoorbeeld door de toevoeging van de strijkers in diezelfde track).

 

De haalbare droom waar Oddisee aan refereert, bestaat uit zijn brood verdienen met zijn muziek, en bij voorkeur goed belegd brood, zonder concessies te doen aan zijn visie. Tornen aan de integriteit van zijn muziek is korte termijn denken en Oddisee gelooft daar niet in, of zoals hij in het titelnummer zegt tegen een naamloze collega die klaagt over een gebrek aan succes: So what are you bitching about? / Niggas want to run with the wolves, and now they sitting out / I mean at least you’ve got a chair, yet you stand for nothing / You’ll fall for anything focused on never missing out.

Tangible Dream gaat geen legers nieuwe fans voor Oddisee creëren. Het gaat geen eindeloze stroom aan blogs beheersen en het gaat geen monsterhits opleveren. Het zal Oddisee worst wezen. Hij is comfortabel in zijn huidige positie en werkt ondertussen verder aan zijn eigen droom. De haalbaarheid daarvan staat voor hem buiten kijf. This here’s a tangible dream / They try to tell you that it’s not and that’s a part of the scheme / I can get it. Hij verdient het om gelijk te krijgen.

 

Tracklist:

 

01. Tangible Dream

02. Yeezus Was A Mortal Man

03. Killing Time

04. Own Appeal

05. The Goings On (feat. Ralph Real)

06. Be There

07. Yeah & Nah

08. Interlude Flow

09. Unfollow You (feat. Olivier St Louis)

10. Back Of My Mind (feat. Paolo Escobar)

11. Tomorrow Today

12. Outro Flow (feat. Toine & Trek Life)

13. Bonus Flow (feat. Diamond District)

Geplaatst door bowie op 15 november 2013