Ocean Wisdom vertraagt én verbetert op zijn nieuwe album ‘Stay Sane’

Meer dan vaak ging het de afgelopen vijf jaar over snelle flows als het ging over Ocean Wisdom. De rapper uit Camden kan een woordenbrei sneller spugen dan Eminem. Op zijn nieuwe album Stay Sane komt die vaardigheid slechts sporadisch in de schijnwerpers te staan. De spervuren aan woorden maken plaats voor de nodige kalmte; en misschien zijn die momenten wel de meest krachtige van Ocean Wisdom anno 2021.

DOWNLOAD Ocean Wisdom Stay Sane Zip Download & Rar

Stay Sane is alweer het vierde album van Ocean Alexander Alouwishas Wisdom, die op zijn debuutsingle Walkin’ sneller spitte dan Eminem in Rap God. 4,45 woorden per seconden vloeien er daarin over zijn tong. Ook in Drilly Rucksack, een track op dit nieuwe album, trapt hij even het gaspedaal maar de boodschap vliegt dan al gauw over je hoofd. De beat is namelijk heerlijk funky en hypnotiserend, maar als de inhoud ten koste gaat van de vorm haakt ondergetekende al gauw af. Voor de video liet hij zich zichtbaar inspireren door die van JAY Z’s The Story Of O.J.

Hij weet regelmatig typische Britse humor te vermengen met Amerikaanse ‘college rap’. In de intro bijvoorbeeld, als hij na iedere zin een hele maat pauze neemt en zingt: We used to watch a movie / back when we was cool / Until you tried to fuck my best friend / Don’t make me put him on the news. Hij laat letterlijk in de hook zijn zinnen even marineren op een Chance The Rapper-achtige wijze; om in de coupletten weer aan te zetten.

De productie is muzikaal; van het soulvolle Uneven Lives (waarin hij de helende kracht van even vrijnemen en uitzoomen beschrijft) via de Aziatische toonladders in Dragons tot de vrolijke baslijn van Good Girl, waarin hij flirt met ska en reggae en daar ook zijn stemgebruik op aanpast. Een Budweiser brengen is niet genoeg om Ocean om je vinger te winden, zo blijkt. Bovendien weet hij wat hij wil: “Need me a Nubian queen / Or a cultured European ting that’ll keep me warm / Trust my typical self to be living in stealth / And a girl that know wah gwaan.”

Maar Stay Sane gaat dieper dan dat. Op het album plaatst Ocean zich middenin de wereld anno 2021. Hoe hij de flow van Eminem’s Superman leent om te vermelden dat racisme een constante factor is in niet alleen zíjn leven, maar eigenlijk in dat van een ieder, is indrukwekkend.

De pandemie heeft hem hoorbaar bewust gemaakt van alles wat er speelt buiten het oefenen van ratelende rapflows. Ocean Wisdom is aan het zoeken maar weet, net als iedereen, de oplossing niet. Hij heeft er in ieder geval voor gezorgd dat het flexen met rapvaardigheden op een lager pitje is komen te staan. Zijn nieuwste wapenfeit matcht met de huidige energie in de wereld.

En daarin kun je je beter rustig houden, toch? Waarom jezelf boos laten maken door anderen als je ook bij jezelf te rade kunt gaan? Kalm aan. Dan breekt het lijntje niet.

Stream:

Geplaatst door bowie op 2 april 2021