Nul7Negen – Kwaad Tegen Kwaad

“Het regent bloed als water / het verwoest het goede / kwaad beschadigt het goede”. Zo… dat zijn de eerste twee zinnen die je direct naar je kop geslingerd krijgt wanneer je Kwaad tegen Kwaad op zet. Ondersteund door een duistere beat laat de agressief spittende MC Spinal meteen horen wat voor toon zijn groep wil zetten. Zijn andere twee metgezellen klinken dan ook niet anders, je diggt het of niet.

Terwijl ik een slokje van m’n drinken neem, vertelt N7N mij in “Dorst” dat iedereen dorst heeft naar macht, ruimte, rust en goede tijden. Ondertussen hoor je trommels door de dope beat en waan je jezelf in de Sahara, zonder drinken. "De tijd tikt door / en iedereen heeft dorst vandaag / maar of er wat is voor morgen, is niet gevraagd ". Deze Zoetermeerse rappers laten met onder andere deze track zien dat ze niet alleen maar in staat zijn om over duistere beats te braggen en boasten.

Wanneer je de cd verder checkt is het af en toe lastig om je aandacht erbij te houden. De cd is nogal negatief geladen en dus op bepaalde momenten moeilijk te verteren. Wat dat betreft is het qua variatie niet echt in balans. Maar ja, wat wil je als je kijkt naar de alleszeggende titel van het album. Vaak komen dezelfde duister getinte teksten terug, waar je na een tijdje wel moe van wordt.

Dan naar titeltrack van het album: Kwaad Tegen Kwaad. Je verwacht een dikke bangende track over het kwaad… Maar je verwachtingen komen dan bedrogen uit. Een donkere zware stem maakt je duidelijk dat je op je tellen moet passen; “Toen ik riep wilde je niet luisteren.” “Spotten zal ik met je ongeluk als het je treft.” Het album wordt prima afgesloten met een track over een gast die in zee gaat met een hoer en mede daardoor in de problemen komt. De erg ille beat krijgt hierbij ook meteen een eervolle vermelding.

Dit album zal erg bij je in de smaak vallen als je van duistere harde underground hiphop houdt. Echter, de teksten zijn wel te eentonig waardoor je bepaalde tracks gaat skippen. Voor sommige peeps zal dit dan ook niet veel zijn, gezien de duistere sfeer en negatief geladen teksten, hoewel de beats stuk voor stuk prima klinken. Bovendien laten Spinal, Ill Material en Rhyme Deluxe ook horen dat ze best realistische teksten over het leven kunnen spitten, afgaande op tracks als “Dorst”, “Zij” en “Hij”. Samenvattend is dit een aardig debuutalbum met enkele uitschieters naar boven en beneden, vooral op tekstueel gebied.

Tracklist:
01. Alpha
02. Galactische Stappen
03. Dorst
04. Zij
05. (…)
06. Jou Verlosser
07. Verdriet, Angst en Regen
08. Vraagstuk
09. Ongelooflijk
10. Sorry
11. Kwaad Tegen Kwaad
12. AAAAAAHH!!!
13. Verstoten Episode
14. Droom Des Doods
15. Hij

Meer info: http://www.nul7negen.nl/

Geplaatst door bowie op 12 september 2006