North West Metropolis – Expressions EP

Unexpected Records is verantwoordelijk voor mijn zomerplaat van 2003. North West Metropolis is de derde release van deze Amsterdamse independent, opgericht in 2001 door producers Perquisite, Omar Rey and Ane. Voor deze EP hebben de producers drie getalenteerde rappers uitgenodigd, namelijk Cee Major (the Proov), Pete Philly (ex-Nicotine) en Kain Slim (False Chordz).

Inside Out is geproduceerd door Omar Rey en de raps worden verzorgd door Cee Major & Pete Philly. Het nummer begint en eindigt met een zwoel gezongen oe oe oe. Deze track is erg relaxed, heeft een warme bassline en Cee en Pete vormen een geweldige combinatie. Hun flow is smooth en jazzy en past perfect bij de beat.

Self Expression is wat pittiger en meer upbeat dan de opener. Cee Major rapt solo op een beat van Perquisite, waarin je niet veel meer hoort dan een subtiel jazzy gitaarsample. Het nummer kabbelt lekker voort en wordt af en toe onderbroken door goed gedoseerde scratches van Kid Sublime.

My Love is een ode aan Hip-Hop, waarbij de raps worden verzorgd door Kain Slim. Zijn flow is rauw en smooth tegelijk. Het hoogtepunt van dit nummer is het refrein dat superdromerig wordt gezongen door Delicate Swing. Ik had nog niet eerder gehoord van Kain Slim en vind het dan ook jammer dat hij maar aan een nummer meedoet.

Kant B begint met Self-Reflection, het beste nummer van Expressions. De bijbehorende videoclip is al een aantal keren voorbij gekomen op de Box. Ik was nogal verbaasd toen ik het nummer voor eerst zag. In de clip loopt Pete Philly met dikke kleren een muts en een sjaal, maar ik vind het nummer juist heel zonnig door de warme toetspartij en de funky bassline. Self-Reflection gaat over hoe Pete kennis maakte met muziek en daar verliefd op werd. Het nummer duurt ruim zes minuten en eindigt met een lange outro waarin Perquisite nog een lekker stukje cello speelt.

From Another Perspective is geproduceerd door Omar Rey. Het bevat dezelfde vibe als de andere nummers op NorthWest. Het springt er niet echt tussenuit, het is gewoon een relaxed tussendoortje.

De laatste track is de Rednose remix van Self-Expression, ditmaal geproduceerd door Kid Sublime. In tegenstelling tot het originele nummer komt deze remix niet echt uit de verf, want de productie wordt op den duur een beetje monotoon.

Ik weet niet de prijs van Expressions, maar ik kan wel vermelden dat tijdens de laatste HiphopInJeSmoelparty Headlock! deze was geveild door ondergetekende voor twintig euro. Zoveel zal hij normaal niet kosten, maar het geeft wel aan dat het kwaliteitsmuziek betreft. In Japan zijn er in ieder geval al ruim drieduizend van verkocht.

Tracklist
A:
01. Intro
02. Inside Out feat. Cee Major & Pete Philly
03. Self-Expression feat. Cee Major
04. My Love feat. Kain Slim
B:
05. Self-Reflection feat. Pete Philly
06. From Another Perspective
07. Self-Expression (Rednose Remix)
Meer info: http://www.unexpected-records.com

Geplaatst door bowie op 19 juli 2003