North Sea Jazz – Dag 2: Lee Fields, The Roots en een regenbui

Met de klanken van de voor de ingang optredende Pam Feather wordt iedereen welkom geheten op dag 2 van North Sea Jazz 2010. De Congo tent is de plek waar de dag voor HIJS echt begint. The Expressions speelt bijna 15 minuten lang voordat ze Lee ‘Mr. Funky’ Fields introduceren. Zijn stijl en stemgeluid worden vaak vergeleken met die van James Brown. Hoe dan ook, de zanger zingt vanavond alsof zijn leven er vanaf hangt. Heerlijk! De band is ook goed op dreef. The Expressions bestaat uit leden van de Menahan Street Band, die verantwoordelijk is voor een van de meest funky tracks van Jay-Z: Roc Boys (And The Winner Is)…. Stilzitten is tijdens dit optreden dan ook niet te doen. Voeten tappen, hoofden knikken en op uitnodiging van ‘Mr. Funky’ wordt er ook gedanst.


Black Thought van The Roots

The Roots spelen deels tegelijk met Lee Fields en daarom val ik binnen tijdens een drumsolo van Questlove. Nog niet eerder dit jaar waren er zoveel mensen in de Maas zaal. Zelfs op het balkon staat het drie rijen dik. Al het werk van het meest recente album How I Got Over is kennelijk al voorbij gekomen, want de laatste 40 minuten zijn voor de bekendere tracks. You Got Me en The Seed 2.0 worden in zo’n uitgebreide bewerking gespeeld dat je soms vergeet waar je naar staat te luisteren. Als tweede toegift laat Black Thought nog even zien dat hij een waar beest op de mic is. Vol vuur maakt hij een einde aan de set met drie coupletten die op veel applaus van de duizenden in het publiek mogen rekenen.


Damon “Tuba Gooding Jr.” Bryson van The Roots op de sousaphone

Niet veel later wordt de lucht donker om vervolgens even op te lichten, waarna het begint te donderen. Decoraties waaien over het festivalterrein en een deel van de buiten geprogrammeerde artiesten krijgen een andere tijd en plaats, maar niemand klaagt. Verkoeling! Onder de afdakjes wordt gerookt en gesproken over het festival, maar ook wordt de wedstrijd van morgen voorbeschouwd.

Macy Gray mag de avond in de Nile afsluiten maar de dame die voor haar optreedt, mag ook op een grote toeloop rekenen. Door middel van breaks uit haar eigen repetoire wordt soul zangeres Sharon Jones met verve geïntroduceerd door de bandleider. Haar band The Dap-Kings speelt allemaal nog wat strakker dan The Expressions waardoor de show loopt als een geoliede machine. Op haar blote voeten speelt Sharon Jones met haar stembereik en het publiek. Dit was het daadwerkelijke dessert, Macy Gray is slechts de koffie na afloop.Macy Gray

 

Beeld door Ron van Rutten

Geplaatst door bowie op 11 juli 2010