N.O.R.E. – Norminacal

De in Lefrak, Queens, New York opgegroeide Victor Santiago Junior ontmoette in 1992 Kiam Holley die bij hem in de buurt bleek te wonen. Op straat kwamen ze elkaar echter niet tegen, want beide zaten op dat moment achter de tralies. Ze smeden het plan om na het uitzitten van hun tijd een carrière-switch te maken. Victor kreeg de geuzennaam Noreaga en Kiam koos voor Capone. Het duo lanceerde in 1997 hun debuut _The War Report _waarop ze hulp kregen van Queensbridge grootheden Marley Marl, Mobb Deep en Tragedy Khadafi. Het rauwe album bevatte underground klassiekers als Bloody Money, L.A., L.A. en T.O.N.Y. (Top of New York). Een jaar later volgde het solo debuut van Noreaga waarop hij voor de eerste single samenwerkte met de toen nog onbekende naam The Neptunes. Het nummer Superthug, dat bij het uitgaanspubliek beter bekend is als What? What!, kan nog steeds tot één van de beste producties van Chad en Pharrell gerekend worden. Ook op zijn tweede en derde solo-plaat balanceerde Noreaga steeds tussen grimey thug music en clubmuziek. In 2004 durfde N.O.R.E. het zelfs aan om als eerste rapper een samenwerking met reggaeton artiesten aan te gaan. Het tweetalige Oye Mi Canto doorbrak niet alleen hokjes, maar verkocht ook nog eens boven verwachting. Door zijn label werd kort daarna groots aangekondigd dat Noreaga de eerste artiest zou zijn die in één en hetzelfde jaar zowel een reggeaton als hip-hop album uit zou gaan brengen. Inmiddels is in september vorig jaar zijn reggaeton debuut verschenen, maar zijn vierde hip-hop plaat 1 Fan A Day laat vooralsnog op zich wachten. De Norminacal mixtape zou de fans van N.O.R.E. hoop moeten geven dat hij nog wel degelijk serieus met rappen bezig is.

De intro begint met gastoeters en blaast daarna door op een DJ Cut Throat productie die perfect is weggelegd voor een pochende en pronkende Noreaga: “Only rapper that beat up rappers and don’t fear none / We ain’t got it jumpin nigga, you can have a fair one.” Tussen de gedateerde producties van The Heatmakers; _Boom Boom _en _Citi Boy _zit de track Cuts from N.O.R.E. verstopt. Deze op vinyl verschenen banger is te dope om niet op de cd vermeld te worden. Producer Scram Jones hoest zijn slechte smaak op door voor Badman het refrein van Limp Bizkit’s versie van _Behind Blue Eyes _ over de beat te plakken. De versnelde vocalen van Fred Durst dwingen Noreaga en Beanie Sigel wel om bij het onderwerp te blijven en dat is tussen al het thugged-out geschreeuw wel een prima afwisseling. N.O.R.E. weet zelfs gevoelig over te komen: “Talk and believe I couldn’t achieve / I wasn’t smart enough, couldn’t be a lawyer but a carpenter / … I feel braindead, said I should just work with my hands because my brain dead.” De andere Scram Jones productie heeft weliswaar de lengte van een interlude, maar is één van de beste nummers. Op deze _Commercial Break _wordt de eerste minuut inderdaad enkel en alleen reclame gemaakt voor de Militainment kledinglijn, cd’s en dvd’s, maar de tweede helft klapt de toch al lekkere achtergrondmuziek om in een boem bep knikker beladen met blazers. Samen met Nature gaat de Superthug soepel één om één naar de eindstreep. Deze estafette had duidelijk over een langere afstand mogen gaan. _El Pollo Loco _moet je overslaan, want met de vrolijk gezongen chorus doet het in eerste instantie denken aan een Black Eyed Peas kloon en in tweede instantie is het dat zeker niet maar het wordt er niet beter op. Bovendien staat na die skip het sterke nummer _Smooth Whispers _dat zo ijskoud is dat het raam van de studio bevroren moet zijn. Op deze track heeft Noreaga het over de tijd na _The War Report _en zijn nog te verschijnen vierde langspeler: “Do my album by myself I don’t need no interference / Do my album by myself I don’t need no guestappearence / I don’t need these fake ass niggas to charge a hella lot / I don’t need these fake ass niggas to help me sell a lot / Fans know it’s real here, niggas know I’m still here…”

Zoals elke solo-plaat van Noreaga schuift Norminacal weer van de straatsteen naar de dansvloer en weer terug. De rapper vult de nummers weer lekker nonchalant en laat alles gemeen(d) klinken. Door deze mixtape is het zeker wel gelukt om hip-hop liefhebbers uit te laten kijken naar 1 Fan A Day. Hopelijk neemt de promotie rond zijn reggeaton plaat _Y La Familia…Ya Tu Sabe _niet te veel tijd in beslag en keert N.O.R.E. snel terug naar de basis om verder te werken aan die langverwachtte opvolger van God’s Favorite.

Tracklist:
01. Underbelly Intro
02. Boom Boom
03. Citi Boy
04. Commercial Break
05. Badman
06. Back Em Down
07. Get Off the Block
08, I-95
09. Pollo Loco
10. Smooth Whispers
11. Norminacal (Outro)

Meer info: http://www.myspace.com/nore

Geplaatst door bowie op 24 januari 2007